Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Chleb Mleczny
Składniki na chleb mleczny:
- 350 g mąki pszennej
- 35 g cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 110 ml. ciepłego mleka (najlepsza temperatura 25-28 st.C.)
- 10 g mleka w proszku
- 1 (7g) łyżeczka suchych drożdży
- 30 g masła bardzo miękkiego
na zaparzoną mąkę:
- 100 g mąki pszennej
- 200 ml. wrzątku
Steps
1
Done
|
Przygotowanie zaparzonej mąki:W miseczce łączymy mąkę z wrzątkiem, dokładnie mieszamy, szczelni przykrywamy folią. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godz., można zostawić na całą noc. |
2
Done
|
Sposób przygotowania chleba:W dużej misce przygotować zaczyn. Drożdże, 1-2 łyżeczki cukru i ciepłe mleko połączyć, wymieszać, odstawić na ok. 10 min. |
3
Done
|
Do zaczynu dodać mąkę, mieszankę jajeczną i zaparzoną mąkę, mieszać drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą zacząć wyrabiać ręką (lub robotem kuchennym). Ciasto będzie bardzo lepkie i wilgotne, ale nie dosypujemy mąki tylko dokładnie wyrabiamy. Kiedy ciasto jest gładkie dodajemy partiami masło, po każdej porcji wyrabiamy, aż masło całkowicie się wchłonie, wtedy dodajemy kolejną porcję. |
4
Done
|
Kiedy ciasto jest odpowiednio wyrobione, formujemy kulę. |
5
Done
|
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na trzy równe części, u mnie po 225 g każda. |
6
Done
|
Każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek, obie końcówki placka zawinąć do środka (tak jak na filmie). Znowu wałkujemy ty razem na możliwie równy prostokąt. Wkładamy je w odstępach do formy keksowej u mnie 30x11 cm, lub nieco większa. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik. |
7
Done
|
Piekarnik - 190 st.C. grzałki góra/dół.Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Chleb pieczemy 30 min. do suchego patyczka. Smacznego :) |
8
Done
|