Pączki Pieczone Cytrynowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pączki Pieczone Cytrynowe

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Delikatne i pyszne mini pączki z dziurką. Robi się je błyskawicznie, nie potrzebujemy miksera wystarczy drewniana łyżką.
    Wszystkie składniki mieszamy razem i pieczemy zaledwie 10 min.

    Dzień po przygotowaniu ciastka są wciąż świeże i pyszne. Najlepiej jest pączki polukrować i oprószyć wiórkami kokosowymi podprużonymi ze skórką cytrynową.

    Z przepisu wyjdzie ok. 12 mini lub 8 dużych pączków, jeśli lubicie takie słodycze to najlepiej upiec pączki z podwójnej porcji składników. Polecam 🙂

     

    Pączki Pieczone

     Pączki Pieczone Cytrynowe

    Składniki na 12 szt. mini pączków:

    • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki cukru
    • skórka otarta z jednej dużej lub 2 małych cytryn
    • 1 jajko (L)
    • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego (niesłodkiego jeśli mamy słodkie to oddajemy mniej cukru)
    • 2,5 łyżki oleju rzepakowego
    Ponadto na lukier i posypkę:
    • 1 szklanka cukru pudru
    • sos z 1 średniej cytryny
    • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    • skórka z cytryny

    Sposób przygotowania pączków:

    Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.
    Formę do pączków wysmarować obficie masłem. Odstawić.

    W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Odstawić.

    W średniej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, mleko, olej, jajko.

    Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą lub drewnianą łyżką. Powstanie gęste ciasto.

    Przy pomocy rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką napełnić foremki do pączków/donutów.

    Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10-12 min., do zrumienienia. Studzić na kratce w formie przez ok.6-7 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.

    Polukrować i posypać kokosową posypką.

    Przygotowanie Lukru:

    W misce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, powinien powstać lukier przypominający gęstą śmietanę.

    Przygotowanie kokosowo-cytrynowej posypki:

    Na suchej patelni podpiec wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Podpiekamy ok. 5 min na średnim ogniu, zdejmujemy kiedy wiórki zaczynają się rumienić, a posypka intensywnie pachnie.

    Pączki lukrujemy, a następnie oprószamy posypką.

    Smacznego 🙂

    • Pączki Donuts
    • Pieczone Donuts
    • Donuts

     

    Przepis na klasyczne pyszne Pączki znajdziecie tutaj:

    Pączki Drożdżowe

     

     

    Przepis na doskonałe Pączki z Ziemniakami, są delikatne i długo zachowują świeżość.

    Prawdziwy HIT

    Pączki

    Dla miłośników tradycji przepis na delikatne i kruche

    Faworki czyli Chrusty 

    Faworki czyli Chrust

    (Visited 988 times, 1 visits today)

    Dorota

    Pączki Domowe
    previous
    Pączki z Ziemniakami – pyszne i łatwe
    next
    Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną
    Pączki Domowe
    previous
    Pączki z Ziemniakami – pyszne i łatwe
    next
    Biskwity Omleciki z Bitą Śmietaną

    2 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »