Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Delikatne i pyszne mini pączki z dziurką. Robi się je błyskawicznie, nie potrzebujemy miksera wystarczy drewniana łyżką.
Wszystkie składniki mieszamy razem i pieczemy zaledwie 10 min.
Dzień po przygotowaniu ciastka są wciąż świeże i pyszne. Najlepiej jest pączki polukrować i oprószyć wiórkami kokosowymi podprużonymi ze skórką cytrynową.
Z przepisu wyjdzie ok. 12 mini lub 8 dużych pączków, jeśli lubicie takie słodycze to najlepiej upiec pączki z podwójnej porcji składników. Polecam 🙂

Pączki Pieczone Cytrynowe
Składniki na 12 szt. mini pączków:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru
- skórka otarta z jednej dużej lub 2 małych cytryn
- 1 jajko (L)
- 1/2 szklanki mleka zagęszczonego (niesłodkiego jeśli mamy słodkie to oddajemy mniej cukru)
- 2,5 łyżki oleju rzepakowego
Ponadto na lukier i posypkę:
- 1 szklanka cukru pudru
- sos z 1 średniej cytryny
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- skórka z cytryny
Sposób przygotowania pączków:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.
Formę do pączków wysmarować obficie masłem. Odstawić.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Odstawić.
W średniej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, mleko, olej, jajko.
Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą lub drewnianą łyżką. Powstanie gęste ciasto.
Przy pomocy rękawa cukierniczego lub małą łyżeczką napełnić foremki do pączków/donutów.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10-12 min., do zrumienienia. Studzić na kratce w formie przez ok.6-7 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Polukrować i posypać kokosową posypką.
Przygotowanie Lukru:
W misce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, powinien powstać lukier przypominający gęstą śmietanę.
Przygotowanie kokosowo-cytrynowej posypki:
Na suchej patelni podpiec wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Podpiekamy ok. 5 min na średnim ogniu, zdejmujemy kiedy wiórki zaczynają się rumienić, a posypka intensywnie pachnie.
Pączki lukrujemy, a następnie oprószamy posypką.
Smacznego 🙂
Przepis na klasyczne pyszne Pączki znajdziecie tutaj:
Przepis na doskonałe Pączki z Ziemniakami, są delikatne i długo zachowują świeżość.
Dla miłośników tradycji przepis na delikatne i kruche
2 komentarze Ukryj
Pieczone? Nigdy nie próbowałam takich! Koniecznie muszę zrobić. 🙂
Bardzo polecam są pyszne 🙂