0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Baba Drożdżowa z Marcepanem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Baba Drożdżowa z Marcepanem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Baba drożdżowa z marcepanem, przepis na klasyczne pyszne, lekkie i bardzo delikatne ciasto .

Moi chłopcy nie lubią rodzynek, ale za to wszyscy uwielbiamy marcepan, dlatego czasami do babki drożdżowej dodaję zamiast bakalii właśnie marcepan.

Dzięki marcepanowi, ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne, dłużej zachowuje świeżość i smakuje naprawdę wyjątkowo i świątecznie.

Polecam, na wielkanocnym stole będzie prawdziwym hitem 🙂

 

Baba Drożdżowa z Marcepanem

Baba Drożdżowa z Marcepanem

Składniki na babkę muszą być w temperaturze pokojowej

Na zaczyn drożdżowy:

  • ok. 35-40 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka (2%) (temp. 28-30 st.C.)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka (2%) (temp. 28-30 st.C.)
  • 100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
  • 3 jajka (M)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150 g marcepanu
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

W miseczce, słoiku lub niewielkiem dzbanku umieścić wszystkie składniki zaczynu, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min, do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Do misy miksera lub innej dużej misy wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z pomarańczy, wlać wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko (1/2 szkl.). Przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać masło i wyrabiać przez ok. 6-7 min. Powstanie dość rzadkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 1-1,5h. do wyrośnięcia, ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

W międzyczasie w misce pokruszyć marcepan, oprószyć cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Powinny powstać okruchy jak na kruszonkę. Odstawić.

Formę do babki posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką, odstawić.

Do wyrośniętego ciasta wsypać marcepan, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do formy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.

W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 175 st.C grzałki góra/dół. 

Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do gorącego piekarnika i piec ciasto 30 min, do suchego patyczka. Babkę studzić 10 min w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić całkowicie w formie na kuchennej kratce. Zimne ciasto wyjąć, polukrować.

Smacznego 🙂

  • babka-drozdzowa
  • ciasto-drozdzowe
  • ciasto

 

Więcej przepisów na ciasta drożdżowe znajdziecie tutaj: 

zające Wielkanocne z Ciasta

 

Przepisy na wielkanocne dania znajdziecie tutaj:Pasztet Drobiowy

 

 

(Visited 480 times, 1 visits today)

Dorota

Polędwica Pieczona
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami
Szare Kluski
next
Szare Kluski Kładzione – Ziemniaczane
Polędwica Pieczona
previous
Polędwica Wieprzowa Pieczona z Jabłkami
Szare Kluski
next
Szare Kluski Kładzione – Ziemniaczane

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię