Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Babka atomowa 🙂 Czy słyszeliście tę nazwę? Ja pierwszy raz zobaczyłam ją w starej książce z przepisami ,,Kuchni Polskiej”. To stary przepis na ciasto które w smaku przypomina ciasto piaskowe, jest delikatne i suche, ale nie aż tak jak typowe piaskowe. Ja takie ciasta bardzo lubię. Ciasto nie jest bardzo słodkie, ale zdecydowanie polecam do niego plewę z gorzkiej czekolady, bardzo tu pasuje. Ciasto można również podawać ze świeżymi owocami np. malinami czy borówkami.
Upiekłam ciasto z połowy przepisu, ale bardzo łatwo można zwiększyć ilości i upiec babkę w dużej foremce. Ciasto jest banalnie łatwe do zrobienia, żadnych trudności czy obawy,
że opadnie po wyjęciu z piekarnika. Właściwie pewniak, a takie lubimy najbardziej.
Polecam 🙂

Babka atomowa
Składniki:
- 3 jajka (L)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 budynie w proszku bez cukru (40 g każdy)
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół.
Foremkę, babkę z kominkiem posmarować masłem i wysypać tartą bułką (u mnie 19 cm x 5 cm).
W misie miksera zmiksować jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Wsypać budynie i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia składników.
Wlać olej i zmiksować, żeby składniki się połączyły i powstała aksamitna, lśniąca masa.
Ciasto wlać do foremki, piec 35-40 min, do suchego patyczka.
Wyjąć studzić na kratce. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać *czekoladą.
*Polewa czekoladowa:
ok. 80 g gorzkiej czekolady połamać na kawałki rozpuścić w garnuszku z 1/4 szklanki mleka. Wymieszać dokładnie.
Smacznego 🙂