0 0
Łatwe Ciasto Pomarańczowo-Czekoladowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łatwe Ciasto Pomarańczowo-Czekoladowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Ciasto jest bardzo czekoladowe, myślałam, ze będzie smakowało wyłącznie dorosłym, ale mój 7 letni synek był zachwycony. Wilgotne a jednocześnie lekkie.

Polecam jak każdy niezawodny przepis z bloga ,,Moje Wypieki”. Nieco przeze mnie zmodyfikowany, ale w przepisach Doroty nie ma, co grzebać bo można tylko zepsuć.

No i wreszcie miałam okazję wypróbować mój nowy malakser, w tym przypadku jest niezbędny.

 

DSC_3908

Ciasto czekoladowo–pomarańczowe

Czas pieczenia: 45-50 min
Składniki ciasta:
  •   2 małe lub 1 duża pomarańcza (z cienką skórką)
  •   6 jajek (L)
  •   1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •   ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  •   100 g zmielonych orzechów włoskich
  •   100 g mąki pszennej
  •   270 g cukru
  •   50 g kakao
  •   szczypta soli
 Przygotowanie ciasta:

Pomarańcze (w całości) wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą do ich przykrycia, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 1 h, pod przykryciem. Całkowicie studzimy, następnie w całości, ze skórą wkładamy do malaksera, miksujemy  niezbyt dokładnie, aby widoczne były kawałkami skórki pomarańczowej

Do zmiksowanych owoców dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia składników.

Piekarnik: 180 oC (z termoobiegiem)

Forma: 22 cm, okrągła, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem i oprószone kaszą manną

 Ciasto przelewamy do formy, pieczemy do 45-50 min, do suchego patyczka.

Lukrujemy.

Smacznego 🙂

tad
czekol
(Visited 295 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto ze śliwkami
next
Ciastka a’la florentynki
previous
Ciasto ze śliwkami
next
Ciastka a’la florentynki

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »