Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Ciasto kruche ze śliwkami

    wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne

    Ciasto:

    • 150 g zimnego masła 
    • 300 g mąki pszennej 
    • 50 g cukru 
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 żółtko
    • 3 łyżki lodowatej wody
    • 1 kg śliwek.

    Piekarnik: nagrzać do 180°C (z termoobiegiem)
    Forma: okrągła 26 cm. 

    Przygotowanie śliwek:

    1. Śliwki myjemy i usuwamy pestki
    2. Mieszamy z dwiema łyżkami cukru 
    3. Odstawiamy

    Przygotowanie ciasta:

    1. Wszystkie składniki, umieszczamy w misce malaksera i miksujemy lub szybko siekamy nożem aby powstały grudki. 
    2. Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. 
    3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy blat mąką i wałkujemy na koło nieco większe niż forma do pieczenia. 
    4. Wylepiamy ciastem formę do pieczenia, 
    5. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min. do momentu zrumienienia brzegów. 
    6. Wyjmujemy i na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, posypujemy łyżką cukru.
    7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 min. 
    8. Wyjmujemy i studzimy. 
    9. Posypujemy cukrem pudrem 
    (Visited 84 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Babeczki czekoladowe z czereśniami
    next
    Ciasto ze śliwkami
    previous
    Babeczki czekoladowe z czereśniami
    next
    Ciasto ze śliwkami

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »