• Home
  • Ciasto
  • Chałka Drożdżowa z Kruszonką – przepis z filmem
0 0
Chałka Drożdżowa z Kruszonką – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chałka Drożdżowa z Kruszonką – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Chałki upiekłam dwie, jedną dla nas i jedną dla przyjaciół. Nasza zniknęła błyskawicznie, była pyszna, delikatna, pachnąca maślaną kruszonką 🙂

Polecam, zobaczcie jak łatwo zaplata się chałki z 4 kawałków.

Smacznego 🙂

Chałka Drożdżowa

Chałka Drożdżowa z Kruszonką

Składniki na 2 chałki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ok. 80 g. cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 jajka

Na kruszonkę:

  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g brązowego cukru
  • 50 g masła zimnego
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego
(Visited 6 733 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, trochę cukru i wlewamy mleko, mieszamy dokładnie. Drożdże powinny się rozpuścić.
Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min.

2
Done

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, mąkę, jajka, pozostały cukier i wyrabiamy łyżką. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy masło i ponownie wyrabiamy.

Kiedy składniki się połączą wykładamy ciasto na blat (lekko oprószony mąką).
Ciasto wyrabiamy rękami, na początku ciasto będzie się bardzo kleiło, ale z czasem zacznie robić się sprężyste i będzie ładnie odchodziło od rąk. Można podsypać je odrobiną mąki, ale powinna być to naprawdę niewielka ilość.

Ciasto wyrabiamy ok. 10 min. po tym czasie będzie gładkie i sprężyste.

Misę smarujemy odrobiną oleju, wkładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

3
Done

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Nie zagniatamy tylko od razu dzielimy ciasto na 4 większe (równe) kawałki lub na 8 mniejszych. Ja dzielę na 4 bo takie duże łatwiej się waży i znajduje jednakową wagę.

Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, układamy ją pod ściereczką.

4
Done

Z jednej większej kulki ciasta powinny wyjść dwa rulony. Na jedną chałkę potrzeba 4 rulonów, jeśli będziecie zaplatać ją tak jak ja, lub 3 jeśli wolicie zwykły warkocz.

Rulony przechowujemy od kawałkiem foli spożywczej, dzięki temu ciasto nie obsycha, a delikatnie rośnie.

5
Done

Z wałków zaplatamy chałkę, zobacz film pokazuję jak zapleść ciasto z 4 kawałków w bardzo prosty sposób. Zewnętrzne kawałki przeplatamy do środka.
Można również zapleść klasyczny warkocz.

Zaplecione chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy na 10 min, lub na czas nagrzewania się piekarnika.

6
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dół (czyli bez termoobiegu)

Przygotowanie kruszonki:

W miseczce łączymy mąkę, cukier i masło pokrojone w kostkę. Składniki rozcieramy w palcach do chwili, kiedy powstaną grube okruchy. Odstawiamy do lodówki.

7
Done

Podrośnięte chałki smarujemy jakiem rozbełtanym z mlekiem, posypujemy kruszonką (tyle ile lubimy, kruszonki z przepisu wyjdzie nam dużo).

Chałki pieczemy w gorącym piekarniku przez 30 min, do pięknego zrumienienia.
Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego :)

8
Done

Dorota

Ostre Skrzydełka
previous
Ostre Skrzydełka – Hot Wings – przepis z filmem
next
Tarta ze Szparagami Pieczarkami i Mozzarellą
Ostre Skrzydełka
previous
Ostre Skrzydełka – Hot Wings – przepis z filmem
next
Tarta ze Szparagami Pieczarkami i Mozzarellą

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »