Jak to zrobiłam, krok po kroku:
🎄🎄🎄 Przepis na Miodownik, czyli klasyczne świąteczne ciasto.
Z jednej strony miodownik robi się dość długo, bo minimum dwa dni. Z drugiej jednak to ciasto może leżeć długo, czas wpływa bardzo dobrze na jego smak, więc przed Świętami doskonale się sprawdza.
jeśli macie czas i chcecie rozłożyć pracę nad ciastem na kilka dni to pierwszego zróbcie i upieczcie ciasto miodowe i ugotujecie kaszę maną. Ciasto po wystudzeniu zawińcie szczelnie w folię spożywczą i schowajcie w chłodnym miejscu. Kaszę manną również można ugotować jednego dnia, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia na noc.
Następnego dnia przygotujcie krem z kaszy manny i przełóżcie płaty ciasta. Na tym etapie konieczne jest odłożenie ciasta na 12 h, bo Miodownik potrzebuje czasu żeby zmięknąć i stać się tym co tak bardzo lubimy czyli delikatnym, miękkim przekładańcem.
Następnego czyli trzeciego dnia ciasto polewamy roztopioną czekoladą i wtedy jest już gotowe do podania. Polewę czekoladową można zamienić na masę kajmakową, a na wierzch ciasto posypać posiekanymi orzechami włoskimi, też będzie przepyszne.
Pyszny, delikatnie miodowy i rozpływający się w ustach deser jest nie tylko smaczny, ale rownież bardzo sycący.
Polecam przygotowanie Miodownika, smakuje właściwie wszystkim. Smacznego 🙂
Miodownik z Kremem z Kaszy Manny
Składniki na ciasto miodowe:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu (7,5 g)
- 3 jajka (L)
- 80 g płynnego miodu
- 80 g cukru
- 100 g roztopionego masła
Na masę z manny:
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 700-750 ml. mleka 3,2%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g bardzo miękkiego masła
- ok. 1 szklanka herbaty zielonej (do nasączenia ciasta)
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- ok. 80 ml. mleka (3,2%)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania ciasta miodowego:Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę. Kiedy powstanie jasna masa, cały czas miksując wlewamy masło i miód. Mąkę, sól i cynamon przesiewamy do masy jajecznej, miksujemy przez kilka min do połączenia składników. Powstanie gęste, ale miękkie ciasto. |
2
Done
|
Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto, szybko zagniatamy, dzielimy i odważamy trzy równe części, u mnie każda po 200 g. Z ciasta formujemy trzy kulki. Ja ciasto wałkuję bezpośrednio na papierze do pieczenia, dzięki temu mamy pewność, że wszystkie płaty będą zbliżonej wielkości. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiemCiasto pieczemy 7-9 min., wszystko zależy od grubości ciasta. Wyjmujemy, przekładamy ciasto na kuchenną kratkę, zdejmujemy papier do pieczenia (można wykorzystać go do rozwałkowania kolejnego placka ciasta. Kiedy ciasto jest już zimne, przecinamy placki na pół, powstanie 6 połówek. |
4
Done
|
Przygotowanie kremu z kaszy manny:W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem i cukrem waniliowym, po chwili wsypujemy kaszę manną i od razu zaczynamy mieszać. Kiedy kasza jest już bardzo gęsta [po ok. 5-7 min. zdejmujemy ją z ognia. Przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kaszę można ugotować dzień wcześniej. |
5
Done
|
Miękkie masło miksujemy na jasną, puszystą masę, zajmie to kilka minut. Masa jest gotowa, kiedy mamy całą kaszę połączoną z masłem. |
6
Done
|
Przygotowanie miodownika:Placki ciasta miodowego rozkładamy na desce lub na blacie, nasączamy esencjonalną, zimną zieloną herbatą. Na pierwszym placku ciasta rozsmarowujemy równą warstwą porcję masy z kaszy manny, przykrywamy go drugim plackiem i znowu rozsmarowujemy porcję masy, znowu placek ciasta i masa. W ten sposób postępujemy do wykorzystania ciasta i masy. Warstwy dociskamy. Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą, wkładamy np. do formy do pieczenia, przykrywamy ciasto deską i obciążamy garnkiem lub tak jak ja kilkoma książkami. |
7
Done
|
|
8
Done
|
*Polewa czekoladowaCzekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy mlekiem, wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy. Taką polewę można wykorzystać do pierniczków, ciastek lub do polania każdego ciasta lub tortu. |
9
Done
|
2 komentarze Ukryj
W przepisie jest trzy blaty ciasta a na zdjęciu 6 – czy to znaczy że przecina się blaty na połowę czy jeśli chcę duże ciasto to zarabiam z podwójnej porcji???
Tak, duże placki przecinamy na pół. Jeśli chcemy naprawdę wielkie ciasto powinno się zrobić je z podwójnej porcji. Ciasto jest naprawdę wysokie, więc z podwójnej porcji wyjcie ,,ogromne” ciacho 🙂