Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pyszne, delikatne i naprawdę bardzo proste do zrobienia Biskwity z Bitą Śmietaną i kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek. Idealne połączenia słodkich i kwaśnym smaków.

    Biskwity kojarzą mi się z naszymi wakacjami nad polskim morzem. od lat kupujemy je każdego ranka w maleńkiej piekarni. Mój Tadzio zawsze kiedy wspomina wakacje to w tych najmilszych wspomnieniach pojawiają się właśnie biskwity. Nasze wakacyjne ciastka mają nadzienie z delikatnego kremu budyniowego, ale w domu zawsze robię je z bitą śmietaną.

    Tym razem pierwszy raz użyłam nowości, czyli śmietany 42%. śmietana ubiła się doskonale, była sztywna i biskwity po nocy w lodówce nie były ani trochę rozmiękłe. Z pewnością to doskonały produkt
    do wypieków, które są przygotowywane dzień wcześniej i muszą w lodówce czekać aby być zjedzone. Oczywiście 42% tłuszczu to dość dużo kalorii i na pewno nie będę używała tej śmietany zbyt często,
    ale w wyjątkowych okazjach zdecydowanie się sprawdza.

    Upieczone biszkoptowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i od razu, kiedy są jeszcze gorące delikatnie oddzielamy od papieru, szerokim nożem. Od razu też składamy biszkopciki na pół i odkładamy
    do wystygnięcia.
    Omleciki bardzo szybko stygną, a kiedy są zimne kruszą się i pękać na zgięciu i na brzegach, dlatego ważne jest, aby śpieszyć się ze złożeniem ich na pół.

    Ciastka można przechowywać w lodówce. Biszkopt łatwo obsycha dlatego można ciastka przykryć folią spożywczą. Dla mnie w dzień po upieczeniu i napełnieniu biskwity są przepyszne,
    lepsze niż w dniu zrobienia.

    Polecam, są eleganckim i pysznym deserem, możemy podać je nawet po bardzo wykwintnym obiedzie lub kolacji.

    Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

    Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

    Składniki na 12 szt. biskwitów:

    • 3 jajka (L) białka i żółtka osobno
    • 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    ponadto:
    • 12 łyżeczek dżemu z czarnych porzeczek
    • 250 ml. śmietany kremówki 36% lub 42 % (u mnie 42%)
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • cukier puder do oprószenia biskwitów

    Sposób przygotowania biskwitów:

    Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. grzałki góra /dół. 

    Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować kółka
    o średnicy max. 10 cm. Kółka rysujemy w dużej odległości bo ciasto w trakcie pieczenia rośnie.

    Do misy miksera włożyć białka i miksować na wysokich obrotach, kiedy piana będzie średnio sztywna w trzech partiach wsypać cukier, bardzo dokładnie miksować ok. 2 min.  po każdym dodaniu cukru, na koniec wsypać cukier wanilinowy. Powinna powstać lśniąca i sztywna piana. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.  Kolejne dodajemy dopiero kiedy wcześniejsze dokładnie się połączyło z pianą. Cały czas miksujemy i kolejno wlewamy ocet,
    a następnie olej.

    Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsypujemy do piany i całość miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.

    Łyżką nakładamy na papier porcję ciasta i lekko rozprowadzamy do narysowanym okręgu.

    Pieczemy 5-7 min, do lekkiego zrumienienia.

    Wyjmujemy i od razu, kiedy ciastka są jeszcze gorące delikatnie oddzielamy je od papieru szerokim nożem. Od razu też składamy biszkopciki, delikatnie na pół i odkładamy do wystygnięcia.
    Omleciki bardzo szybko stygną, a kiedy są zimne kruszą się i pękać na zgięciu, dlatego trzeba składać je gorące.

    Pieczemy kolejne porcje omlecików i składamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Kiedy ciastka stygną przygotowujemy bitą śmietanę:

    Bardzo zimną kremówkę, najlepiej taką, która 30 min wcześniej stała w zamrażalniku, wlewamy
    do misy, dodajemy cukier puder i na wysokich obrotach miksujemy, do chwili kiedy stanie się gęsta, a na powierzchni będą tworzyć się wyraźne ślady po miksowaniu.

    Zimne biszkopty lekko rozchylamy i smarujemy porcją dżemy, a następnie układamy lub wyciskamy kilka kleksów z bitej śmietany. Odkładamy.

    Biskwity można oprószyć cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce przykryte folią spożywczą, jeśli ich nie przykryjemy wierzch lekko wyschnie, ale biskwity wciąż będą pyszne.

    Smacznego 🙂

    • Biskwity
    • Biskwity z Bitą Śmietaną
    • Ciastka z Bitą Śmietaną
    Biszkopty na Biskwity
    Na papierze rysujemy kółka i na nich rozprowadzamy ciasto.
    Biszkopciki na Biskwity
    Upieczone i gorące biszkopciki odcinamy od papieru szerokim nożem.
    Biskwity Przepis
    Biszkopty składamy na pół i odkładamy do wystygnięcia.

    Przepis na pyszny i elegancki deser z bitą śmietaną, czyli Ptysie znajdziecie tutaj: 

    Ptysie z Bitą Śmietaną

     

     

    Przepis na delikatne Pączki Serowe, które zawsze możecie podać na deser, znajdziecie tutaj: 

    Pączki Serowe

    (Visited 13 070 times, 2 visits today)

    Dorota

    Pieczone Pączki
    previous
    Pączki Pieczone Cytrynowe
    next
    Tort Waniliowa Pianka
    Pieczone Pączki
    previous
    Pączki Pieczone Cytrynowe
    next
    Tort Waniliowa Pianka

    4 komentarze Ukryj

    O!! Dziękuję bardzo za informację. I dziękuję za wspaniałe przepisy. Korzystam często z wielu Pani wspaniałych przepisów. Pozdrawiam.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »