Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejsze, ucierane ciasto z owocami jakie może być. Ja upiekłam je dzisiaj z jasnymi, kwaśnymi śliwkami i brązowym cukrem. Ciasto nie tylko ładnie wygląda i jest bardzo smaczne, ale równie pięknie pachnie.
Jedyną tajemnicą sukcesu przy pieczeniu ciast ucieranych jest temperatura składników. Wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej.
Jeśli jajka właśnie wyjęliście z lodówki to po prostu włóżcie je na ok. 10 min do ciepłej wody (nie gorącej) , żeby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Maślankę można delikatnie podgrzać w kuchence mikrofalowej lub wstawić do garnuszka z ciepłą wodą. Chodzi o to, żeby składniki nie były zimne, bo wówczas jest duże prawdopodobieństwo, że wyjdzie zakalec.
Polecam, to ciasto można upiec właściwie z każdymi owocami 🙂
Ciasto ucierane ze śliwkami
Składniki wszystkie powinny być w temp. pokojowej:
- 50 g masła miękkiego
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki maślanki
- 5-6 małych śliwek lub 3-4 duże, pokrojone w grube plasterki
- Skórka otarta z jednej pomarańczy i 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół
Foremkę (u mnie 20cm x 20cm naczynie żaroodporne) posmarować masłem i oprószyć mąką.
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić.
W misie miksera połączyć masło z cukrem, ucierać, żeby dokładnie się wymieszały. Dodać jajko
i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać skórki z cytrusów i zmiksować.
Zmniejszyć obroty i wsypać 1/3 przygotowanej mąki, następnie wlać ok. 1/2 maślanki, następnie znowu 1/3 mąki i pozostała maślanka, na koniec mąka, wymieszać do całkowitego połączenia składników.
Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i na wierzchu ułożyć (dość ścisło) śliwki pokrojone w grube plasterki, posypać na koniec łyżką brązowego cukru.
Piec 40 – 45 min (u mnie 43 min), do suchego patyczka.
Studzić na kuchennej kratce w foremce.
Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego.
Jeden komentarz Ukryj
Pyszne. Robiłam już dwa razy. Dzisiaj zrobiłam z podwójnych składników bo w wersji oryginalnej jest malutkie . Bardzo dobre, łatwe, szybkie. Cudne.