Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Chałki upiekłam dwie, jedną dla nas i jedną dla przyjaciół. Nasza zniknęła błyskawicznie, była pyszna, delikatna, pachnąca maślaną kruszonką 🙂
Polecam, zobaczcie jak łatwo zaplata się chałki z 4 kawałków.
Smacznego 🙂
Chałka Drożdżowa z Kruszonką
Składniki na 2 chałki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ok. 80 g. cukru
- 80 g roztopionego masła
- 2 jajka
Na kruszonkę:
- 80 g mąki pszennej
- 30 g brązowego cukru
- 50 g masła zimnego
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, trochę cukru i wlewamy mleko, mieszamy dokładnie. Drożdże powinny się rozpuścić. |
2
Done
|
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, mąkę, jajka, pozostały cukier i wyrabiamy łyżką. Po kilku minutach wyrabiania dodajemy masło i ponownie wyrabiamy. Kiedy składniki się połączą wykładamy ciasto na blat (lekko oprószony mąką). Ciasto wyrabiamy ok. 10 min. po tym czasie będzie gładkie i sprężyste. Misę smarujemy odrobiną oleju, wkładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. |
3
Done
|
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Nie zagniatamy tylko od razu dzielimy ciasto na 4 większe (równe) kawałki lub na 8 mniejszych. Ja dzielę na 4 bo takie duże łatwiej się waży i znajduje jednakową wagę. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, układamy ją pod ściereczką. |
4
Done
|
Z jednej większej kulki ciasta powinny wyjść dwa rulony. Na jedną chałkę potrzeba 4 rulonów, jeśli będziecie zaplatać ją tak jak ja, lub 3 jeśli wolicie zwykły warkocz. Rulony przechowujemy od kawałkiem foli spożywczej, dzięki temu ciasto nie obsycha, a delikatnie rośnie. |
5
Done
|
Z wałków zaplatamy chałkę, zobacz film pokazuję jak zapleść ciasto z 4 kawałków w bardzo prosty sposób. Zewnętrzne kawałki przeplatamy do środka. Zaplecione chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy na 10 min, lub na czas nagrzewania się piekarnika. |
6
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dół (czyli bez termoobiegu)Przygotowanie kruszonki: W miseczce łączymy mąkę, cukier i masło pokrojone w kostkę. Składniki rozcieramy w palcach do chwili, kiedy powstaną grube okruchy. Odstawiamy do lodówki. |
7
Done
|
Podrośnięte chałki smarujemy jakiem rozbełtanym z mlekiem, posypujemy kruszonką (tyle ile lubimy, kruszonki z przepisu wyjdzie nam dużo). Chałki pieczemy w gorącym piekarniku przez 30 min, do pięknego zrumienienia. Smacznego :) |
8
Done
|