Babka atomowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka atomowa

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Babka atomowa 🙂 Czy słyszeliście tę nazwę? Ja pierwszy raz zobaczyłam ją w starej książce z przepisami ,,Kuchni Polskiej”. To stary przepis na ciasto które w smaku przypomina ciasto piaskowe, jest delikatne i suche, ale nie aż tak jak typowe piaskowe. Ja takie ciasta bardzo lubię. Ciasto nie jest bardzo słodkie, ale zdecydowanie polecam do niego plewę z gorzkiej czekolady, bardzo tu pasuje. Ciasto można również podawać ze świeżymi owocami np. malinami czy borówkami.

    Upiekłam ciasto z połowy przepisu, ale bardzo łatwo można zwiększyć ilości i upiec babkę w dużej foremce. Ciasto jest banalnie łatwe do zrobienia, żadnych trudności czy obawy,
    że opadnie po wyjęciu z piekarnika. Właściwie pewniak, a takie lubimy najbardziej.

    Polecam 🙂

     

     

    Babka atomowa

    Składniki:

    • 3 jajka (L)
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier wanilinowy
    • 2 budynie w proszku bez cukru (40 g każdy) 
    • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół.

    Foremkę, babkę z kominkiem posmarować masłem i wysypać tartą bułką (u mnie 19 cm x 5 cm).

    W misie miksera zmiksować jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.

    Wsypać budynie i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia składników.

    Wlać olej i zmiksować, żeby składniki się połączyły i powstała aksamitna, lśniąca masa.

    Ciasto wlać do foremki, piec 35-40 min, do suchego patyczka.

    Wyjąć studzić na kratce. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać *czekoladą.

    *Polewa czekoladowa:

    ok. 80 g gorzkiej czekolady połamać na kawałki rozpuścić w garnuszku z 1/4 szklanki mleka. Wymieszać dokładnie.

    Smacznego 🙂

     

     

     

     

    (Visited 576 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze
    KOrzenna Przyprawa do Pierników
    next
    Przyprawa Korzenna do Pierników
    previous
    Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze
    KOrzenna Przyprawa do Pierników
    next
    Przyprawa Korzenna do Pierników

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »