0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Babka atomowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka atomowa

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Babka atomowa 🙂 Czy słyszeliście tę nazwę? Ja pierwszy raz zobaczyłam ją w starej książce z przepisami ,,Kuchni Polskiej”. To stary przepis na ciasto które w smaku przypomina ciasto piaskowe, jest delikatne i suche, ale nie aż tak jak typowe piaskowe. Ja takie ciasta bardzo lubię. Ciasto nie jest bardzo słodkie, ale zdecydowanie polecam do niego plewę z gorzkiej czekolady, bardzo tu pasuje. Ciasto można również podawać ze świeżymi owocami np. malinami czy borówkami.

Upiekłam ciasto z połowy przepisu, ale bardzo łatwo można zwiększyć ilości i upiec babkę w dużej foremce. Ciasto jest banalnie łatwe do zrobienia, żadnych trudności czy obawy,
że opadnie po wyjęciu z piekarnika. Właściwie pewniak, a takie lubimy najbardziej.

Polecam 🙂

 

[mp_image id=”6714″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”50,50,none,none”]

 

Babka atomowa

Składniki:

  • 3 jajka (L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 budynie w proszku bez cukru (40 g każdy) 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół.

Foremkę, babkę z kominkiem posmarować masłem i wysypać tartą bułką (u mnie 19 cm x 5 cm).

W misie miksera zmiksować jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.

Wsypać budynie i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia składników.

Wlać olej i zmiksować, żeby składniki się połączyły i powstała aksamitna, lśniąca masa.

Ciasto wlać do foremki, piec 35-40 min, do suchego patyczka.

Wyjąć studzić na kratce. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać *czekoladą.

*Polewa czekoladowa:

ok. 80 g gorzkiej czekolady połamać na kawałki rozpuścić w garnuszku z 1/4 szklanki mleka. Wymieszać dokładnie.

Smacznego 🙂

 

 

[mp_image_slider ids=”6715,6716,6717″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”25,25,none,none”]

 

 

(Visited 266 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze
KOrzenna Przyprawa do Pierników
next
Przyprawa Korzenna do Pierników – domowa
previous
Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze
KOrzenna Przyprawa do Pierników
next
Przyprawa Korzenna do Pierników – domowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię