0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarta ze Szparagami Pieczarkami i Mozzarellą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta ze Szparagami Pieczarkami i Mozzarellą

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszną Tartę ze Szparagami i Pieczarkami. Lekkie i puszyste nadzienie na bardzo kruchym i delikatnym cieście bez jajek.

Dzięki temu, jest niezwykle kruche i doskonale pasuje do wszystkich słonych tart.

Doskonały pomysł na lunch lub obiad. Można podawać z dodatkiem sałaty, pomidorów z czerwoną cebulą, ale równie pyszna jest jako samodzielne danie.

Polecam 🙂

tarta-z-pieczarkami

Tarta ze Szparagami i Pieczarkami

Składniki na tartę:

na ciasto:
  • 100 g bardzo zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 białko do smarowania ciasta
na nadzienie:
  • ok. 300 g zielonych szparagów (mogą być również białe lub fioletowe)
  • 300 g pieczarek
  • 2 kulku mozzarelli
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 300 ml. śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pierzy czarnego
  • 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek

Sposób przygotowania tarty :

Ciasto:

Masło pokroić na małe kawałki.

W misce umieścić masło, mąki, proszek, sól i dokładnie posiekać. Kiedy powstaną grudki jak na drobniutką kruszonkę, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto.
Uformować z ciasta kulkę, spłaszczyć, owinąć w filię. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem. 

Formę do tart u mnie 30 cm. , posmarować masłem i oprószyć mąką.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość nieco większą niż forma, wylepić nim formę. Ponakłuwać ciasto widelcem, posmarować białkiem (za pomocą kuchennego pędzla).

Podpiec przez 13 min., do lekkiego zrumienienia.

Przygotowanie nadzienia do tarty:

Pieczarki umyć, pokroić w średniej grubości plasterki. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oliwy i masło, wrzucić pieczarki i podsmażyć na dużym ogniu, aby ładnie się zrumieniły.
Smażymy ok. 6-7 min często mieszając.  Zdjąć z ognia i odstawić.

Mozarellę odsączyć z wody, porwać na niewielkie kawałki. Odłożyć.

W sporej misce wymieszać razem śmietanę, jajka, sól i pieprz. Przed pieczeniem dodamy do niej jeszcze pieczarki i mozzarellę, ale to dopiero na chwilę przed wstawieniem tarty do piekarnika, teraz odstawiamy śmietanę z jajkami (niech czeka).

Szparagi myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Odkładamy.

Przygotowanie Tarty:

Na podpieczony spód wlewamy masę śmietanową połączoną z pieczarkami i serem mozzarella. układamy szparagi i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Wstawić do piekarnika i piec tartę 35–40 min. 

Upieczoną odstawić na ok. 10 min, żeby nadzienie lekko przestygło.
Kroić ostrym nożem i podawać na ciepło.

Smacznego 🙂

tarta-przepisy
przepisy-na-tarty
  • tarta
  • tarta-na-slono
  • tarta-przepis

(Visited 2 923 times, 1 visits today)

Dorota

Chałka Przepis
previous
Chałka Drożdżowa z Kruszonką – przepis z filmem
Przepis na Chleb
next
Chleb Mleczny – przepis z filmem
Chałka Przepis
previous
Chałka Drożdżowa z Kruszonką – przepis z filmem
Przepis na Chleb
next
Chleb Mleczny – przepis z filmem

6 komentarzy Ukryj

Szparagi można zastąpić porem, papryką, fasolką szparagową, małymi kawałkami brokułów, krążkami czerwonej cebuli.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię