Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na Drożdżowe Paszteciki, tym razem z nadzieniem z ziemniaków i cebulki.
Pyszna wegetariańska przekąska.
Doskonale sprawdzą się do barszczu czerwonego lub innej zupy którą jemy z dodatkami.
Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić. Odgrzewamy je wkładając je na kilka minut do nagrzanego do 150 st.C. piekarnika.
Można je również przechowywać w lodówce do 3 dni., i również odgrzewać wkładając do gorącego piekarnika na kilka minut.
Do przygotowania pierożków wykorzystujemy mączyste, stare ziemniaki. Ważne jest żeby farsz był suchy i zwarty, dlatego też po ugotowaniu ziemniaki dokładnie odparowujemy pozostawiając je na klika minut otwartym garnku. Można również ugotowane i odcedzone ziemniaki podrzucić kilka razy w garnku, to również pomoże w dokładnym usunięciu z nich pary.
Cebulę białą można również zamienić na czerwoną, a jeśli lubicie do farszu można dodać również odrobinę szczypioru, podsmażonego razem z cebulką.
Polecam pierożki są pyszne i bardzo ładnie wyglądają na stole.
Smacznego 🙂
Inną wersję pierożków drożdżowych znajdziecie tutaj (klik)
Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką
Składniki na 12-16 pierożków
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 480 g mąki pszennej
- 60 g (70 ml) oleju
Farsz:
- ok. 500-600 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania ciasta:Zaczyn: W misie miksera łączymy ok. 3/4 mąki, sól i wyrośnięty zaczyn, zaczynamy wyrabiać hakiem do ciasta lub ręcznie. Kiedy składniki się połączą dodajemy olej i wyrabiamy, po pewnym czasie dodajemy po 1 łyżce pozostałej mąki, tak aby ciasto dobrze się wyrabiało. Ja dodałam ok 90% mąki, a reszta pozostała mi do podsypywania w czasie formowania pierożków. Wyrabiamy przez ok. 6-8 min, na średnich obrotach. Wyrobione ciasto wyjmujemy i lekko wyrabiamy na blacie, ciasto będzie bardzo sprężyste i delikatne. |
2
Done
|
Przygotowanie farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę, zostawiamy odkryty garnek na 5 min, żeby ziemniaki odparowały. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem, wrzucamy do nich podsmażoną cebulę, doprawiamy sola i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. |
3
Done
|
Przygotowanie pasztecików:Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, wyrabiamy krótko. dzielimy na równe kawałki, u mnie każdy 50 g. Z ciasta formujemy kulki. Odkładamy je na bok, przykrywa,y ściereczką. Z kulek ciasta rozwałkowujemy cienki placuszek, na środku kładziemy porcję ziemniaczanego farszu, zlepiamy boki (tak jak na filmie). Boki powinny łączyć się na środku placka. Kiedy ciasto jest dokładnie zlepione, przewracamy pierożek do góry nogami, wyrównujemy, powinna powstać podłużna bułeczka. Tak postępujemy z całym ciastem i farszem. Pierożki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia, a w między czasie rozgrzewamy piekarnik. |
4
Done
|
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiemPierożki przez pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 17-20 min, do ładnego zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ciepłe lub zimne, w obu przypadkach są pyszne. |
5
Done
|