Najlepszy domowy Fast Food jaki jedliśmy.
Przepis na ostre skrzydełka zupełnie jak z KFC. Pyszne, ostre i chrupiące.
Polecam dla kibiców sportowych i miłośników ogrodowych przyjęć. Skrzydełka można przygotować również na grillu. Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg. skrzydełek kurzych (ok. 10 szt.)
- na marynatę:
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 jajko
- ok. 1 szklanki mąki
- ok. 2 szklanek oleju do smażenia
przygotowanie
Skrzydełka umyć. Podzielić na trzy części, dwie większe zostawić, najmniejszą końcówkę wyrzucić.
PRZYGOTOWANIE MARYNATY:
W dużej misce umieścić maślankę, sól, pieprz, paprykę, jajko. Dokładnie wymieszać.
Do miski wrzucić kurczaki, dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek pokrył się marynatą.
Odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz., ale można również zostawić w chłodzie na całą noc.
Przygotować miskę i wsypać do niej mąkę.
W mące obtaczać każdy kawałek kurczaka, nie otrząsać nadmiaru. Im więcej mąki tym skrzydełka będą bardziej chrupiące.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej (powinno być go dużo, ok. 2 szkl.). każde skrzydełko obsmażyć na dużym ogniu z obu stron.
Kawałki przekładać z patelni na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Kurczaka piec ok. 30 min., do zrumienienia.
Podawać z dodatkiem sosów np. ketchupu lub innych ulubionych.
2 komentarze
A próbowałaś w panierce z płatków? 🙂
Tak w panierce z płatkami kukurydzianymi mam przepis na pierś z kurczaka 🙂