Klasyczna polska surówka, taką robiła moja babcia, później mama, a teraz ja dość często przygotowuję ją do obiadu.
Takiej kapusty nie robimy na zapas, przygotujcie surówki tylko tyle ile potrzeba do obiadu, kapusta dość szybko traci chrupkość, dlatego nie przechowujemy jej do następnego dnia. Najsmaczniejsza jest jesienią i zimą do mięs w sosach.
Na surówkę szukajmy w sklepach kapusty niezbyt kwaśnej, czyli takie która niezbyt długo stoi w otwartej beczce. Im dłużej kapusta kiszona ma kontakt z powietrzem tym mocniej kwaśnieje i nie nadaje się na surówkę, ale za to jest doskonała na bigos. Im kapusta jaśniejsza tym mniej kwaśna, im ciemniejsza tym powinna być kwaśniejsza. Jeśli jednak zobaczycie gdzieś kapustę w mętnym, ciemnym kolorze nie kupujcie je wcale. Mówiąc o jasnej i ciemniejszej kapuście mam na myśli, lekko ciało-żółtawy kolor, nigdy odcienie brązu (nawet jasnego).
Polecam jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 500 g kiszonej kapusty
- 1 średnia marchewka
- ok. 1 łyżeczki cukru
- ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
przygotowanie
Kapustę lekko odcisną, jeśli jest bardzo mokra. Pokroić średnio drobno.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W misce połączyć kapustę z marchewką i wymieszać.
Równomiernie posypać kapustę cukrem, skropić oliwą i dokładnie wymieszać.
Surówka jest gotowa.
Tak przygotowaną surówkę należy zjeść od razu, nie przechowujemy jej do następnego dnia.
Doskonała do mięs z sosami, najlepiej moim zdaniemsmakuje jesienią i zimą.
1 komentarz
… a jabłuszko ? 🙁