Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Te ciasteczka są niezwykle delikatne i smaczne. Nie ma w nich jajek a tylko mąka, masło i skórka z cytrusów, dlatego są bardzo kruche. Ozdobione odrobiną gorzkiej czekolady, która doskonale pasuje
do słodyczy ciasteczek.
Świetnie pasują do kawy. Polecam
Kruche Ciasteczka Cytrynowo-Pomarańczowe
Składniki na kruche ciasteczka:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 50 g cukru
- 115 g mąki pszennej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z połowy cytryny i połowy pomarańczy (można dać tylko jedną)
Sposób przygotowania kruchych ciasteczek owocowych :
Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną puszystą masę. Dodajemy skórkę, mieszamy.
Mąki łączymy i dodajemy do masy maślanej. Mieszamy dokładnie na wolnych obrotach miksera.
Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 1 cm kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie bo ciastka się lekko ,,rozlewają”.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 oC na ok. 12-15 min do lekkiego zrumienienia. Uwaga: łatwo się przypalają.
Zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, czekamy chwilę zanim zaczniemy przekładać ciastka na kratkę, są bardzo miękkie.
Dekorujemy zależnie od upodobań.
Ja posmarowałam ciastka gorzką czekoladą, rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka i żółtymi rodzynkami.
Smacznego.
5 komentarzy Ukryj
Jakie piękne!
jakie ładne 🙂
Baaardzo dziękuję:)
idealne do kawki:) piękne zdjęcia
cudne :)))
https://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com