Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Delikatne i pyszne Kotlety Ziemniaczane. Danie dla wegetarian, ale i dla tych, którzy po prostu lubią urozmaicać najpopularniejsze dania.
Polecam 🙂
Kotlety Ziemniaczano-Szpinakowe
Składniki:
- ok. 500 g (ugotowanych i odparowanych ziemniaków)
- ok. 250 g szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka pieprzu (5g)
- 1 łyżeczka soli (5g)
- 1 łyżeczka ostrej papryki (5g)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- Tarta bułka do obtoczenia kotletów
- Olej do smażenia
Więcej przepisów na dania z ZIEMNIAKÓW znajdziecie tutaj (klik)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlać i odparować. |
2
Done
|
Ziemniaki przełożyć do miski dokładnie ugnieść. Dodać szpinak z cebulą i ponownie bardzo dokładnie ugnieść, żeby powstała jednolita masa. Doprawić solą, zamieszać. Do masy dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić na jednolitą masę. |
3
Done
|
Na patelni rozgrzać olej. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zrumienienia ok. 5 mi, następnie przewrócić na drugą stronę, zmniejszyć grzanie, przykryć patelnię. Podawać np. z sosem grzybowym, sosem mięsnym lub z sałatą. |
4
Done
|