Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszną Tartę ze Szparagami i Pieczarkami. Lekkie i puszyste nadzienie na bardzo kruchym i delikatnym cieście bez jajek.
Dzięki temu, jest niezwykle kruche i doskonale pasuje do wszystkich słonych tart.
Doskonały pomysł na lunch lub obiad. Można podawać z dodatkiem sałaty, pomidorów z czerwoną cebulą, ale równie pyszna jest jako samodzielne danie.
Polecam 🙂
Tarta ze Szparagami i Pieczarkami
Składniki na tartę:
na ciasto:
-
100 g bardzo zimnego masła
-
150 g mąki pszennej
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki cukru
-
2 łyżki lodowatej wody
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 białko do smarowania ciasta
na nadzienie:
-
ok. 300 g zielonych szparagów (mogą być również białe lub fioletowe)
-
300 g pieczarek
-
2 kulku mozzarelli
-
5-6 pomidorków koktajlowych
-
2 jajka
-
300 ml. śmietany 18%
-
1 łyżeczka soli
-
łyżeczka pierzy czarnego
-
1 łyżka masła + 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek
Przepis na Tarty
Sposób przygotowania tarty :
Ciasto:
Masło pokroić na małe kawałki.
W misce umieścić masło, mąki, proszek, sól i dokładnie posiekać. Kiedy powstaną grudki jak na drobniutką kruszonkę, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto.
Uformować z ciasta kulkę, spłaszczyć, owinąć w filię. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Formę do tart u mnie 30 cm. , posmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość nieco większą niż forma, wylepić nim formę. Ponakłuwać ciasto widelcem, posmarować białkiem (za pomocą kuchennego pędzla).
Podpiec przez 13 min., do lekkiego zrumienienia.
Przygotowanie nadzienia do tarty:
Pieczarki umyć, pokroić w średniej grubości plasterki. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oliwy i masło, wrzucić pieczarki i podsmażyć na dużym ogniu, aby ładnie się zrumieniły.
Smażymy ok. 6-7 min często mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić.
Mozarellę odsączyć z wody, porwać na niewielkie kawałki. Odłożyć.
W sporej misce wymieszać razem śmietanę, jajka, sól i pieprz. Przed pieczeniem dodamy do niej jeszcze pieczarki i mozzarellę, ale to dopiero na chwilę przed wstawieniem tarty do piekarnika, teraz odstawiamy śmietanę z jajkami (niech czeka).
Szparagi myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Odkładamy.
Przygotowanie Tarty:
Na podpieczony spód wlewamy masę śmietanową połączoną z pieczarkami i serem mozzarella. układamy szparagi i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Wstawić do piekarnika i piec tartę 35–40 min.
Upieczoną odstawić na ok. 10 min, żeby nadzienie lekko przestygło.
Kroić ostrym nożem i podawać na ciepło.
Smacznego 🙂
Przepisy na Szparagi
6 komentarzy Ukryj
czym mogę zastąpić szparagi ? pozdrawiam .
czym mogę zastąpić szparagi ? pozdrawiam .
Szparagi można zastąpić porem, papryką, fasolką szparagową, małymi kawałkami brokułów, krążkami czerwonej cebuli.
Czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem greckim🤔
Tak, można zastąpić śmietanę jogurtem 🙂
Przepis jest genialny, zastąpiłam śmietanę – jogurtem było pysznie. 😊