Prawdziwe amerykańskie brownie, przepis naleziony u Marthy Stewart.
Nieco zmodyfikowałam przepis, głównie ograniczając ilość cukru a i tak brownie jest ,,nieziemsko” słodkie.
Spróbujcie, dodatkowa korzyść to przepiękny zapach, który wypełnia cały dom 🙂

Orzechowe Brownie
Składniki:
-
4 jajka (L)
-
2/3 szklanki oleju (rzepakowego)
-
2/3 szklanki cukru
-
1 1/2 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka orzechów włoskich (mielonych)
-
4 łyżki kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól, dokładnie wymieszać, odstawić.
W misie miksera umieścić całe jajka, olej i cukier, miksować na wolnych obrotach przez ok. 10 min. Najlepiej użyć płaskiej końcówki, bo chcemy uzyskać lekką, delikatnie lejącą konsystencję a’la kogel mogel.
Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao i za pomocą miksera wymieszać tylko chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły. Na koniec wsypać orzechy i ekstrakt waniliowy, wymieszać krótko.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 25 cm).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 oC przez ok. 25-28 min.
Studzić na kratce.
Zimne brownie posmarować masą kakaową.
Masa kakaowa
Składniki:
-
1 jajko (L)
-
1,5 szklanki cukru pudru
-
2 łyżki masła roztopionego
-
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Jajko dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem.
W misie miksera zmiksować jako z 1 szklanką cukru aż powstanie lekka, jasna masa (ok.7-10 min)
Pozostały cukier wymieszać z kakao, wsypać do masy i dokładnie zmiksować. Następnie wlać roztopione i wystudzone masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować.
Masą posmarować ciasto, pozostawić na ok. 20 min do stężenia.
13 komentarzy
jakie smakowite. Pożyczam przepis:)
wygląda pysznie:) bardzo lubie brownie:)
Wygląda bardzo smakowicie.
Mam pytanie – czy 1 szkl. orzechów zmielonych, czy w całości i dopiero trzeba je zmielić. Orzechy zmielone drobno, czy mogą być posiekane?
Szklanka orzechów (oczywiście bez łupin) mierzona przed siekaniem.
Ja siekałam w malakserze, niezbyt drobno, zdecydowanie można posiekać nożem, ale wtedy trzeba to zrobić dość dokładnie.
Wygląda przeapetycznie! Jest wilgotne w środku i suchawe z zewnątrz – idealne!
o matulku:) genialnie wyglada ,mega apetyczne i te orzechy ,musi smakowac rewelacyjnie.)
Zawsze myślałam, że prawdziwe brownie musi zawierać w sobie czekoladę… ;P
Ale takie kakaowe ciacho z orzechami to zdecydowanie coś dla mnie! ‘Koszę przepisa’! ;]]
Pozdrawiam!
N.
Ta jajeczna polewa wydaje mi się idealnym dopełnieniem. Poproszę kawałek!. 🙂
zdjęcia niezwykle zachęcają do wypróbowania tego przepisu 🙂
Zapach czekolady z orzechami wydobywający się z piekarnika musiał być boski 🙂
cudowne!
dzisiaj wypróbowałam ten Twój przepis – pierwszy raz robiłam brownie 🙂 zapach obłędny. mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować 🙂 dam znać!
Trzymam kciuki 🙂