• Home
  • Ciasto
  • Pierożki Paszteciki Drożdżowe z Nadzieniem – kuchnia rosyjska
0 0
Pierożki Paszteciki Drożdżowe z Nadzieniem – kuchnia rosyjska

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierożki Paszteciki Drożdżowe z Nadzieniem – kuchnia rosyjska

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Paszteciki Drożdżowe

Drożdżowe Pierogi z Nadzieniem

Składniki na 12-16 pierożków:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 480 g mąki pszennej
  • 60 g (70 ml) oleju

Na nadzienie:

  • 2-3 jajka na twardo
  • 1 szalotka
  • 1 duża cebula czerwona
  • połowa świeżej czerwonej papryki (opcjonalnie, ja miała więc dałam)
(Visited 1 982 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W dużej misce łączymy drożdże, ciepłą wodę, cukier i olej, mieszamy dokładnie, aby drożdże całkowicie się rozpuściły.
Następnie do misy wsypujemy ok. 1/3 mąki i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy kolejną 1/3 mąki i wyrabiamy ciasto, teraz już najlepiej będzie zrobić to ręcznie.
Ciasto wykładamy na blat i podsypując pozostałą mąką, zagniatamy. Ciasto wyrabiamy ok. 10 min., do chwili kiedy będzie sprężyste i gładkie.

2
Done

Ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Jednak po 30 min, odkrywamy ciasto i lekko wyrabiamy (nie trzeba ciasta wyjmować, wystarczy przewrócić je w misce kilka krotnie. Ponownie przykrywamy miskę i odstawiamy na kolejne 30m.

3
Done

Przygotowanie Farszu:

Jajka gotujemy na twardo (od zagotowania wody z jajkami gotujemy je prze 6-8 min.)
Jajka obieramy ze skorupek i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy na małą kostkę. Na oleju szklimy cebule i paprykę. Zdejmujemy.
Zimną cebulę łączymy z jajkami pokrojonymi w drobną kostkę, mieszamy. Odstawiamy.

4
Done

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, dzielimy je (bez wałkowania) na 12 lub 16 jednakowych kawałków.
Każdy kawałek rozwałkowujemy na placuszek, na środku układamy 1 łyżkę farszu, zlepiany brzegi (jak przy pierogach). Z ciasta formujemy podłużną bułeczkę, nie okrągłą, a właśnie podłużną, lekko spłaszczamy.
Pierożki układamy na blasze z niewielkim odstępem. Przykrywamy blaszkę i odstawiamy do podrośnięcia.

5
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.C. z termoobiegiem.

Pierożki przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody.
Pieczemy 17-20 min, do zrumienienia.

Wyjmujemy i przekładamy z blachy ba kuchenną kratkę.
Podajemy lekko ciepłe.

Smacznego :)

Dorota

Czekoladowy Krem
previous
Krem Czekoladowy z Białej i Gorzkiej Czekolady
Ostre Skrzydełka
next
Ostre Skrzydełka – Hot Wings – przepis z filmem
Czekoladowy Krem
previous
Krem Czekoladowy z Białej i Gorzkiej Czekolady
Ostre Skrzydełka
next
Ostre Skrzydełka – Hot Wings – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »