Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczna polska surówka, taką robiła moja babcia, później mama, a teraz ja dość często przygotowuję ją do obiadu.
Takiej kapusty nie robimy na zapas, przygotujcie surówki tylko tyle ile potrzeba do obiadu, kapusta dość szybko traci chrupkość, dlatego nie przechowujemy jej do następnego dnia. Najsmaczniejsza jest jesienią i zimą do mięs w sosach.
Na surówkę szukajmy w sklepach kapusty niezbyt kwaśnej, czyli takie która niezbyt długo stoi w otwartej beczce. Im dłużej kapusta kiszona ma kontakt z powietrzem tym mocniej kwaśnieje i nie nadaje się na surówkę, ale za to jest doskonała na bigos. Im kapusta jaśniejsza tym mniej kwaśna, im ciemniejsza tym powinna być kwaśniejsza. Jeśli jednak zobaczycie gdzieś kapustę w mętnym, ciemnym kolorze nie kupujcie je wcale. Mówiąc o jasnej i ciemniejszej kapuście mam na myśli, lekko ciało-żółtawy kolor, nigdy odcienie brązu (nawet jasnego).
Polecam jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa 🙂
Surówka z Kiszonej Kapusty
Składniki:
- ok. 500 g kiszonej kapusty
- 1 średnia marchewka
- ok. 1 łyżeczki cukru
- ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Kapustę lekko odcisną, jeśli jest bardzo mokra. Pokroić średnio drobno. |
2
Done
|
W misce połączyć kapustę z marchewką i wymieszać. |
3
Done
|
Tak przygotowaną surówkę należy zjeść od razu, nie przechowujemy jej do następnego dnia. |
4
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
… a jabłuszko ? 🙁