0 0
Ciasto ze śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto ze śliwkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Ciasto ze śliwkami
Piekarnik: 180°C (z termoobiegiem)
Forma: okrągła 26 cm., spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem. 

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 cytryna (otarta skórka, 2 łyżki soku)
  • 1 kg. śliwek węgierek

Na lukier:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub wody
Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).

Przygotowanie śliwek:

  1. Śliwki wypestkować, wymieszać ze skórką otartą z 1 cytryny i dwiema łyżkami cukru. Odstawić.
Przygotowanie ciasta:
  1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować lub zagnieść do wymieszania składników. 
  2. Podzielić na dwie części, każdą z części zawinąć w folię spożywczą i na 15 min. włożyć do lodówki. 
  3. Wyjąć i rozwałkować na wielkość formy do pieczenia. 
  4. Dno formy wyłożyć  jednym plackiem ciasta, ułożyć na nim przygotowane śliwki a następnie przykryć kolejnym plackiem ciasta.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 min.
Przygotowanie lukru:
  1. Cukier puder mieszany z sokiem z cytryny lub wodą. 
  2. Jeśli lukier jest bardzo gęsty dodajemy jeszcze kilka kropli płynu. 
  3. Jeśli jest zbyt rzadki dosypujemy nieco cukru pudru.

Upieczone ciasto: ciepłe – polukrować
lub zimne – posypać cukrem pudrem
(Visited 207 times, 1 visits today)

Dorota

previous
next
Łatwe Ciasto Pomarańczowo-Czekoladowe
previous
next
Łatwe Ciasto Pomarańczowo-Czekoladowe

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »