0 0
Owoce pod Kruszonką z Musli

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Owoce pod Kruszonką z Musli

  • 5 porcje
  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Idealny letni deser. Robi się go dosłownie 15 min, a potem tylko pieczenie, ale już jeść możemy ciepłe owoce pod kruszonką. Dla miłośników lodów, można podać deser z dodatkiem kulki śmietankowych, lub innych ulubionych. Ja nie kocham lodów, więc jem owoce bez żadnych dodatków, uważam, że w tej wersji są przepyszne. Moja rodzina koniecznie musi dostać lody, które od ciepłego deseru lekko się topią i  smakują podobno cudownie.

Polecam i życzę Wam smacznego :

 

Owoce pod Kruszonką

Owoce pod Kruszonką z Musli

Składniki:

Owoce:

  • ok 200 g śliwek różnych
  • ok. 150 g borówek lub malin lub mieszanych
  • ok. 200 g brzoskwiń, nektarynek

Kruszonka:

  • 100 g zimnego masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka musli śniadaniowego (u mnie z przewagą płatków owsianych i dodatkiem owoców suszonych)
  • 1 łyżka skórki otarta z cytryny

ponadto:

  • ulubione lody do podania jeśli lubimy
  • kilka listków świeżej mięty

 

(Visited 199 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotwanie Kruszonki

W dużej misce połączyć: masło pokrojone w kostkę, cukier, musli, skórkę z cytryny. Posiekać lub rozetrzeć w palcach, tak, aby powstała sypka kruszonka. Odstawić (jeśli jest bardzo gorąco, można wstawić do lodówki)

2
Done

Owoce umyć, usunąć pestki.
W żaroodpornym naczyniu lub ceramicznej formie (u mnie 24 cm) na dnie położyć owoce, posypać je kruszonką.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.
Piec:
25 min w 200 st.C.
10 min. w 170 st.C
Wyjąć przestudzić na kuchennej kratce.

4
Done

Podawać lekko ciepłe z kulką ulubionych lodów, ale nie jest to konieczne bo owoce z kruszonką i bez tego dodatku są przepyszne.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

Tarta ze Śliwkami
previous
Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową
next
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce
Tarta ze Śliwkami
previous
Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową
next
Faszerowane Piersi z Kurczaka w Chrupiącej Skórce

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię