Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mój ulubiony kurczak garam masala. Ostry, aromatyczny i bardzo szybki do zrobienia. Odgrzewanie dodaje mu smaku, a jeśli okaże się, że sosu jest zbyt mało, zawsze można po prostu dodać łyżkę śmietany.
Idealne danie na kolację z przyjaciółmi. Polecam 🙂
Kurczak Garam Masala
Składniki:
- 1 kg. filetów z kurczaka
- 1 duże opakowanie śmietany 18% (400ml.)
- ½ pęczka koperku (opcjonalnie)
Marynata:
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 4 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
- 4 łyżki oleju
Filety z kurczaka myjemy, wycieramy w papierowy ręcznik, kroimy w średnią kostkę.
Składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy.
Do powstałej gęstej pasty wrzucamy pokrojonego kurczaka. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek kurczaka pokryty był przyprawami.
Odstawiamy w chłodne miejsce ma min. 2 godz, najlepiej na całą noc.
Rozgrzewamy głęboką patelnię i wrzucamy na nią kurczaka.
Obsmażamy ze wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 min pod przykryciem.
Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, powinien powstać gęsty, ciemno żółty sos. Dusimy jeszcze 5 min.
Znakomicie smakuje z makaronem, ryżem lub plackami fahita.
Smacznego.
48 komentarzy Ukryj
Choc wszedzie krzatanina przedswiateczna i mysli tylko wokol sledzi i bigosu kraza, musze zdazyc sprobowac jeszcze tego pikantnego kurczaka! Przyznajmy sie, ze nie samym karpiem zyje czlowiek, choc Swieta za pasem!
ale koperek to chyba nie pasuje 😛
Bardzo pasuje, naprawdę 🙂 Inna rzecz, że ja koperek uwielbiam w każdej potrawie.
Koperek pasuje wybitnie, polecam.
Pozostałe składniki łączymy, mieszamy (…)
Do powstałej gęstej pasty…
Chodzi o blendowanie?
Czy mozna dodac smietane 12%?
Można dodać śmietanę 12% a nawet jogurt grecki.
Dziś prawdopodobnie przyjdzie do mnie paczka z przyprawami i na pewno zrobię tego kurczaka – przepis wygąda apetycznie i fajnie, że nie z pomidorami (moja żona nie może na razie ich jeść). Pozdrawiam !
Ładne zdjęcia.
Co mogę dodać zamiast przyprawy Garam Masala? Nie mogę jej nigdzie dostać. Obszedłem wszystkie sklepy.
Od biedy można zwiekszyć ilośc curry , ale smak bedzie uboższy . Gadam masala na pewno można dostać w MarcPolu, Almie i K&M, jest w dziale przypraw w dużych torebkach. Oczywiscie można ja znaleźć w sklepach orientalnych np. Samira (internetowy) pewnie w innych wielu rownież. Pozdrawiam 🙂
na Internecie są wszystkie możliwe przyprawy trzeba trochę poszukać, i ceny atrakcyjne
Ja kupiłam w lidlu
W Tesco jest na kuchni świata marki Tesco w sloiczku
Jaką śmietanę 18% zastosować – słodką czy kwaśną?
Śmietana zwykła, ja daję ,,Piątnicy”. Raczej łagodniejszą niż kwaśniejszą.
Witam, czy opakowanie śmietany dajemy dwa razy?Pierw do wymieszania wszystkich składników razem czy dopiero na końcu tylko? Na początku pisze, pozostałe składniki mieszamy i nie wiem czy o śmietanę też chodzi w tym przypadku:)
Tak poza tym, pyszne Leczo z Pani przepisu:) Mój narzeczony sobie zachwala:)
Śmietanę dodajemy tylko na końcu. Zagęszcza sos 🙂
Cieszę się, że leczo smakuje. Ja też je baardzo lubię 🙂
Czy do mieszania składników dodajemy te 4 łyżki oleju? Czy do smażenia?
Olej mieszamy z przyprawami, żeby powstała pasta/marynata w której później obtaczamy kawałki surowego kurczaka.
Tak myślałam:) Podczas smażenia kurczak wymaga dużej ilości oleju?Ile należy mniej więcej wlać rozpoczynając smażenie?
Do smażenia na początek ok. 2-3 łyżek, zależy od wielkości patelni i od ilości kurczaka. Na ilość podaną w przepisie wystarczą 2 łyżki bo w marynacie jest już tłuszcz.
Czy można do tego dania użyć przyprawy tandoori masala, zamiast garam masala?
Można 🙂
Pani pisze, żeby śmietanę doleć na końcu, a wcześniej przez 15 min. dusić kurczaka. Więc mam pytanie, bo zdaje mi się, że dusimy w czymś, a w kurczaku jest tylko kilka łyżek oleju i ze trzy na patelni, to przecież po paru minutach to się wszystko wysmaży, zwłaszcza, że to kurczak jest. Z tego co wiem to duszenie jest w jakimś sosie, a nie w paru łyżkach oleju. To jak to zrobić :)? Pozdrawiam Autorkę
Panie Krzysztofie, wszystko się zgadza. Wystarczy tych kilka łyżek oleju, sos powstanie ze śmietany. Prosze się nie obawiać i spróbować 🙂 Pozdrawiam 😀
TAK, TAK ja chce tego kurczaka TAK TAK TAK !!!!!
Twój kurczak pysznie wygląda : )
Mam ta przyprawe. A czy moge zamiast ostrej papryki dodac slodka?
Zamiast koperku lepsza byłaby kolendra – ona pasuje do tego typu dań anie koperek
Zdecydowanie tak, ale ja jestem na kolendrę uczulona i dlatego bardzo rzadko jej używam nawet do dań gdzie jest wschodnich.
Moja rodzinka pokochała to danie. Dzięki 🙂
Ogromnie się cieszę !!!! 😀
Niestety nie smakowało mi. Za dużo soli, jakieś takie kwaskowe w posmaku przez ta śmietanę, ten koperek pasował do całości ale już nie jeśli chciała bym to danie nazwać “curry”…no kurczak w sosie śmietanowo koperkowym raczej 😉 ale zjedli wszyscy więc jest ok
Ojej, przykro mi, ale nie wszyscy lubimy to samo (na szczęście 🙂 ). Najważniejsze, że zostało zjedzone, uffff 😀
Pani Dorotko, jaki dodatek pasowałby do takiego dania z ryżem ? Tzn jaka surówka lub warzywo 🙂 Pozdrawiam
Na stronie Pataks.pl znalazłam podpowiedź jakie dodatki najlepiej pasują do dań w typie indyjskim. Ja dodaję najczęściej sałatę z dodatkiem grubo porwanej natki pietruszki, skropioną oliwą i cytryną.
,,PIKLE I SOSY CHUTNEY
Pikle są przygotowywane z surowych owoców i warzyw, które są marynowane w solance lub oleju z dodatkiem przypraw. Natomiast sosy chutney są przyrządzane z owoców lub warzyw połączonych z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą lub octem. Zarówno sosy chutney, jak i pikle są podawane jako dodatek do curry lub papadamów”
Dziękuję za odpowiedź. Ostatecznie zrobiłam marchew pieczona w maśle orzechowym z czarnym sezamem, również pasowało 🙂 Pozdrawiam
WOW!!!, z pewnością było pysznie 🙂
A gdyby dodać brzoskwinie?
Proszę spróbować i dać znać jak smakowało. Ja nie próbowałam, ale kto wie, może to dobry pomysł 🙂
zamiast śmietany polecam mleczko kokosowe…
a może odrobinę cynamonu?
Super przepis, zrobiłam ze śmietaną, mąż powiedział, że to jedno z najlepszych rzeczy jakie gotowałam! Ja sama nie mogłam przestać jeść. Zrobiłam z czarnym, czerwonym i brązowym ryżem, pychotka!
Garam masala można kupić bez problemu przez internet np. na Allegro
Zrobiłam sama, wyszło super. Zawiozłam przepis i przyprawę do Polski i zrobiłam dla rodzinki. Wszyscy zachwalają. Przyprawa i przepis w Polsce została w rękach mojego szwagra. Danie jest pyszne…
Och!!! Jak mi miło 🙂 Moja rodzina też go uwielbia, więc cieszę się, że jest nas więcej, miłośników tego kurczaka 🙂
Kurczak pyszny😊 ja trochę pozmieniałam po swojemu. Polecam mięso z uda kurczaka zamiast fileta. Nawet nie marynowałam tak długo, wystarczyło z 10 minut. Jest zdecydowanie lepsze. Podsmażyłam mięso w tej marynacie, dodałam mleczko kokosowe, dwie łyżki śmietany, orzechy nerkowca, osłodziłam troszkę miodem. I dodałam koperek… Bo pasuje. Polecam w tym wydaniu… Podobne do curry. Uwielbiam 😋