Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na domowy Sernik Zebra, to jeden z klasycznych deserów kuchni polskiej. Znane doskonale ciasto Zebra jest jednym z najczęściej pieczonych ciast w śród Polaków. Wcale nie dziwię się bo obydwa ciasta są nie tylko pyszne, ale i bardzo ładnie wyglądają.
Upieczenie Zebry wcale nie jest skomplikowane i pracochłonne. Najważniejsze, aby równo podzielić ciasto na dwie części, bo dzięki temu warstwy wyją podobne, ale nawet jeśli jednej będzie więcej niż drugiej to nie problem bo przecież prawdziwe zebry mają różne paski 🙂
Bardzo polecam Wam ten przepis, sernik wychodzi naprawdę pyszny i puszysty. Delikatnie kakaowy i delikatnie waniliowy, a na dodatek bardzo ładnie wygląda. Jak każdy sernik i sernik Zebra potrzebuje czasu, żeby zastygnąć, dlatego upieczcie go dzień przed podaniem i przechowujcie w chłodnym miejscu. To idealne ciasto na przyjęcia lub święta, dzięki niemu pracę można rozłożyć na kilka dni. Smacznego 🙂
Sernik ZEBRA
Składniki:
- 1 kg. sera trzykrotnie mielonego (u mnie Twaróg Sernikowy Piątnicy)
- 180 g. miękkiego masła
- 250 g. cukru pudru
(podzielonego 200 g. do masy serowej + 50 g cukru pudru do piany z białek) - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 jajka białka i żółtka osobno (L)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Steps
1
Done
|
W misie miksera umieścić masło, cukier (200 g.) i cukier wanilinowy, zmiksować na wysokich obrotach na jasną puszystą masę (najlepiej płaską końcówką). Pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksując. Do masy maślanej włożyć ser i zmiksować, żeby składniki dokładnie się połączyły. Masę serową podzielić na dwie połowy. Do jednej części włożyć mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstawić. |
2
Done
|
W osobnej misie ubić sztywną pianę z białek, szczypty soli i pozostałego cukru. Połowę piany przełożyć do misy z połową masy serowej i dokładnie wymieszać. Odstawić. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z grzałki góra/dółTortownicę 24 cm. dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. |
4
Done
|
Sernik wstawić do gorącego piekarnika i piec, pierwsze 10 min w 180 st.C., a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec jeszcze 60 min. Wyjąć z tortownicy i kroić ostrym nożem. Smacznego :) |
5
Done
|
12 komentarzy Ukryj
Mniam mniam!!!!!
😀
Dzień dobry,
Jakiego sera Pani użyła?
Ja używam najczęściej sera na sernik Piątnicy, pakowanego w wiaderka po 1 kg. i tym razem również go wykorzystałam.
Ser na sernik Piątnicy w kubełku. Uzupełniłam wpis. Pozdrawiam 🙂
wygląda świetnie 🙂 od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i to świetne rozwiązanie na coś, co zje cała rodzina. czy można użyć sera z wiaderka?
dziekuję 🙂 jesteśmy też fanami Pani wersji fasolki po bretońsku. Pozdrawiam
Baaardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie
fasolka super!!
Cieszę się bardzo, dziękuję 😊
Dzień dobry.
Chcę w sobotę upiec ten serniczek i mam pytanie czemu tylko do jednej części masy serowej dawać mąkę ziemniaczaną do drugiej nie?
Mąkę ziemniaczaną dodajemy do części waniliowej sera, ma ona wyrównać gęstość bo do drugiej części dodajemy kakao 🙂