0 0
Chleb Mleczny – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chleb Mleczny – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Chleb Domowy

Chleb Mleczny

Składniki na chleb mleczny:

  • 350 g mąki pszennej
  • 35 g cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 110 ml. ciepłego mleka (najlepsza temperatura 25-28 st.C.) 
  • 10 g mleka w proszku
  • 1 (7g) łyżeczka suchych drożdży
  • 30 g masła bardzo miękkiego

na zaparzoną mąkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 200 ml. wrzątku
(Visited 2 812 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie zaparzonej mąki:

W miseczce łączymy mąkę z wrzątkiem, dokładnie mieszamy, szczelni przykrywamy folią. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godz., można zostawić na całą noc.
Woda którą wlewamy do mąki musi być bardzo gorąca, żeby mąka natychmiast zgęstniała. Jeśli nie chcemy przygotowywać mąki, można zastąpić ją na 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Sodę dodajemy do ciasta w tym samym momencie kiedy w przepisie dodaję zaparzoną mąkę.

2
Done

Sposób przygotowania chleba:

W dużej misce przygotować zaczyn. Drożdże, 1-2 łyżeczki cukru i ciepłe mleko połączyć, wymieszać, odstawić na ok. 10 min.
W małej misce połączyć jajko, pozostały cukier i sól, wymieszać kuchenną rózgą. Następnie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Odstawić.

3
Done

Do zaczynu dodać mąkę, mieszankę jajeczną i zaparzoną mąkę, mieszać drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą zacząć wyrabiać ręką (lub robotem kuchennym). Ciasto będzie bardzo lepkie i wilgotne, ale nie dosypujemy mąki tylko dokładnie wyrabiamy.
Wykładamy ciasto na stolnicę i dalej wyrabiamy, rozciągając ciasto (w ten sposób napowietrzamy je).
Wyrabianie zajmie ok. 10 min, w miarę czasu ciasto zacznie się robić gładkie i elastyczne.

Kiedy ciasto jest gładkie dodajemy partiami masło, po każdej porcji wyrabiamy, aż masło całkowicie się wchłonie, wtedy dodajemy kolejną porcję.

4
Done

Kiedy ciasto jest odpowiednio wyrobione, formujemy kulę.
Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godz. do wyrastania.

5
Done

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko wyrabiamy.

Ciasto dzielimy na trzy równe części, u mnie po 225 g każda.
Formujemy kulki i odkładamy, przykrywając ściereczką.

6
Done

Każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek, obie końcówki placka zawinąć do środka (tak jak na filmie). Znowu wałkujemy ty razem na możliwie równy prostokąt.
Ciasto zwijamy w rulon.
Powstaną trzy jednakowe rulony z ciasta.

Wkładamy je w odstępach do formy keksowej u mnie 30x11 cm, lub nieco większa.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik.

7
Done

Piekarnik - 190 st.C. grzałki góra/dół.

Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.

Chleb pieczemy 30 min. do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy w formie przez 10 min, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego :)

8
Done

Dorota

previous
Tarta ze Szparagami Pieczarkami i Mozzarellą
Placki Naan Przepis
next
Chlebki Placki Naan – przepis z filmem
previous
Tarta ze Szparagami Pieczarkami i Mozzarellą
Placki Naan Przepis
next
Chlebki Placki Naan – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »