Zupa Gulaszowa Ostra i Rozgrzewająca

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Gulaszowa Ostra i Rozgrzewająca

  • 5 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zupa jest pyszna, ale bardzo, bardzo ostra. Polecam na zimne, wiosenne i jesienne wieczory, będzie rewelacyjna, rozgrzeje każdego:)

Dodatkiem może być ciepła, chrupiąca bagietka lub ciemny, gruboziarnisty chleb, złagodzą nieco ostrość zupy.

Smacznego i trzymajcie się ciepło.

OK

Zupa gulaszowa 

Składniki zupy gulaszowej:

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 3 papryki zielone
  • 3 duże cebule czerwone
  • 2 łyżki mielonej, ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów w sosie (400 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka rosołu
  • Jogurt grecki

Sposób przygotowania zupy gulaszowej:

  1. Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i żyłek, umyć, pokroić w kostkę.
  2. W szklanym naczyniu umieścić oliwę, sól, pieprz i paprykę czerwoną. Wymieszać. Dodać mięso i ponownie dokładnie wymieszać, każdy kawałek mięsa powinien być pokryty marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  3. Cebulę pokroić w półplasterki (grubość nie jest istotna, bo cebula rozgotuje się w sosie).
  4. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Każdą paprykę pokroić na cztery części a następnie w średniej grubości paski.
  5. Rozgrzać duży płaski garnek, mięso obsmażyć ze wszystkich stron (nie dolewać tłuszczu, powinna wystarczyć oliwa z marynaty). Dodać pokrojoną cebulę, rozkruszoną papryczkę chili.  Garnek przykryć, zmniejszyć płomień i dusić przez 20 min.
  6. Następnie wlać rosół, pomidory z sosem, zamieszać i dusić kolejne 10 min.
  7. Potem dodać paprykę i dusić jeszcze 30 min, mieszając od czasu do czasu. Przed zdjęciem zupy z ognia, spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Podajemy z łyżką jogurtu greckiego i pieczywem.

Smacznego!

zupa-gulaszowa-meksykan-25CC-2581ska

 

Więcej przepisów na zupy znajdziecie tutaj << ZUPY>>

 

 

(Visited 4 021 times, 11 visits today)

Dorota

Fasolka Bretońska
previous
Najlepsza Fasolka po Bretońsku
next
Sernik Zebra
Fasolka Bretońska
previous
Najlepsza Fasolka po Bretońsku
next
Sernik Zebra

12 komentarzy Ukryj

mniami, wszystko tak pysznie wygląda. Cieszę się bardzo ze znalazłam Pani blog.Będę próbowac przepis po przepisie.juz sie cieszę 🙂 dyiekuję i pozdrawiam Ewa

Witam. Chciałabym zrobić dzisiaj ta zupę, ale wolę się dopytać czy w przepisie nie ma zbyt małej ilości płynu? Jest podana jedynie 1 szklanka rosołu – rozumiem, że jest to w takim razie w konsystencji bardziej gulasz niż zupa? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »