• Home
  • Ciasta
  • Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najłatwiejsze, ucierane ciasto z owocami jakie może być. Ja upiekłam je dzisiaj z jasnymi, kwaśnymi śliwkami i brązowym cukrem. Ciasto nie tylko ładnie wygląda i jest bardzo smaczne, ale równie pięknie pachnie.

Jedyną tajemnicą sukcesu przy pieczeniu ciast ucieranych jest temperatura składników. Wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej.

Jeśli jajka właśnie wyjęliście z lodówki to po prostu włóżcie je na ok. 10 min do ciepłej wody (nie gorącej) , żeby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Maślankę można delikatnie podgrzać w kuchence mikrofalowej lub wstawić do garnuszka z ciepłą wodą. Chodzi o to, żeby składniki nie były zimne, bo wówczas jest duże prawdopodobieństwo, że wyjdzie zakalec.

Polecam, to ciasto można upiec właściwie z każdymi owocami 🙂

 

[mp_image id=”6699″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”50,50,none,none”]

 

Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki wszystkie powinny być w temp. pokojowej:

  • 50 g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki maślanki 
  • 5-6 małych śliwek lub 3-4 duże, pokrojone w grube plasterki
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy i 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół

Foremkę (u mnie 20cm x 20cm naczynie żaroodporne) posmarować masłem i oprószyć mąką.

Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.

W misie miksera połączyć masło z cukrem, ucierać, żeby dokładnie się wymieszały. Dodać jajko
i cały czas miksować na średnich obrotach.  Dodać skórki z cytrusów i zmiksować.
Zmniejszyć obroty i wsypać 1/3 przygotowanej mąki, następnie wlać ok. 1/2 maślanki, następnie znowu 1/3 mąki i pozostała maślanka, na koniec mąka, wymieszać do całkowitego połączenia składników.

Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i na wierzchu ułożyć (dość ścisło) śliwki pokrojone w grube plasterki, posypać na koniec łyżką brązowego cukru.

Piec 40 – 45 min (u mnie 43 min), do suchego patyczka.

Studzić na kuchennej kratce w foremce.
Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego.

 

[mp_image_slider ids=”6700,6701,6702,6703,6704″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”25,25,none,none”]

 

(Visited 276 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto czekoladowe z wiśniami i czarną porzeczką
next
Babka atomowa
previous
Ciasto czekoladowe z wiśniami i czarną porzeczką
next
Babka atomowa

Jeden komentarz Ukryj

Pyszne. Robiłam już dwa razy. Dzisiaj zrobiłam z podwójnych składników bo w wersji oryginalnej jest malutkie . Bardzo dobre, łatwe, szybkie. Cudne.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię