Przepis na pyszne, tradycyjne Szare Kluski Kładzione, czyli kluski ziemniaczane.
Kolejny pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe. Kluski można podawać na wiele sposobów, okraszone boczkiem i cebulą lub z duszoną kapustą, sosem pieczarkowym lub grzybowym, posypane kruszonym białym serem i boczkiem, a nawet jako zwykły dodatek do kotletów lub gulaszu. Każdy sposób jest doskonały i zależy jedynie od naszych upodobań.
Kluski podobnie jak naleśniki czy placki mają specyficzną gęstość ciasta z jakiego je zrobimy, dlatego każdy z nas musi znaleźć idealną dla siebie gęstość ciasta. Gęstość klusek zależy od wielu czynników, np. od stopnia odcedzenia masy ziemniaczanej, mączystości ziemniaków, dokładności starcia, dlatego bardzo trudno jest określić dokładną ilość mąki jaką musimy do ciasta dodać.
Najlepiej jest zachować sok z odcedzanym ziemniaków i przy jego pomocy regulować gęstość.
Przed ugotowaniem klusek, należy zrobić próbę i na wrzątek wrzucić jeden lub dwa kluski, pozwoli to stwierdzić czy gęstość ciasta ziemniaczanego jest właściwa.
Smacznego 🙂
Masę ziemniaczaną przekładamy na gęste sito i odstawiamy do odcedzenia. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, sól i mąkę. Mieszam dokładnie.
Masa powinna być na tyle gęsta, żeby zachowywać kształt po włożeniu do gotującej wody. Kluski wkładamy na gotującą wodę przy pomocy małej łyżeczki, każdorazowo maczamy łyżeczkę w wodzie. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, przepłukujemy zimną wodą i gotujemy kolejną porcję klusek
Szare Kluski Kładzione – Ziemniaczane
Składniki dla ok. 2 – 3 osób:
- ok. 500 g mączystych ziemniaków po zmieleniu i odcedzeniu powinno zostać 330–350 g.
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko (L)
ponadto:
- 200 g boczku wędzonego do okraszenia klusek
Sposób przygotowania szarych klusek:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do warzyw lub posiekać w malakserze (ja używam malaksera). Ziemniaczaną miazgę przełożyć na bardzo gęste sito, ustawić nad miską i zostawić na ok. 30 min, żeby odciekł sok z ziemniaków i zebrała się skrobia. Sok i skrobia będą nam jeszcze potrzebne, więc nie wylewamy go, ani nie stawiamy sita bezpośrednio w zlewie.
Odcedzone ziemniaki przekładamy do sporej miski, dodajemy sól, jajko i skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski z sokiem ziemniaczanym, mieszamy. Następnie do ziemniaków wsypujemy 1 szklankę mąki i ponownie dokładnie mieszamy. Teraz dosypujemy mąkę mniejszymi porcjami, ja wsypuję po 1/4 szklanki i dokładnie mieszam. Powinna powstać gęsta masa, którą z łatwością nabieramy małą łyżeczką, a masa nie zmienia kształtu. Ja przy takiej ilości ziemniaków dodaję 1 i1/4 szklanki + 2 łyżki mąki. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy do niej odrobinę zarezerwowanego soku z ziemniaków.
W dużym garnku zagotować ok. 2 – 3 l. wody, posolić do smaku (ok. 1 łyżeczki soli powinno wystarczyć, pamiętamy, że soliliśmy masę ziemniaczaną).
Na gotującą wodę wkładamy małą łyżeczką do herbaty, porcje ciasta ziemniaczanego, Ugotujmy pierwszą kluskę i sprawdźmy czy odpowiada nam je smak i czy kluski nie rozpadają się, jeśli są zbyt miękkie dodajemy 2-3 łyżki mąki i ponownie sprawdzamy.
Po każdej porcji ciasta maczamy łyżeczkę w wodzie (ułatwi to zsuwanie się klusek do wody).
Klusek powinno być tyle, żeby wypełnić dno garnka, mieszamy delikatnie kluski, zmniejszamy płomień i gotujemy kluski do wypłynięcia + 2 min, dłużej.
Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
Podajemy od razu gorące okraszone skwarkami z boczku lub studzimy i odkładamy, można również zamrozić.
Smacznego 🙂
2 komentarze
pyszne. narzeczony uwielbia 🙂
Sprubuje twoja rezepte ,dzekuje hoffe ze mi wyjda