Pyszne, kruche rogaliki orzechowe. Ciasteczka najczęściej pieczone z w Święta, są doskonałe na każdą okazję.
Robi się je bardzo łatwo i szybko, można przechowywać w szczelny, naczyniu przez kilka dni, jeśli oczywiście nie zostaną błyskawicznie zjedzone.
Jeśli przygotowujecie ciasteczka z okazji Świąt, zróbcie podwójną ilość, dzięki temu wystarczą na nieco dłużej.
Bardzo polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 100 g orzechów laskowych (ew. migdałów)
- 300 g mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 60 g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 210 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 1 szklanki cukru pudru
przygotowanie
W malakserze umieścić orzechy i zmiksować bardzo drobno (na mączkę).
Do orzechów dodać pozostałe składniki, mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól - przemieszać składniki, a następnie dodać masło i sok z cytryny. Całość posiekać bardzo dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i lekko zagnieść. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić na ok. 1 godz do lodówki.
Ciasto musi odpocząć.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 20-22 kawałki.
Z ciasta uformować wałeczek, wygiąć go w ,,U" odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kiedy całe ciasto jest wykorzystane ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 10-12 min, lub do ładnego zrumienienia.
Cukier puder wsypać do miski lub głębokiego talerza.
Rogaliki zaraz po wyjęciu z piekarnika odstawić, ale tylko na chwilę ok. 1 min. Następnie jeszcze ciepłe obtaczać dokładnie w cukrze pudrze, a następnie odkładać na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać w szczelnym naczyniu słoju lub puszce.
2 komentarze
Ile masła , brakuje tego w przepisie
Dziękuję, już uzupełniłam. 210 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 🙂