• Home
  • Ciasta
  • Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze
Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto ucierane ze śliwkami – najłatwiejsze

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Najłatwiejsze, ucierane ciasto z owocami jakie może być. Ja upiekłam je dzisiaj z jasnymi, kwaśnymi śliwkami i brązowym cukrem. Ciasto nie tylko ładnie wygląda i jest bardzo smaczne, ale równie pięknie pachnie.

    Jedyną tajemnicą sukcesu przy pieczeniu ciast ucieranych jest temperatura składników. Wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej.

    Jeśli jajka właśnie wyjęliście z lodówki to po prostu włóżcie je na ok. 10 min do ciepłej wody (nie gorącej) , żeby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Maślankę można delikatnie podgrzać w kuchence mikrofalowej lub wstawić do garnuszka z ciepłą wodą. Chodzi o to, żeby składniki nie były zimne, bo wówczas jest duże prawdopodobieństwo, że wyjdzie zakalec.

    Polecam, to ciasto można upiec właściwie z każdymi owocami 🙂

     

     

    Ciasto ucierane ze śliwkami

    Składniki wszystkie powinny być w temp. pokojowej:

    • 50 g masła miękkiego
    • 3/4 szklanki cukru brązowego
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki maślanki 
    • 5-6 małych śliwek lub 3-4 duże, pokrojone w grube plasterki
    • Skórka otarta z jednej pomarańczy i 1 cytryny

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół

    Foremkę (u mnie 20cm x 20cm naczynie żaroodporne) posmarować masłem i oprószyć mąką.

    Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.

    W misie miksera połączyć masło z cukrem, ucierać, żeby dokładnie się wymieszały. Dodać jajko
    i cały czas miksować na średnich obrotach.  Dodać skórki z cytrusów i zmiksować.
    Zmniejszyć obroty i wsypać 1/3 przygotowanej mąki, następnie wlać ok. 1/2 maślanki, następnie znowu 1/3 mąki i pozostała maślanka, na koniec mąka, wymieszać do całkowitego połączenia składników.

    Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i na wierzchu ułożyć (dość ścisło) śliwki pokrojone w grube plasterki, posypać na koniec łyżką brązowego cukru.

    Piec 40 – 45 min (u mnie 43 min), do suchego patyczka.

    Studzić na kuchennej kratce w foremce.
    Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

    Smacznego.

     

     

    (Visited 395 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Ciasto czekoladowe z wiśniami i czarną porzeczką
    next
    Babka atomowa
    previous
    Ciasto czekoladowe z wiśniami i czarną porzeczką
    next
    Babka atomowa

    Jeden komentarz Ukryj

    Pyszne. Robiłam już dwa razy. Dzisiaj zrobiłam z podwójnych składników bo w wersji oryginalnej jest malutkie . Bardzo dobre, łatwe, szybkie. Cudne.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię