Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto ze śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto ze śliwkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Ciasto ze śliwkami
    Piekarnik: 180°C (z termoobiegiem)
    Forma: okrągła 26 cm., spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem. 

    Ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka cukru
    • 1 kostka masła (200g)
    • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 duże jajka
    • 1 cukier wanilinowy
    • 1 cytryna (otarta skórka, 2 łyżki soku)
    • 1 kg. śliwek węgierek

    Na lukier:

    • 4 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka soku z cytryny lub wody
    Sposób przygotowania:

    Nagrzać piekarnik do 180°C (z termoobiegiem).

    Przygotowanie śliwek:

    1. Śliwki wypestkować, wymieszać ze skórką otartą z 1 cytryny i dwiema łyżkami cukru. Odstawić.
    Przygotowanie ciasta:
    1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i zmiksować lub zagnieść do wymieszania składników. 
    2. Podzielić na dwie części, każdą z części zawinąć w folię spożywczą i na 15 min. włożyć do lodówki. 
    3. Wyjąć i rozwałkować na wielkość formy do pieczenia. 
    4. Dno formy wyłożyć  jednym plackiem ciasta, ułożyć na nim przygotowane śliwki a następnie przykryć kolejnym plackiem ciasta.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 min.
    Przygotowanie lukru:
    1. Cukier puder mieszany z sokiem z cytryny lub wodą. 
    2. Jeśli lukier jest bardzo gęsty dodajemy jeszcze kilka kropli płynu. 
    3. Jeśli jest zbyt rzadki dosypujemy nieco cukru pudru.

    Upieczone ciasto: ciepłe – polukrować
    lub zimne – posypać cukrem pudrem
    (Visited 126 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    next
    Łatwe Ciasto Pomarańczowo-Czekoladowe
    previous
    next
    Łatwe Ciasto Pomarańczowo-Czekoladowe

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię