Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Drożdżowe Pierogi z Nadzieniem
Składniki na 12-16 pierożków:
- 250 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 480 g mąki pszennej
- 60 g (70 ml) oleju
Na nadzienie:
- 2-3 jajka na twardo
- 1 szalotka
- 1 duża cebula czerwona
- połowa świeżej czerwonej papryki (opcjonalnie, ja miała więc dałam)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W dużej misce łączymy drożdże, ciepłą wodę, cukier i olej, mieszamy dokładnie, aby drożdże całkowicie się rozpuściły. |
2
Done
|
Ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Jednak po 30 min, odkrywamy ciasto i lekko wyrabiamy (nie trzeba ciasta wyjmować, wystarczy przewrócić je w misce kilka krotnie. Ponownie przykrywamy miskę i odstawiamy na kolejne 30m. |
3
Done
|
Przygotowanie Farszu:Jajka gotujemy na twardo (od zagotowania wody z jajkami gotujemy je prze 6-8 min.) |
4
Done
|
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, dzielimy je (bez wałkowania) na 12 lub 16 jednakowych kawałków. |
5
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. z termoobiegiem. |