Te ciasteczka są niezwykle delikatne i smaczne.
Nie ma w nich jajek a tylko mąka, masło i skórka z cytrusów, dlatego są bardzo kruche. Ozdobione odrobiną gorzkiej czekolady, która doskonale pasuje
do słodyczy ciasteczek.
Świetnie pasują do kawy. Polecam

Kruche Ciasteczka Cytrynowo-Pomarańczowe
Składniki na kruche ciasteczka:
-
125 g masła w temperaturze pokojowej
-
50 g cukru
-
115 g mąki pszennej
-
35 g mąki ziemniaczanej
-
skórka otarta z połowy cytryny i połowy pomarańczy (można dać tylko jedną)
Sposób przygotowania kruchych ciasteczek owocowych :
Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną puszystą masę. Dodajemy skórkę, mieszamy.
Mąki łączymy i dodajemy do masy maślanej. Mieszamy dokładnie na wolnych obrotach miksera.
Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 1 cm kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie bo ciastka się lekko ,,rozlewają”.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 oC na ok. 12-15 min do lekkiego zrumienienia.
Uwaga: łatwo się przypalają.
Zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, czekamy chwilę zanim zaczniemy przekładać ciastka na kratkę, są bardzo miękkie.
Dekorujemy zależnie od upodobań.
Ja posmarowałam ciastka gorzką czekoladą, rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka i żółtymi rodzynkami.
Smacznego.

5 komentarzy
Jakie piękne!
jakie ładne 🙂
Baaardzo dziękuję:)
idealne do kawki:) piękne zdjęcia
cudne :)))
https://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com