Pyszny delikatny, puszysty chleb mleczny. Robienie go to sama przyjemność.

SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 35 g cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 110 ml. ciepłego mleka (najlepsza temperatura 25-28 st.C.)
- 10 g mleka w proszku
- 1 (7g) łyżeczka suchych drożdży
- 30 g masła bardzo miękkiego
- na zaparzoną mąkę:
- 100 g mąki pszennej
- 200 ml. wrzątku
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ZAPARZONEJ MĄKI:
W miseczce łączymy mąkę z wrzątkiem, dokładnie mieszamy, szczelni przykrywamy folią. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godz., można zostawić na całą noc.
Woda którą wlewamy do mąki musi być bardzo gorąca, żeby mąka natychmiast zgęstniała. Jeśli nie chcemy przygotowywać mąki, można zastąpić ją na 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Sodę dodajemy do ciasta w tym samym momencie kiedy w przepisie dodaję zaparzoną mąkę.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CHLEBA:
W dużej misce przygotować zaczyn. Drożdże, 1-2 łyżeczki cukru i ciepłe mleko połączyć, wymieszać, odstawić na ok. 10 min.
W małej misce połączyć jajko, pozostały cukier i sól, wymieszać kuchenną rózgą. Następnie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Do zaczynu dodać mąkę, mieszankę jajeczną i zaparzoną mąkę, mieszać drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą zacząć wyrabiać ręką (lub robotem kuchennym). Ciasto będzie bardzo lepkie i wilgotne, ale nie dosypujemy mąki tylko dokładnie wyrabiamy.
Wykładamy ciasto na stolnicę i dalej wyrabiamy, rozciągając ciasto (w ten sposób napowietrzamy je).
Wyrabianie zajmie ok. 10 min, w miarę czasu ciasto zacznie się robić gładkie i elastyczne.
Kiedy ciasto jest gładkie dodajemy partiami masło, po każdej porcji wyrabiamy, aż masło całkowicie się wchłonie, wtedy dodajemy kolejną porcję.
Kiedy ciasto jest odpowiednio wyrobione, formujemy kulę.
Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godz. do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na trzy równe części, u mnie po 225 g każda.
Formujemy kulki i odkładamy, przykrywając ściereczką.
Każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek, obie końcówki placka zawinąć do środka (tak jak na filmie). Znowu wałkujemy ty razem na możliwie równy prostokąt.
Ciasto zwijamy w rulon.
Powstaną trzy jednakowe rulony z ciasta.
Wkładamy je w odstępach do formy keksowej u mnie 30x11 cm, lub nieco większa.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik.
PIEKARNIK - 190 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ.
Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Chleb pieczemy 30 min. do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie przez 10 min, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.