Kurczak garam masala

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak garam masala

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Mój ulubiony kurczak garam masala. Ostry, aromatyczny i bardzo szybki do zrobienia. Odgrzewanie dodaje mu smaku, a jeśli okaże się, że sosu jest zbyt mało, zawsze można po prostu dodać łyżkę śmietany.

    Idealne danie na kolację z przyjaciółmi. Polecam 🙂

    Kurczak garam masala

    Składniki:

    • 1 kg. filetów z kurczaka
    • 1 duże opakowanie śmietany 18% (400ml.)
    • ½ pęczka koperku (opcjonalnie)

    Marynata:

    • 1 łyżka przyprawy curry
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • 1 łyżka przyprawy garam masala
    • 2 łyżeczki soli
    • ½  łyżeczki mielonego pieprzu
    • 4 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
    • 4 łyżki oleju
    Przygotowanie:

    Filety z kurczaka myjemy, wycieramy w papierowy ręcznik, kroimy w średnią kostkę.

    Składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy.
    Do powstałej gęstej pasty wrzucamy pokrojonego kurczaka. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek kurczaka pokryty był przyprawami.
    Odstawiamy w chłodne miejsce ma min. 2 godz, najlepiej na całą noc.

    Rozgrzewamy głęboką patelnię i wrzucamy na nią kurczaka.
    Obsmażamy ze wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 min pod przykryciem.

    Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, powinien powstać gęsty, ciemno żółty sos. Dusimy jeszcze 5 min.

    Podajemy posypane posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub kolendrą.
    Znakomicie smakuje z makaronem, ryżem lub plackami fahita.

    Smacznego.

    (Visited 4 587 times, 33 visits today)

    Dorota

    Ciasto Pomarańczowe
    previous
    Ciasto jogurtowe z syropem pomarańczowym
    Domowe Burgery
    next
    Domowe Hamburgery
    Ciasto Pomarańczowe
    previous
    Ciasto jogurtowe z syropem pomarańczowym
    Domowe Burgery
    next
    Domowe Hamburgery

    36 komentarzy Ukryj

    Choc wszedzie krzatanina przedswiateczna i mysli tylko wokol sledzi i bigosu kraza, musze zdazyc sprobowac jeszcze tego pikantnego kurczaka! Przyznajmy sie, ze nie samym karpiem zyje czlowiek, choc Swieta za pasem!

    Dziś prawdopodobnie przyjdzie do mnie paczka z przyprawami i na pewno zrobię tego kurczaka – przepis wygąda apetycznie i fajnie, że nie z pomidorami (moja żona nie może na razie ich jeść). Pozdrawiam !

    Od biedy można zwiekszyć ilośc curry , ale smak bedzie uboższy . Gadam masala na pewno można dostać w MarcPolu, Almie i K&M, jest w dziale przypraw w dużych torebkach. Oczywiscie można ja znaleźć w sklepach orientalnych np. Samira (internetowy) pewnie w innych wielu rownież. Pozdrawiam 🙂

    Witam, czy opakowanie śmietany dajemy dwa razy?Pierw do wymieszania wszystkich składników razem czy dopiero na końcu tylko? Na początku pisze, pozostałe składniki mieszamy i nie wiem czy o śmietanę też chodzi w tym przypadku:)

    Tak poza tym, pyszne Leczo z Pani przepisu:) Mój narzeczony sobie zachwala:)

    Śmietanę dodajemy tylko na końcu. Zagęszcza sos 🙂
    Cieszę się, że leczo smakuje. Ja też je baardzo lubię 🙂

    Olej mieszamy z przyprawami, żeby powstała pasta/marynata w której później obtaczamy kawałki surowego kurczaka.

    Tak myślałam:) Podczas smażenia kurczak wymaga dużej ilości oleju?Ile należy mniej więcej wlać rozpoczynając smażenie?

    Do smażenia na początek ok. 2-3 łyżek, zależy od wielkości patelni i od ilości kurczaka. Na ilość podaną w przepisie wystarczą 2 łyżki bo w marynacie jest już tłuszcz.

    Pani pisze, żeby śmietanę doleć na końcu, a wcześniej przez 15 min. dusić kurczaka. Więc mam pytanie, bo zdaje mi się, że dusimy w czymś, a w kurczaku jest tylko kilka łyżek oleju i ze trzy na patelni, to przecież po paru minutach to się wszystko wysmaży, zwłaszcza, że to kurczak jest. Z tego co wiem to duszenie jest w jakimś sosie, a nie w paru łyżkach oleju. To jak to zrobić :)? Pozdrawiam Autorkę

    Panie Krzysztofie, wszystko się zgadza. Wystarczy tych kilka łyżek oleju, sos powstanie ze śmietany. Prosze się nie obawiać i spróbować 🙂 Pozdrawiam 😀

    Zdecydowanie tak, ale ja jestem na kolendrę uczulona i dlatego bardzo rzadko jej używam nawet do dań gdzie jest wschodnich.

    Niestety nie smakowało mi. Za dużo soli, jakieś takie kwaskowe w posmaku przez ta śmietanę, ten koperek pasował do całości ale już nie jeśli chciała bym to danie nazwać „curry”…no kurczak w sosie śmietanowo koperkowym raczej 😉 ale zjedli wszyscy więc jest ok

    Ojej, przykro mi, ale nie wszyscy lubimy to samo (na szczęście 🙂 ). Najważniejsze, że zostało zjedzone, uffff 😀

    Na stronie Pataks.pl znalazłam podpowiedź jakie dodatki najlepiej pasują do dań w typie indyjskim. Ja dodaję najczęściej sałatę z dodatkiem grubo porwanej natki pietruszki, skropioną oliwą i cytryną.

    ,,PIKLE I SOSY CHUTNEY
    Pikle są przygotowywane z surowych owoców i warzyw, które są marynowane w solance lub oleju z dodatkiem przypraw. Natomiast sosy chutney są przyrządzane z owoców lub warzyw połączonych z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą lub octem. Zarówno sosy chutney, jak i pikle są podawane jako dodatek do curry lub papadamów”

    Dziękuję za odpowiedź. Ostatecznie zrobiłam marchew pieczona w maśle orzechowym z czarnym sezamem, również pasowało 🙂 Pozdrawiam

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię