0 0
Lane Kluski na Mleku – film jak zrobić

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Lane Kluski na Mleku – film jak zrobić

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Tardycyjne polskie śniadanie, takie które kojarzy się dzieciństwem. Tym, którzy lubią zupy mleczna, tak jak ja, na pewno przywołuje miłe wspomnienia 😉 Kocham wszystkie mleczne śniadania, takie jakie robiły mi mama i babcia. Dla mnie zupa mleczna musi być słona, nie tkną posłodzonego mleka za nic w świecie, ale kiedy byłam w przedszkolu na pewno z zachwytem pałaszowałam słodzone zupy.

Kluski lane nadają się nie tylko do zup mlecznych, ale również do rosołu czy zupy jarzynowej. Do zup warzywnych gotujemy je na wodzie, a nie mleku, odcedzamy i dopiero takie dodajemy.
Postępujemy dokładnie jak z makaronem.

Polecam 🙂

Lane Kluski na Mleku

 Składniki na Kluski Lane na Mleku

  • 1 jajko
  • ok. 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • szczypta soli
  • ok. 2 szklanek mleka

Sposób przygotowania:

W misce połączyć jajko, sól i ok. 1,5 łyżki mąki, bardzo energicznie mieszać  całość do chwili,
kiedy powstanie gęste, gładkie, ale wolno lejące ciasto (zobacz film).

W garnuszku zagotować mleko, ilość będzie zależała od tego jak gęstą zupę lubimy.
Ja wlewam ok. 1,5 – 2 szklanek mleka na osobę, po ugotowaniu zawsze można dolać go więcej
i rozcieńczyć zupę jeśli okaże się zbyt gęsta.

Kiedy mleko zaczyna się gotować i podchodzić do góry, zaczynamy wlewać ciasto cienkim strumykiem, delikatnie mieszamy zupę drewnianą łyżką. Kiedy całe ciasto wlejemy do mleka,
na małym ogniu gotujemy całość przez ok. 2 min.

Wlewamy zupę na talerz i podajemy posypaną cukrem lub solą, zależnie od upodobań.

Smacznego 🙂

 

Przepisy na ŚNIADANIA 

 

 

 

(Visited 15 158 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Brownie Orzechowe
Tilapia Pieczona
next
Tilapia Pieczona z Masłem Pietruszkowo-Bazyliowym
previous
Brownie Orzechowe
Tilapia Pieczona
next
Tilapia Pieczona z Masłem Pietruszkowo-Bazyliowym

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »