0 0
Brownie Orzechowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Brownie Orzechowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Prawdziwe amerykańskie brownie. Znalezione u Marthy Stewart. Nieco zmodyfikowałam przepis, głównie ograniczając ilość cukru a i tak brownie jest ,,nieziemsko” słodkie.
Spróbujcie, dodatkowa korzyść to przepiękny zapach, który wypełnia cały dom 🙂

 


Orzechowe Brownie 

Składniki:

  • 4 jajka (L)
  • 2/3 szklanki oleju (rzepakowego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka orzechów włoskich (mielonych)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól, dokładnie wymieszać, odstawić.
  2. W misie miksera umieścić całe jajka, olej i cukier, miksować na wolnych obrotach przez ok. 10 min. Najlepiej użyć płaskiej końcówki, bo chcemy uzyskać lekką, delikatnie lejącą konsystencję a’la kogel mogel.
  3. Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao i za pomocą miksera wymieszać tylko chwilę, aby składniki dokładnie się połączyły. Na koniec wsypać orzechy i ekstrakt waniliowy, wymieszać krótko.
  4. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 x 25 cm).
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 oC przez ok. 25-35 min.
  6. Studzić na kratce.

Zimne brownie posmarować masą kakaową.

Masa kakaowa

Składniki:

  • 1 jajko (L)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jajko dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem.
  2. W misie miksera zmiksować jako z 1 szklanką cukru aż powstanie lekka, jasna masa (ok.7-10 min)
  3. Pozostały cukier wymieszać z kakao, wsypać do masy i dokładnie zmiksować. Następnie wlać roztopione i wystudzone masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zmiksować.
  4. Masą posmarować ciasto, pozostawić na ok. 20 min do stężenia.

 

(Visited 442 times, 1 visits today)

Dorota

Makaron ze szpiankiem
previous
Makaron ze Szpinakiem
next
Kapuśniak Wegetariański
Makaron ze szpiankiem
previous
Makaron ze Szpinakiem
next
Kapuśniak Wegetariański

13 komentarzy Ukryj

Zawsze myślałam, że prawdziwe brownie musi zawierać w sobie czekoladę… ;P

Ale takie kakaowe ciacho z orzechami to zdecydowanie coś dla mnie! ‚Koszę przepisa’! ;]]

Pozdrawiam!
N.

dzisiaj wypróbowałam ten Twój przepis – pierwszy raz robiłam brownie 🙂 zapach obłędny. mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować 🙂 dam znać!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię