0 0
Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, delikatne i naprawdę bardzo proste do zrobienia Biskwity z Bitą Śmietaną i kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek. Idealne połączenia słodkich i kwaśnym smaków.

Biskwity kojarzą mi się z naszymi wakacjami nad polskim morzem. od lat kupujemy je każdego ranka w maleńkiej piekarni. Mój Tadzio zawsze kiedy wspomina wakacje to w tych najmilszych wspomnieniach pojawiają się właśnie biskwity. Nasze wakacyjne ciastka mają nadzienie z delikatnego kremu budyniowego, ale w domu zawsze robię je z bitą śmietaną.

Tym razem pierwszy raz użyłam nowości, czyli śmietany 42%. śmietana ubiła się doskonale, była sztywna i biskwity po nocy w lodówce nie były ani trochę rozmiękłe. Z pewnością to doskonały produkt
do wypieków, które są przygotowywane dzień wcześniej i muszą w lodówce czekać aby być zjedzone. Oczywiście 42% tłuszczu to dość dużo kalorii i na pewno nie będę używała tej śmietany zbyt często,
ale w wyjątkowych okazjach zdecydowanie się sprawdza.

Upieczone biszkoptowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i od razu, kiedy są jeszcze gorące delikatnie oddzielamy od papieru, szerokim nożem. Od razu też składamy biszkopciki na pół i odkładamy
do wystygnięcia.
Omleciki bardzo szybko stygną, a kiedy są zimne kruszą się i pękać na zgięciu i na brzegach, dlatego ważne jest, aby śpieszyć się ze złożeniem ich na pół.

Ciastka można przechowywać w lodówce. Biszkopt łatwo obsycha dlatego można ciastka przykryć folią spożywczą. Dla mnie w dzień po upieczeniu i napełnieniu biskwity są przepyszne,
lepsze niż w dniu zrobienia.

Polecam, są eleganckim i pysznym deserem, możemy podać je nawet po bardzo wykwintnym obiedzie lub kolacji.

Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

Składniki na 12 szt. biskwitów:

  • 3 jajka (L) białka i żółtka osobno
  • 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
ponadto:
  • 12 łyżeczek dżemu z czarnych porzeczek
  • 250 ml. śmietany kremówki 36% lub 42 % (u mnie 42%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier puder do oprószenia biskwitów

Sposób przygotowania biskwitów:

Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. grzałki góra /dół. 

Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować kółka
o średnicy max. 10 cm. Kółka rysujemy w dużej odległości bo ciasto w trakcie pieczenia rośnie.

Do misy miksera włożyć białka i miksować na wysokich obrotach, kiedy piana będzie średnio sztywna w trzech partiach wsypać cukier, bardzo dokładnie miksować ok. 2 min.  po każdym dodaniu cukru, na koniec wsypać cukier wanilinowy. Powinna powstać lśniąca i sztywna piana. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.  Kolejne dodajemy dopiero kiedy wcześniejsze dokładnie się połączyło z pianą. Cały czas miksujemy i kolejno wlewamy ocet,
a następnie olej.

Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsypujemy do piany i całość miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.

Łyżką nakładamy na papier porcję ciasta i lekko rozprowadzamy do narysowanym okręgu.

Pieczemy 5-7 min, do lekkiego zrumienienia.

Wyjmujemy i od razu, kiedy ciastka są jeszcze gorące delikatnie oddzielamy je od papieru szerokim nożem. Od razu też składamy biszkopciki, delikatnie na pół i odkładamy do wystygnięcia.
Omleciki bardzo szybko stygną, a kiedy są zimne kruszą się i pękać na zgięciu, dlatego trzeba składać je gorące.

Pieczemy kolejne porcje omlecików i składamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy ciastka stygną przygotowujemy bitą śmietanę:

Bardzo zimną kremówkę, najlepiej taką, która 30 min wcześniej stała w zamrażalniku, wlewamy
do misy, dodajemy cukier puder i na wysokich obrotach miksujemy, do chwili kiedy stanie się gęsta, a na powierzchni będą tworzyć się wyraźne ślady po miksowaniu.

Zimne biszkopty lekko rozchylamy i smarujemy porcją dżemy, a następnie układamy lub wyciskamy kilka kleksów z bitej śmietany. Odkładamy.

Biskwity można oprószyć cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce przykryte folią spożywczą, jeśli ich nie przykryjemy wierzch lekko wyschnie, ale biskwity wciąż będą pyszne.

Smacznego 🙂

  • Biskwity
  • Biskwity z Bitą Śmietaną
  • Ciastka z Bitą Śmietaną
Biszkopty na Biskwity
Na papierze rysujemy kółka i na nich rozprowadzamy ciasto.
Biszkopciki na Biskwity
Upieczone i gorące biszkopciki odcinamy od papieru szerokim nożem.
Biskwity Przepis
Biszkopty składamy na pół i odkładamy do wystygnięcia.

Przepis na pyszny i elegancki deser z bitą śmietaną, czyli Ptysie znajdziecie tutaj: 

Ptysie z Bitą Śmietaną

 

 

Przepis na delikatne Pączki Serowe, które zawsze możecie podać na deser, znajdziecie tutaj: 

Pączki Serowe

(Visited 14 250 times, 7 visits today)

Dorota

Pieczone Pączki
previous
Pączki Pieczone Cytrynowe
next
Tort Waniliowa Pianka
Pieczone Pączki
previous
Pączki Pieczone Cytrynowe
next
Tort Waniliowa Pianka

6 komentarzy Ukryj

42% śmietana jest do kupienia w Biedronce. To śmietana w małym kubeczku z fioletową etykietą 🙂

O!! Dziękuję bardzo za informację. I dziękuję za wspaniałe przepisy. Korzystam często z wielu Pani wspaniałych przepisów. Pozdrawiam.

Witam. Gdzie można znaleźć “przepis na delikatne Pączki Serowe, które zawsze możecie podać na deser…” Niestety odnośnik przekierowuje do strony na które jest informacja, że  nie znaleziono wyników… 🥺
Pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »