Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Filmy z przepisami na Obiad
Przepis na Bitki Wieprzowe z szynki, klasyczny obiad.
Do przygotowania bitek najlepsza jest szynka z tz. kulki. Mięso kroimy na cienkie plastry, które następnie należī dokładnie rozbić tłuczkiem. Ważne aby mięso było cienkie, bo takie są najsmaczniejsze.
Bitki doskonale się przechowuje, można je ugotować na kilka dni. Odgrzewanie doskonale poprawia ich smak. Bitki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Odgrzewać porcjami w sosie w których się dusiły.
Bitki można również zamrozić. Po całkowitym wystudzeniu, dzielimy je na porcje dodajemy razem z sosem, umieszczamy w plastikowym pojemniku i zaprażamy. Zamrożone danie można przechowywać do 3 mcy. Aby bitki rozmrozić należy wyjąć je noc wcześniej i pozostawić w lodówce. Następnego dnia odgrzać na ogniu lub w kuchence mikrofalowej.
Bitki doskonale pasują do kaszy, ziemniaków lub klusek kładzionych, a na dodatek polecam kiszonego ogórka lub surówkę z kiszonej kapusty.
Przepis na Surówkę z Kapusty Kiszonej znajdziecie tutaj (klik)
Przepis na Szare Kluski Kładzione są tutaj (klik)
Bitki z Szynki Wieprzowej
Składniki:
-
ok. 1 kg szynki wieprzowej
-
2-3 łyżeczki soli
-
2-4 łyżeczki pieprzu
-
2 łyżki ostrej papryki
-
ok. 1,5 szklanki mąki
-
ziarna pieprzu
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy
-
2-3 grzyby suszone
-
500 ml. bulionu
-
olej do smażenia
Przepisy na domowe OBIADY
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Szynkę myjemy, osuszamy i ostrym nożem kroimy na cienkie plastry. Plastry mięsa kładziemy między dwoma kawałkami foli spożywczej i bardzo dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. |
2
Done
|
Każdy plaster doprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron, układamy jeden na drugim, przykrywamy i odstawiamy. Mięso obtaczamy w cienkiej warstwie mąki. |
3
Done
|
Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy jest już bardzo gorący obsmażamy na nim bitki z obu stron. Obsmażoną szynkę przekładamy do drugiego garnka w którym rozgrzewamy niezbyt możno odrobinę oleju, tylko tyle, żeby mięso się nie przypaliło. Kiedy całe mięso jest już obsmażone dodajemy do niego ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i grzyby, zalewamy bulionem. Zagotowujemy całość, zmniejszamy płomień i pod przykryciem dusimy ok. 45-50 minut do miękkości. Nie odkrywamy garnka w trakcie duszenia, chyba że zauważymy, że jest za mało sosu, wówczas dolewamy więcej bulionu. Następnie dusimy dalej. Bitki podajemy na gorąco z kaszą, ziemniakami lub kluskami kładzionymi. Smacznego :) |
4
Done
|