Delikatne i pyszne Kotlety Ziemniaczane. Danie dla wegetarian, ale i dla tych, którzy po prostu lubią urozmaicać najpopularniejsze dania.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 500 g (ugotowanych i odparowanych ziemniaków)
- ok. 250 g szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego)
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka pieprzu (5g)
- 1 łyżeczka soli (5g)
- 1 łyżeczka ostrej papryki (5g)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- Tarta bułka do obtoczenia kotletów
- Olej do smażenia
przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odlać i odparować.
Czosnek podsmażyć na oleju, następnie dodać cebulę pokrojoną w małą kostkę, zrumienić.
Kiedy cebula jest już rumiana dodać na patelnię szpinak, zamieszać.
Doprawić pieprzem i papryką, dokładnie zamieszać i smażyć przez chwilę.
Zdjąć z ognia.
Ziemniaki przełożyć do miski dokładnie ugnieść. Dodać szpinak z cebulą i ponownie bardzo dokładnie ugnieść, żeby powstała jednolita masa.
Doprawić solą, zamieszać.
Do masy dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Formować niewielkie kotlety, obtaczać w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć do zrumienienia ok. 5 mi, następnie przewrócić na drugą stronę, zmniejszyć grzanie, przykryć patelnię.
Kotlety smażyć ok. 20 min.
Kotlety są gotowe.
Podawać np. z sosem grzybowym, sosem mięsnym lub z sałatą.
Więcej przepisów na dania z ZIEMNIAKÓW znajdziecie tutaj (klik)