Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tilapia pieczona w maśle ziołowym, czyli pomysł na szybki, letni obiad. Ryba jest bardzo smaczna i lekka. Uważajcie bo ma trochę ości.
Rybę możemy przygotować dzień wcześniej, obłożyć masłem i tak przechowywać w lodówce a później jedynie błyskawicznie upiec.
Ja podaję Tilapię z lekką sałatką z ogórka i rzodkiewki, pasuje do ryby znakomicie.
U nas w domu lubimy ryby dobrze podpieczone, ale jeśli wolicie nieco mniej zrumienioną to wystarczy piec ją jedynie 20 min, bez dodatkowego opiekania. Na pewno będzie upieczona,
ale jednocześnie nie tak zrumieniona jak moja.
Polecam 🙂

Tilapia Pieczona z Pietruszkowo-Bazyliowym Masłem
Składniki:
-
300 gr filetów z Tilapii
-
sok z cytryny
Masło bazyliowo pietruszkowe:
-
2 łyżki miękkiego masła
-
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
-
1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
-
½ łyżeczki soli morskiej
Przepis na dania z RYB
Sposób przygotowania:
Masło:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić (można przechowywać w lodówce do czasu przygotowania ryby)
Ryba:
Rybę umyć, osuszyć.
Filety ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skórą do spodu. Na każdym kawałku położyć ok. 1 łyżeczki masła. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Wstawić rybę do gorącego piekarnika i piec przez 20 min (pod przykryciem z folii).
Po 20 min, zdjąć folię, zmniejszyć grzanie do 170 st.C. i piec jeszcze 10 min.
Podawać gorącą, skropioną lekko sokiem z cytryny, z dodatkiem surówki z ogórka i rzodkiewki.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na dania z ryb znajdziecie tutaj: