Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kruche ciasto przygotowane z mąki ryżowej. Ma bardzo delikatnie wyczuwalny smak ryżu. Jest delikatne i niezwykle kruche. W połączeniu z lekką bezą i owocami to naprawdę wyjątkowo pyszne ciasto.
Mąkę ryżową kupicie w każdym większym sklepie, w dziale ze zdrową żywnością. Moja maka jest pełnoziarnista, o pięknym śnieżnobiałym kolorze i delikatnie piaskowej grubości mielenia.
Taka mąka nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest dla diabetyków, ale każdy z nas nawet nie mając żadnych alergii z pewnością będzie zadowolony z lekkie odmiany smaków.
Polecam 🙂

Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową
Składniki:
- 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 200 g mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- Szczypta soli
- 1 łyżka śmietany (18%)
- 20 g wiórków kokosowych
Na wierzch:
- 2 białka
- Szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- ok. 500 g śliwek węgierek (bez pestek, podzielonych na pół)
Sposób przygotowania:
W misie malaksera lub na stolnicy dokładnie posiekać wszystkie składniki ciasta (bez śmietany). Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodać śmietan i siekać do połączenia składników i powstania, miękkiego, wilgotnego ciasta.
Ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawiną w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.
Przygotować śliwki, umyć i podzielić na pól, pestki usunąć. Odłożyć.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. Formę u mnie 25 cm x 25 cm, ale może być nieco większa, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość foremki, przełożyć delikatnie (jest delikatne, może się kruszyć. W razie porwania, przełożyć kawałkami i pozaklejać dziury pozostałym ciastem.
Nakłuć widelcem ciasto. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika, jeśli mamy gorący piekarnik ciasto można wstawić od razu (wcześniej położyć śliwki i bezę).
Na cieście poukładać, bardzo ścisło połówki śliwek, na wierzch wyłożyć *bezę i rozsmarować ją delikatnie równą warstwą.
Ciasto wstawić do gorącego piekarnika (175 st.C.) od razu zmniejszyć grzanie do 165 st.C. z termoobiegiem i piec ciasto ok. 35 – 40 min.
*Przygotowanie bezy:
Białka umieścić w misie miksera, wsypać sól i miksować na średnich obrotach przez ok. 3 min, kiedy zacznie tworzyć się piana, partiami po ok. 2 łyżki, dodawać cukier, cały czas miksując. Przy ostatniej porcji cukru obroty miksera zwiększyć do maksimum i miksować ok. 3 min.
Powinna powstać lśniąca, sztywna i bardzo biała piana. Na koniec wsypać wiórki kokosowe
i zmiksować jeszcze chwilę, żeby piana dokładnie połączyła się z wiórkami.
Tak przygotowaną pianę wykładamy na ciasto przykryte śliwkami.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy na kuchennej kratce.
Kroimy ostrym nożem. Ciasto i beza będą bardzo kruche i delikatne.
Smacznego 🙂
2 komentarze Ukryj
Czy zamiast masła można użyć oleju ?
Nie, olej się nie nadaje do tego ciasta.