Baba drożdżowa z marcepanem, przepis na klasyczne pyszne, lekkie i bardzo delikatne ciasto .
Moi chłopcy nie lubią rodzynek, ale za to wszyscy uwielbiamy marcepan, dlatego czasami do babki drożdżowej dodaję zamiast bakalii właśnie marcepan.
Dzięki marcepanowi, ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne, dłużej zachowuje świeżość i smakuje naprawdę wyjątkowo i świątecznie.
Polecam, na wielkanocnym stole będzie prawdziwym hitem 🙂
Baba Drożdżowa z Marcepanem
Składniki na babkę muszą być w temperaturze pokojowej
Na zaczyn drożdżowy:
-
ok. 35-40 g świeżych drożdży
-
1 szkl. ciepłego mleka (2%) (temp. 28-30 st.C.)
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżeczka cukru
Na ciasto drożdżowe:
-
500 g mąki pszennej
-
1/2 szkl. ciepłego mleka (2%) (temp. 28-30 st.C.)
-
100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
-
3 jajka (M)
-
skórka otarta z 1 pomarańczy
-
1 cukier wanilinowy
-
150 g marcepanu
-
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zaczynu drożdżowego:
W miseczce, słoiku lub niewielkiem dzbanku umieścić wszystkie składniki zaczynu, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min, do wyrośnięcia.
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Do misy miksera lub innej dużej misy wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z pomarańczy, wlać wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko (1/2 szkl.). Przy pomocy haka do wyrabiania ciasta lub drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać masło i wyrabiać przez ok. 6-7 min. Powstanie dość rzadkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na 1-1,5h. do wyrośnięcia, ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
W międzyczasie w misce pokruszyć marcepan, oprószyć cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Powinny powstać okruchy jak na kruszonkę. Odstawić.
Formę do babki posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką, odstawić.
Do wyrośniętego ciasta wsypać marcepan, dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto przełożyć do formy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 175 st.C grzałki góra/dół.
Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do gorącego piekarnika i piec ciasto 30 min, do suchego patyczka. Babkę studzić 10 min w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć i wystudzić całkowicie w formie na kuchennej kratce. Zimne ciasto wyjąć, polukrować.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na ciasta drożdżowe znajdziecie tutaj:
Przepisy na wielkanocne dania znajdziecie tutaj: