Kiedy mam dosyć ziemniaków, makaronu i kaszy staram się wykombinować coś ciekawego z batatów.
Prawie zawsze mam w domu jednego lub dwa. Czasami robię frytki pieczone, czasami chipsy, a ostatnio bardzo lubimy puree z batatów. To nie takie zwykłe gniecione bataty, mają pyszne dodatki i dlatego nie są mdłe.
Polecam, spróbujcie, smakują szczególnie jesienią.

SKŁADNIKI
- ok. 500 g batatów
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
przygotowanie
Bataty obrać, pokroić na duże kostki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzić.
Do ugotowanych batatów dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i bardzo dokładnie rozgnieść, ubić tłuczkiem do ziemniaków.
Na koniec dodać jogurt, dokładnie mieszać.
Pasują na gorące jako dodatek do mięs.