0 0
Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką 

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką 

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na Drożdżowe Paszteciki, tym razem z nadzieniem z ziemniaków i cebulki.

Pyszna wegetariańska przekąska.
Doskonale sprawdzą się do barszczu czerwonego lub innej zupy którą jemy z dodatkami.

Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić. Odgrzewamy je wkładając je na kilka minut do nagrzanego do 150 st.C. piekarnika.

Można je również przechowywać w lodówce do 3 dni., i również odgrzewać wkładając do gorącego piekarnika na kilka minut.

Do przygotowania pierożków wykorzystujemy mączyste, stare ziemniaki. Ważne jest żeby farsz był suchy i zwarty, dlatego też po ugotowaniu ziemniaki dokładnie odparowujemy pozostawiając je na klika minut otwartym garnku. Można również ugotowane i odcedzone ziemniaki podrzucić kilka razy w garnku, to również pomoże w dokładnym usunięciu z nich pary.

Cebulę białą można również zamienić na czerwoną, a jeśli lubicie do farszu można dodać również odrobinę szczypioru, podsmażonego razem z cebulką.

Polecam pierożki są pyszne i bardzo ładnie wyglądają na stole.

Smacznego 🙂

 

Inną wersję pierożków drożdżowych znajdziecie tutaj (klik) 

Pierożki Drożdżowe

 

Pierożki Drożdżowe z Ziemniakami i Cebulką

Składniki na 12-16 pierożków

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 480 g mąki pszennej
  • 60 g (70 ml) oleju

Farsz:

  • ok. 500-600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
(Visited 3 801 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania ciasta:

Zaczyn:
w wodzie rozpuścić drożdże, ok. 1,5 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 10 min, do wyrośnięcia.

W misie miksera łączymy ok. 3/4 mąki, sól i wyrośnięty zaczyn, zaczynamy wyrabiać hakiem do ciasta lub ręcznie. Kiedy składniki się połączą dodajemy olej i wyrabiamy, po pewnym czasie dodajemy po 1 łyżce pozostałej mąki, tak aby ciasto dobrze się wyrabiało. Ja dodałam ok 90% mąki, a reszta pozostała mi do podsypywania w czasie formowania pierożków.

Wyrabiamy przez ok. 6-8 min, na średnich obrotach.

Wyrobione ciasto wyjmujemy i lekko wyrabiamy na blacie, ciasto będzie bardzo sprężyste i delikatne.
Zwijamy je w kulę i wkładamy do misy posmarowanej olejem. Misę przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
W połowie wyrastania (po ok. 30 min), ciasto lekko wyrabiamy, nie musimy wyjmować z misy, wystarczy kilka razy zawinąć brzegi ciasta do środka, znowu zakrywamy i odstawiamy do dalszego rośnięcia.

2
Done

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę, zostawiamy odkryty garnek na 5 min, żeby ziemniaki odparowały.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy cebulę, mieszamy i smażymy do chwili kiedy będzie ładnie zrumieniona. Mieszamy dość często, lub potrząsamy patelnią, żeby równo się smażyła.

Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem, wrzucamy do nich podsmażoną cebulę, doprawiamy sola i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.

3
Done

Przygotowanie pasztecików:

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, wyrabiamy krótko. dzielimy na równe kawałki, u mnie każdy 50 g. Z ciasta formujemy kulki. Odkładamy je na bok, przykrywa,y ściereczką.

Z kulek ciasta rozwałkowujemy cienki placuszek, na środku kładziemy porcję ziemniaczanego farszu, zlepiamy boki (tak jak na filmie). Boki powinny łączyć się na środku placka. Kiedy ciasto jest dokładnie zlepione, przewracamy pierożek do góry nogami, wyrównujemy, powinna powstać podłużna bułeczka. Tak postępujemy z całym ciastem i farszem.

Pierożki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia, a w między czasie rozgrzewamy piekarnik.

4
Done

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem

Pierożki przez pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy 17-20 min, do ładnego zrumienienia.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Podajemy ciepłe lub zimne, w obu przypadkach są pyszne.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

Rolada Szpinakowa
previous
Rolada Szpinakowa z Twarożkiem i Wędzonym Łososiem
Zupa Ogórkowa
next
Zupa Ogórkowa
Rolada Szpinakowa
previous
Rolada Szpinakowa z Twarożkiem i Wędzonym Łososiem
Zupa Ogórkowa
next
Zupa Ogórkowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »