0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Zupa gulaszowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa gulaszowa

  • 5 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zupa jest pyszna, ale bardzo, bardzo ostra. Polecam na zimne, wiosenne i jesienne wieczory, będzie rewelacyjna, rozgrzeje każdego:)

Dodatkiem może być ciepła, chrupiąca bagietka lub ciemny, gruboziarnisty chleb, złagodzą nieco ostrość zupy.

Smacznego i trzymajcie się ciepło.

OK

Zupa gulaszowa 

Składniki zupy gulaszowej:

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 3 papryki zielone
  • 3 duże cebule czerwone
  • 2 łyżki mielonej, ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów w sosie (400 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka rosołu
  • Jogurt grecki

Sposób przygotowania zupy gulaszowej:

  1. Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i żyłek, umyć, pokroić w kostkę.
  2. W szklanym naczyniu umieścić oliwę, sól, pieprz i paprykę czerwoną. Wymieszać. Dodać mięso i ponownie dokładnie wymieszać, każdy kawałek mięsa powinien być pokryty marynatą. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  3. Cebulę pokroić w półplasterki (grubość nie jest istotna, bo cebula rozgotuje się w sosie).
  4. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Każdą paprykę pokroić na cztery części a następnie w średniej grubości paski.
  5. Rozgrzać duży płaski garnek, mięso obsmażyć ze wszystkich stron (nie dolewać tłuszczu, powinna wystarczyć oliwa z marynaty). Dodać pokrojoną cebulę, rozkruszoną papryczkę chili.  Garnek przykryć, zmniejszyć płomień i dusić przez 20 min.
  6. Następnie wlać rosół, pomidory z sosem, zamieszać i dusić kolejne 10 min.
  7. Potem dodać paprykę i dusić jeszcze 30 min, mieszając od czasu do czasu. Przed zdjęciem zupy z ognia, spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Podajemy z łyżką jogurtu greckiego i pieczywem.

Smacznego!

zupa-gulaszowa-meksykan-25CC-2581ska

 

Więcej przepisów na zupy znajdziecie tutaj << ZUPY>>

 

 

(Visited 1 022 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Wieniec Drożdżowy z Twarożkiem Ziołowym
next
Makaron z Szynką Kaparami i Suszonymi Pomidorami
previous
Wieniec Drożdżowy z Twarożkiem Ziołowym
next
Makaron z Szynką Kaparami i Suszonymi Pomidorami

11 komentarzy Ukryj

mniami, wszystko tak pysznie wygląda. Cieszę się bardzo ze znalazłam Pani blog.Będę próbowac przepis po przepisie.juz sie cieszę 🙂 dyiekuję i pozdrawiam Ewa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię