0 0
Pierogi ze Śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierogi ze Śliwkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Sezon na śliwki w pełni. Robię ze śliwek co tylko przyjdzie nam do głowy. Na obiad i trochę na deser zrobiłam pyszne i delikatne, pierogi ze śliwkami.
Oczywiście ciasto można napełnić każdym innym nadzieniem, malinami, jagodami, serem lub mięsem, ale tym razem ja wykorzystałam właśnie śliwki.

Moim zdaniem do gotowania i pieczenia, najlepsze są Węgierki, ale możecie użyć również innych ulubionych śliwek. Pierogi podajemy na gorąco zaraz po ugotowaniu, ale równie pyszne są odsmażane na maśle.

Pamiętajcie jednak, aby zaraz po wyjęciu pierogów z wody, polać je masłem zapobiegnie to sklejaniu się pierogów, a kiedy wystygną łatwo będzie je oddzielić i np. zamrozić.

Pierogi mrozimy po ugotowaniu, całkowitym wystudzeniu i najlepiej wyschnięciu. Wilgotne i zamrożone pierogi źle się odgrzewają i łatwo rozpadają.

Polecam i życzę smacznego 🙂

 

Pierogi ze Śliwkami

Pierogi ze Śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej + do podsypania
  • ok. 1 szklanki wrzątku
  • ok. 2 łyżek roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
ponadto:
  • 300-400 g. śliwek najlepsze są Węgierki
  • brązowy cukier do posypania pierogów
  • ew. śmietana 18 % (do słodkiej śmietany)

Sposób przygotowania:

Śliwki umyć, podzielić na pół i usunąć pestki. Odłożyć.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę i sól połączyć wymieszać.

Mieszając mąkę wlewamy wrzątek ok. 2/3 ilości, następnie wlewamy masło i cały czas mieszamy. Ciasto powinno być zwarte, ale miękkie. Ciasto możecie wyrabiać widelcem (na początku, a następnie ręką, lub płaską końcówką miksera stacjonarnego lub świdrami miksera ręcznego.
Kiedy ciasto jest połączone wykładamy je na blat, lub stolnicę.
Zagniatamy ciasto przez ok. 5 min, żeby stało się sprężyste. Z ciasto formujemy kulę, przykrywamy miską i zostawiamy na 20 min, żeby odpoczęło.

Ciasto najlepiej podzielić na dwie części, jedną odłożyć i przykryć ściereczką.
Drugą połowę rozwałkować na cienki placek, przy pomocy szklanki lub rantu do wycinania wykrawamy z ciasta krążki (powinny być na tyle duże, żeby objąć połówkę śliwki i pozostawić trochę ciasta do zlepienia brzegów. Wytnijcie najpierw jeden krążek i sprawdźcie czy jest wystarczająco duży).

Na kółkach z ciasta kładziemy śliwkę, składamy na pół i palcami dokładnie sklejamy ciasto. Gotowe pierogi odkładamy i przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychały. Dokładnie tak samo postępujemy z kolejnym kawałkiem ciasta.

W dużym i wysokim garnku zagotujcie wodę, powinno być jej sporo, ok, 3/4 wysokości naczynia. Gotującą wodę doprawić solą i cukrem, zamieszać. Następnie nieco zmniejszyć płomień pod garnkiem, tak, aby woda się gotowała ale nie bardzo energicznie.

Na gotującą wodę wkładamy porcję pierogów, nie za dużo tak żeby tylko przykryte było dno garnka. Doprowadzamy do zagotowania wody, nieco zmniejszamy płomień, woda powinna lekko bulgotać. Pierogi gotujemy do chwili kiedy wypłyną na wierzch + 2 min.

Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy je na sito, polewamy 1 łyżeczką roztopionego masła, lekko potrząsamy, żeby pierogi się nie sklejały. Gotujemy kolejną porcję pierogów.

Pierogi podajemy gorące, posypane cukrem, lub polane śmietaną.

Smacznego 🙂

 

  • Pierogi Przepis
  • Przepis na Pierogi
  • Przepis na Pierogi ze Śliwkami
(Visited 4 699 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Mini Tarty z Serem Gorgonzola i Gruszką
next
Tort Czekoladowy z Malinami
previous
Mini Tarty z Serem Gorgonzola i Gruszką
next
Tort Czekoladowy z Malinami

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »