Bitki z Szynki Wieprzowej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bitki z Szynki Wieprzowej

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 


Przepis na Bitki Wieprzowe z szynki, klasyczny obiad.

Do przygotowania bitek najlepsza jest szynka z tz. kulki. Mięso kroimy na cienkie plastry, które następnie należī dokładnie rozbić tłuczkiem. Ważne aby mięso było cienkie, bo takie są najsmaczniejsze.

Bitki doskonale się przechowuje, można je ugotować na kilka dni. Odgrzewanie doskonale poprawia ich smak. Bitki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Odgrzewać porcjami w sosie w których się dusiły.

Bitki można również zamrozić. Po całkowitym wystudzeniu, dzielimy je na porcje dodajemy razem z sosem, umieszczamy w plastikowym pojemniku i zaprażamy. Zamrożone danie można przechowywać do 3 mcy. Aby bitki rozmrozić należy wyjąć je noc wcześniej i pozostawić w lodówce. Następnego dnia odgrzać na ogniu lub w kuchence mikrofalowej.

Bitki doskonale pasują do kaszy, ziemniaków lub klusek kładzionych, a na dodatek polecam kiszonego ogórka lub surówkę z kiszonej kapusty.

Przepis na Surówkę z Kapusty Kiszonej znajdziecie tutaj (klik) 

Przepis na Szare Kluski Kładzione są tutaj (klik) 

 

 

Bitki Wieprzowe

 

Bitki z Szynki Wieprzowej

Składniki:

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2-4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 grzyby suszone
  • 500 ml. bulionu
  • olej do smażenia

 

(Visited 1 134 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Szynkę myjemy, osuszamy i ostrym nożem kroimy na cienkie plastry.

Plastry mięsa kładziemy między dwoma kawałkami foli spożywczej i bardzo dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

2
Done

Każdy plaster doprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron, układamy jeden na drugim, przykrywamy i odstawiamy.
Można mięso odłożyć do lodówki na całą noc lub chociaż na 30 min., żeby smaki nieco się przegryzły.

Mięso obtaczamy w cienkiej warstwie mąki.

3
Done

Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już bardzo gorący obsmażamy na nim bitki z obu stron.
Mięso powinno być mocno zrumienione.

Obsmażoną szynkę przekładamy do drugiego garnka w którym rozgrzewamy niezbyt możno odrobinę oleju, tylko tyle, żeby mięso się nie przypaliło.
Stawiamy garnek na niewielkim ogniu, przykrywamy i zaczynamy dusić mięso.
Na patelni obsmażamy kolejne kawałki mięsa. te również następnie wkładamy do garnka.

Kiedy całe mięso jest już obsmażone dodajemy do niego ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i grzyby, zalewamy bulionem. Zagotowujemy całość, zmniejszamy płomień i pod przykryciem dusimy ok. 45-50 minut do miękkości.

Nie odkrywamy garnka w trakcie duszenia, chyba że zauważymy, że jest za mało sosu, wówczas dolewamy więcej bulionu. Następnie dusimy dalej.
Gotowe mięso będzie miękkie, a sos gęsty i aromatyczny, nie musimy go juz zagęszczać.

Bitki podajemy na gorąco z kaszą, ziemniakami lub kluskami kładzionymi.

Smacznego :)

4
Done

Dorota

previous
Sernik Zebra
Pieczone Ziemniaki
next
Ziemniaki Pieczone z Rozmarynem i Czosnkiem
previous
Sernik Zebra
Pieczone Ziemniaki
next
Ziemniaki Pieczone z Rozmarynem i Czosnkiem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię