Ciastka a’la florentynki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciastka a’la florentynki

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share


    Ciasteczka karmelowo – bakaliowe
    Piekarnik: 180°C z termoobiegiem
    Forma: kwadratowa 20×30 cm

    Składniki ciasta:
    80 g miękkiego masła
    80 g cukru
    1 żółtko
    150 g mąki pszennej
    Wierzch:
    80 g masła
    120 g cukru
    1 łyżka miodu
    2 łyżki migdałów w płatkach
    1 łyżka wiórków kokosowych
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka orzechów włoskich pokrojonych drobno
    4 śliwki suszone pokrojone w kostkę 
    Przygotowanie kruchego ciasta :
    1.   Wszystkie składniki siekamy ze sobą najlepiej za pomocą malaksera, ale można również nożem, aby powstało jednolite ciasto. 
    2.    Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą
    3.   Odkładamy do lodówki na 20 min.
    4.   Wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy ciastem formę
    5.   Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min do czasu kiedy brzegi zaczną się lekko brązowić. Wyjmujemy z piekarnika.
    Przygotowanie wierzchu:
    w czasie kiedy ciasto jest w piekarniku:
    1.   Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i miodem. Od czasu do czasu mieszamy. Bardzo uważamy, aby nie oparzyć się gorącym karmelem!!!
    2.   Kiedy składniki zaczną się karmelizować i lekko ciemnieć (po ok. 5 minutach), dodajemy bakalie.
    3.   Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
    4.   Masę wylewamy na podpieczone ciasto i rozprowadzamy równą warstwą po całym cieście, masa dość szybko gęstnieje
    5.   Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
    6.   Obserwujemy, by nie spalić, wyjmujemy w momencie, gdy brzegi ciasta będą rumiane.
    7.   Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe kroimy.
    Wielkość kawałków zależy od nas, ale ciastka są bardzo słodkie więc najlepiej sprawdzają się jako malutkie kwadraciki ,,na jeden kęs”.
    Świetne go kawy lub mocnej herbaty. 
    Można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pudełku.

    (Visited 203 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Łatwe Ciasto Pomarańczowo-Czekoladowe
    next
    Łosoś w marynacie Pięć Smaków
    previous
    Łatwe Ciasto Pomarańczowo-Czekoladowe
    next
    Łosoś w marynacie Pięć Smaków

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię