Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, kruche rogaliki orzechowe. Ciasteczka najczęściej pieczone z w Święta, są doskonałe na każdą okazję. Robi się je bardzo łatwo i szybko, można przechowywać w szczelny, naczyniu przez kilka dni, jeśli oczywiście nie zostaną błyskawicznie zjedzone.
Jeśli przygotowujecie ciasteczka z okazji Świąt, zróbcie podwójną ilość, dzięki temu wystarczą na nieco dłużej.
Bardzo polecam 🙂
Rogaliki Orzechowe
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych (ew. migdałów)
- 300 g mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 60 g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 210 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 1 szklanki cukru pudru
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W malakserze umieścić orzechy i zmiksować bardzo drobno (na mączkę). |
2
Done
|
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i lekko zagnieść. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i wstawić na ok. 1 godz do lodówki. |
3
Done
|
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 20-22 kawałki. |
4
Done
|
Cukier puder wsypać do miski lub głębokiego talerza. |
5
Done
|
Przechowywać w szczelnym naczyniu słoju lub puszce. |
6
Done
|
2 komentarze Ukryj
Ile masła , brakuje tego w przepisie
Dziękuję, już uzupełniłam. 210 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 🙂