0 0
Tort Czekoladowy z Malinami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort Czekoladowy z Malinami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Czekoladowe ciasto jest dość ciężkie i wilgotne w niczym nie przypomina biszkoptu. Tort należy przechowywać w lodówce.
Polecam robi się go bardzo szybko.




Tort Czekoladowy z Malinami 

Składniki:

Składniki nr 1 

  • 4 jajka (L)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 170 g oleju rzepakowego
  • 200 ml. mleka (2%)
  • 1 cukier waniliowy

Składniki nr. 2

  • 200 gr mąki pszennej
  • 90 gr kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Na przełożenie:

  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • 1 kieliszek wódki
  • 200 g mascarpone
  • 150 ml. śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Skórka otarta z jednej małej cytryny
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • Kilka łyżek mleka
  • ok. 200 gr malin

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 oC.
  2. przygotować dwie miski, w jednej połączyć składniki nr 1, wymieszać. W drugiej większej misce połączyć sypkie składniki nr 2, dokładnie wymieszać.
  3. Do suchych składników wlać mokre i dokładnie wymieszać przy pomocy np. widelca. Przelać do formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche), u mnie 20 cm wysoka tortownica.
  4. Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i piec 50-60 min (do suchego patyczka), ciasto może trochę nie równo wyrastać, więc w czasie pieczenia można je obrócić, aby było równe.
  5. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kuchennej kratce, pierwsze 10 min w formie, następnie wyjąć.
  6. Zimne ciasto przekroić, poziomo na pół lub na trzy. Wierzch wyrównać odcinając górę ciasta.

Krem:

  1. Kremówkę włożyć do lodówki aby była zimna, mascarpone powinno być w temperaturze pokojowej.
  2. W misce umieścić mascarpone i energicznie przemieszać np. kuchenną rózgą, aby było luźne.
  3. W misie miksera kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną bitą śmietanę.
  4. Dodać dwie łyżki bitej śmietany do mascarpone i energicznie wymieszać, następnie dodać pozostałą śmietanę i skórkę otartą z cytryny, teraz już składniki wymieszać bardzo delikatnie aby się połączył. Przechowywać w lodówce do czasu przełożenia ciasta.

Przygotowanie tortu:

  1. Konfiturę połączyć z wódką i dokładnie wymieszać. Posmarować blaty ciasta z jednej strony, pozostawić na chwilę, aby konfitura wsiąkła.
  2. Na spód tortu wyłożyć cały krem, przykryć drugim kawałkiem delikatnie dociskamy, (chyba że podzieliliśmy ciasto na trzy wtedy przekładamy każdy blat 1/2 kremu).
  3. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Smarujemy wierzch tortu i zanim zastygnie układamy na czekoladzie maliny.

Odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.

Smacznego.

(Visited 11 230 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto na Pierogi
previous
Pierogi ze Śliwkami
Tarta ze Śliwkami
next
Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową
Ciasto na Pierogi
previous
Pierogi ze Śliwkami
Tarta ze Śliwkami
next
Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową

12 komentarzy Ukryj

Witam mam pytanie o ile trzeba zwiększyć proporcje żeby zrobic go w formie prostokąta duza blacha?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »