• Home
  • Chleb
  • Chlebki Placki Naan – przepis z filmem
0 0
Chlebki Placki Naan – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chlebki Placki Naan – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Placki Naan czyli bardzo pyszne i bardzo łatwe do zrobienia chlebki, które doskonale pasują do wschodnich potraw.

Przepis jest banalnie prosty, szybki i co najważniejsze nie wymaga posiadania specjalnego pieca do wypieku naan-ów, wystarczy jedynie patelnia z grubym dnem, bo grube dno jest w tym przypadku bardzo ważne. Dzięki grubemu dnu placki pięknie się pieką, a nie palą.
Jeśli lubicie nieco pulchniejsze placki, można rozwałkować nie nieco mniej dokładnie, a następnie piec pod przykryciem dokładnie tak jak te moje cieniutkie.

Poleca 🙂

 

 

Placki doskonale pasują do 👇

Kurczak Curry z Mlekiem Kokosowym 

Kurczak Curry

Curry z Kurczaka z Dynią

Kurczak Garam Masala

 

 

Chlebki Naan

 

Składniki na Placki NAAN

Składniki 4-6 niewielkich placków:

  • 100 g jogurtu greckiego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka (5 g) suchych drożdży

  • ok. 100 ml. ciepłej wody (wykorzystamy nieco mniej)

  • ok. 320 g mąki pszennej (ilość do ciasta i do podsypywania)

  • 1 łyżeczka soli

  • masło do smarowania placków

 

Kuchnia Doroty TV 

(Visited 4 142 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W misce łączymy jogurt, cukier i drożdże i odrobinę ciepłej wody, mieszamy dokładnie. Następnie dosypujemy część mąki, mieszamy do chwili kiedy składniki się połączą.
Do miski wsypujemy kolejną porcję mąki, zostawiamy trochę do podsypywania, dolewamy większą część pozostałej wody. wyrabiamy łyżką. Następnie ciasto wyrabiamy ręką (lub wszystko robimy w mikserze). Ciasto podsypujemy mąką i zagniatamy, powinno być sprężyste, zajmie to ok. 6-7 min.

2
Done

Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

Wyrośnięte ciasto wykłądamy na oprószony mąką blat, krótko zagniatamy. dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej formujemy kulkę.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na placek.

3
Done

Na gorącej suchej patelni kładziemy placki z ciasta, przykrywamy. Smażymy kilka minut z każdej strony, kilkakrotnie przewracamy.
Usmażone/upieczone placki zdejmujemy z patelni, smarujemy masłem (można masłem z czosnkiem), a na patelnię kładziemy kolejny placek i postępujemy jak wcześniej.

Placki doskonałe do mięs z grilla, potraw wschodnich, np. Kurczaka Garam Masala, Butter Chicken (przepisy znajdziecie na blogu).

Smacznego :)

4
Done

Dorota

Przepis na Chleb
previous
Chleb Mleczny – przepis z filmem
Kurczak na Kapuście Pieczony
next
Kurczak na Kapuście – przepis z filmem
Przepis na Chleb
previous
Chleb Mleczny – przepis z filmem
Kurczak na Kapuście Pieczony
next
Kurczak na Kapuście – przepis z filmem

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »