Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Placki Naan czyli bardzo pyszne i bardzo łatwe do zrobienia chlebki, które doskonale pasują do wschodnich potraw.
Przepis jest banalnie prosty, szybki i co najważniejsze nie wymaga posiadania specjalnego pieca do wypieku naan-ów, wystarczy jedynie patelnia z grubym dnem, bo grube dno jest w tym przypadku bardzo ważne. Dzięki grubemu dnu placki pięknie się pieką, a nie palą.
Jeśli lubicie nieco pulchniejsze placki, można rozwałkować nie nieco mniej dokładnie, a następnie piec pod przykryciem dokładnie tak jak te moje cieniutkie.
Poleca 🙂
Placki doskonale pasują do 👇
Kurczak Curry z Mlekiem Kokosowym
Kurczak Curry
Curry z Kurczaka z Dynią
Kurczak Garam Masala
Składniki na Placki NAAN
Składniki 4-6 niewielkich placków:
100 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka (5 g) suchych drożdży
ok. 100 ml. ciepłej wody (wykorzystamy nieco mniej)
ok. 320 g mąki pszennej (ilość do ciasta i do podsypywania)
1 łyżeczka soli
masło do smarowania placków
Kuchnia Doroty TV
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W misce łączymy jogurt, cukier i drożdże i odrobinę ciepłej wody, mieszamy dokładnie. Następnie dosypujemy część mąki, mieszamy do chwili kiedy składniki się połączą. |
2 Done | Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte ciasto wykłądamy na oprószony mąką blat, krótko zagniatamy. dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej formujemy kulkę. |
3 Done | Na gorącej suchej patelni kładziemy placki z ciasta, przykrywamy. Smażymy kilka minut z każdej strony, kilkakrotnie przewracamy. Placki doskonałe do mięs z grilla, potraw wschodnich, np. Kurczaka Garam Masala, Butter Chicken (przepisy znajdziecie na blogu). Smacznego :) |
4 Done |