Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Polędwiczki z Kurczaka w Sosie Pieczarkowym
Składniki:
- ok. 1 kg polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek ciemnych (najlepiej malutkich)
- 1 duża cebula
- 200 ml. śmietany 18%
- 1 szklanka bulionu (lub trochę więcej, przygotujmy ok. 2 szkl.)
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
do obtoczenia kurczaka:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania kurczaka:Jeśli mamy piersi z kurczaka pokroić je w średniej grubości paski. Polędwiczki obtaczamy bez krojenia. |
2
Done
|
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Na gorącym tłuszczu położyć kurczaka, zrumienić z jednej strony, a następnie przewrócić na drugą. Zmniejszyć płomieć, przykryć patelnię i smażīć tak mięso przez ok. 2-25 min. |
3
Done
|
Przygotowanie sosu pieczarkowego:Pieczarki umyć, małe zostawić w całości, duże przekroić na pół ew. na cztery części (kawałki grzybów powinny być duże). |
4
Done
|
Na patelni lub w płaskim garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić cebulę, a następnie wrzucić grzyby, wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 7-8 min., od czasu do czasu mieszać. |
5
Done
|
Kurczaka kładziemy na talerzu i polewamy sosem pieczarkowym. |
6
Done
|