Placki Naan czyli bardzo pyszne i bardzo łatwe do zrobienia chlebki, które doskonale pasują do wschodnich potraw.
Przepis jest banalnie prosty, szybki i co najważniejsze nie wymaga posiadania specjalnego pieca do wypieku naan-ów, wystarczy jedynie patelnia z grubym dnem, bo grube dno jest w tym przypadku bardzo ważne. Dzięki grubemu dnu placki pięknie się pieką, a nie palą.
Jeśli lubicie nieco pulchniejsze placki, można rozwałkować nie nieco mniej dokładnie, a następnie piec pod przykryciem dokładnie tak jak te moje cieniutkie.
Poleca 🙂
Placki doskonale pasują do 👇
Kurczak Curry z Mlekiem Kokosowym
Kurczak Curry
Curry z Kurczaka z Dynią
Kurczak Garam Masala

SKŁADNIKI
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka (5 g) suchych drożdży
- ok. 100 ml. ciepłej wody (wykorzystamy nieco mniej)
- ok. 320 g mąki pszennej (ilość do ciasta i do podsypywania)
- 1 łyżeczka soli
- masło do smarowania placków
przygotowanie
W misce łączymy jogurt, cukier i drożdże i odrobinę ciepłej wody, mieszamy dokładnie. Następnie dosypujemy część mąki, mieszamy do chwili kiedy składniki się połączą.
Do miski wsypujemy kolejną porcję mąki, zostawiamy trochę do podsypywania, dolewamy większą część pozostałej wody. wyrabiamy łyżką. Następnie ciasto wyrabiamy ręką (lub wszystko robimy w mikserze). Ciasto podsypujemy mąką i zagniatamy, powinno być sprężyste, zajmie to ok. 6-7 min.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto wykłądamy na oprószony mąką blat, krótko zagniatamy. dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej formujemy kulkę.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na placek.
Na gorącej suchej patelni kładziemy placki z ciasta, przykrywamy. Smażymy kilka minut z każdej strony, kilkakrotnie przewracamy.
Usmażone/upieczone placki zdejmujemy z patelni, smarujemy masłem (można masłem z czosnkiem), a na patelnię kładziemy kolejny placek i postępujemy jak wcześniej.
Placki doskonałe do mięs z grilla, potraw wschodnich, np. Kurczaka Garam Masala, Butter Chicken (przepisy znajdziecie na blogu).
Notes
Składniki 4-6 niewielkich placków.
Kuchnia Doroty TV
1 komentarz
Dziękuje za przepis