Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tardycyjne polskie śniadanie, takie które kojarzy się dzieciństwem. Tym, którzy lubią zupy mleczna, tak jak ja, na pewno przywołuje miłe wspomnienia 😉 Kocham wszystkie mleczne śniadania, takie jakie robiły mi mama i babcia. Dla mnie zupa mleczna musi być słona, nie tkną posłodzonego mleka za nic w świecie, ale kiedy byłam w przedszkolu na pewno z zachwytem pałaszowałam słodzone zupy.
Kluski lane nadają się nie tylko do zup mlecznych, ale również do rosołu czy zupy jarzynowej. Do zup warzywnych gotujemy je na wodzie, a nie mleku, odcedzamy i dopiero takie dodajemy.
Postępujemy dokładnie jak z makaronem.
Polecam 🙂
Składniki na Kluski Lane na Mleku
- 1 jajko
- ok. 1/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- ok. 2 szklanek mleka
Sposób przygotowania:
W misce połączyć jajko, sól i ok. 1,5 łyżki mąki, bardzo energicznie mieszać całość do chwili,
kiedy powstanie gęste, gładkie, ale wolno lejące ciasto (zobacz film).
W garnuszku zagotować mleko, ilość będzie zależała od tego jak gęstą zupę lubimy.
Ja wlewam ok. 1,5 – 2 szklanek mleka na osobę, po ugotowaniu zawsze można dolać go więcej
i rozcieńczyć zupę jeśli okaże się zbyt gęsta.
Kiedy mleko zaczyna się gotować i podchodzić do góry, zaczynamy wlewać ciasto cienkim strumykiem, delikatnie mieszamy zupę drewnianą łyżką. Kiedy całe ciasto wlejemy do mleka,
na małym ogniu gotujemy całość przez ok. 2 min.
Wlewamy zupę na talerz i podajemy posypaną cukrem lub solą, zależnie od upodobań.
Smacznego 🙂
Przepisy na ŚNIADANIA