Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, delikatne i naprawdę bardzo proste do zrobienia Biskwity z Bitą Śmietaną i kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek. Idealne połączenia słodkich i kwaśnym smaków.
Biskwity kojarzą mi się z naszymi wakacjami nad polskim morzem. od lat kupujemy je każdego ranka w maleńkiej piekarni. Mój Tadzio zawsze kiedy wspomina wakacje to w tych najmilszych wspomnieniach pojawiają się właśnie biskwity. Nasze wakacyjne ciastka mają nadzienie z delikatnego kremu budyniowego, ale w domu zawsze robię je z bitą śmietaną.
Tym razem pierwszy raz użyłam nowości, czyli śmietany 42%. śmietana ubiła się doskonale, była sztywna i biskwity po nocy w lodówce nie były ani trochę rozmiękłe. Z pewnością to doskonały produkt
do wypieków, które są przygotowywane dzień wcześniej i muszą w lodówce czekać aby być zjedzone. Oczywiście 42% tłuszczu to dość dużo kalorii i na pewno nie będę używała tej śmietany zbyt często,
ale w wyjątkowych okazjach zdecydowanie się sprawdza.
Upieczone biszkoptowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i od razu, kiedy są jeszcze gorące delikatnie oddzielamy od papieru, szerokim nożem. Od razu też składamy biszkopciki na pół i odkładamy
do wystygnięcia.
Omleciki bardzo szybko stygną, a kiedy są zimne kruszą się i pękać na zgięciu i na brzegach, dlatego ważne jest, aby śpieszyć się ze złożeniem ich na pół.
Ciastka można przechowywać w lodówce. Biszkopt łatwo obsycha dlatego można ciastka przykryć folią spożywczą. Dla mnie w dzień po upieczeniu i napełnieniu biskwity są przepyszne,
lepsze niż w dniu zrobienia.
Polecam, są eleganckim i pysznym deserem, możemy podać je nawet po bardzo wykwintnym obiedzie lub kolacji.

Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną
Składniki na 12 szt. biskwitów:
- 3 jajka (L) białka i żółtka osobno
- 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
ponadto:
- 12 łyżeczek dżemu z czarnych porzeczek
- 250 ml. śmietany kremówki 36% lub 42 % (u mnie 42%)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier puder do oprószenia biskwitów
Sposób przygotowania biskwitów:
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. grzałki góra /dół.
Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze narysować kółka
o średnicy max. 10 cm. Kółka rysujemy w dużej odległości bo ciasto w trakcie pieczenia rośnie.
Do misy miksera włożyć białka i miksować na wysokich obrotach, kiedy piana będzie średnio sztywna w trzech partiach wsypać cukier, bardzo dokładnie miksować ok. 2 min. po każdym dodaniu cukru, na koniec wsypać cukier wanilinowy. Powinna powstać lśniąca i sztywna piana. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Kolejne dodajemy dopiero kiedy wcześniejsze dokładnie się połączyło z pianą. Cały czas miksujemy i kolejno wlewamy ocet,
a następnie olej.
Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsypujemy do piany i całość miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.
Łyżką nakładamy na papier porcję ciasta i lekko rozprowadzamy do narysowanym okręgu.
Pieczemy 5-7 min, do lekkiego zrumienienia.
Wyjmujemy i od razu, kiedy ciastka są jeszcze gorące delikatnie oddzielamy je od papieru szerokim nożem. Od razu też składamy biszkopciki, delikatnie na pół i odkładamy do wystygnięcia.
Omleciki bardzo szybko stygną, a kiedy są zimne kruszą się i pękać na zgięciu, dlatego trzeba składać je gorące.
Pieczemy kolejne porcje omlecików i składamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciastka stygną przygotowujemy bitą śmietanę:
Bardzo zimną kremówkę, najlepiej taką, która 30 min wcześniej stała w zamrażalniku, wlewamy
do misy, dodajemy cukier puder i na wysokich obrotach miksujemy, do chwili kiedy stanie się gęsta, a na powierzchni będą tworzyć się wyraźne ślady po miksowaniu.
Zimne biszkopty lekko rozchylamy i smarujemy porcją dżemy, a następnie układamy lub wyciskamy kilka kleksów z bitej śmietany. Odkładamy.
Biskwity można oprószyć cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce przykryte folią spożywczą, jeśli ich nie przykryjemy wierzch lekko wyschnie, ale biskwity wciąż będą pyszne.
Smacznego 🙂



Przepis na pyszny i elegancki deser z bitą śmietaną, czyli Ptysie znajdziecie tutaj:
Przepis na delikatne Pączki Serowe, które zawsze możecie podać na deser, znajdziecie tutaj:
4 komentarze Ukryj
Omleciki są cudowne! Gdzie można kupić śmietanę 42%? Nie spotkałam jeszcze. Pozdrawiam.
42% śmietana jest do kupienia w Biedronce. To śmietana w małym kubeczku z fioletową etykietą 🙂
O!! Dziękuję bardzo za informację. I dziękuję za wspaniałe przepisy. Korzystam często z wielu Pani wspaniałych przepisów. Pozdrawiam.
To ja bardzo dziękuję i zapraszam jak najczęściej 🙂