Kurczak Garam Masala

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak Garam Masala

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mój ulubiony kurczak garam masala. Ostry, aromatyczny i bardzo szybki do zrobienia. Odgrzewanie dodaje mu smaku, a jeśli okaże się, że sosu jest zbyt mało, zawsze można po prostu dodać łyżkę śmietany.

Idealne danie na kolację z przyjaciółmi. Polecam 🙂

Kurczak Garam Masala

Składniki:

  • 1 kg. filetów z kurczaka
  • 1 duże opakowanie śmietany 18% (400ml.)
  • ½ pęczka koperku (opcjonalnie)

Marynata:

  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki soli
  • ½  łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
  • 4 łyżki oleju
Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, wycieramy w papierowy ręcznik, kroimy w średnią kostkę.

Składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy.
Do powstałej gęstej pasty wrzucamy pokrojonego kurczaka. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek kurczaka pokryty był przyprawami.
Odstawiamy w chłodne miejsce ma min. 2 godz, najlepiej na całą noc.

Rozgrzewamy głęboką patelnię i wrzucamy na nią kurczaka.
Obsmażamy ze wszystkich stron na dużym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 min pod przykryciem.

Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, powinien powstać gęsty, ciemno żółty sos. Dusimy jeszcze 5 min.

Podajemy posypane posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub kolendrą.
Znakomicie smakuje z makaronem, ryżem lub plackami fahita.

Smacznego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 16 872 times, 26 visits today)

Dorota

Placki z cukini
previous
Placki z Cukinii z Wędzonym Łososiem
Pieczony Camembert z Bakaliami
next
Camembert Pieczony z Bakaliami i Miodem
Placki z cukini
previous
Placki z Cukinii z Wędzonym Łososiem
Pieczony Camembert z Bakaliami
next
Camembert Pieczony z Bakaliami i Miodem

36 komentarzy Ukryj

Choc wszedzie krzatanina przedswiateczna i mysli tylko wokol sledzi i bigosu kraza, musze zdazyc sprobowac jeszcze tego pikantnego kurczaka! Przyznajmy sie, ze nie samym karpiem zyje czlowiek, choc Swieta za pasem!

Dziś prawdopodobnie przyjdzie do mnie paczka z przyprawami i na pewno zrobię tego kurczaka – przepis wygąda apetycznie i fajnie, że nie z pomidorami (moja żona nie może na razie ich jeść). Pozdrawiam !

Od biedy można zwiekszyć ilośc curry , ale smak bedzie uboższy . Gadam masala na pewno można dostać w MarcPolu, Almie i K&M, jest w dziale przypraw w dużych torebkach. Oczywiscie można ja znaleźć w sklepach orientalnych np. Samira (internetowy) pewnie w innych wielu rownież. Pozdrawiam 🙂

Witam, czy opakowanie śmietany dajemy dwa razy?Pierw do wymieszania wszystkich składników razem czy dopiero na końcu tylko? Na początku pisze, pozostałe składniki mieszamy i nie wiem czy o śmietanę też chodzi w tym przypadku:)

Tak poza tym, pyszne Leczo z Pani przepisu:) Mój narzeczony sobie zachwala:)

Śmietanę dodajemy tylko na końcu. Zagęszcza sos 🙂
Cieszę się, że leczo smakuje. Ja też je baardzo lubię 🙂

Olej mieszamy z przyprawami, żeby powstała pasta/marynata w której później obtaczamy kawałki surowego kurczaka.

Tak myślałam:) Podczas smażenia kurczak wymaga dużej ilości oleju?Ile należy mniej więcej wlać rozpoczynając smażenie?

Do smażenia na początek ok. 2-3 łyżek, zależy od wielkości patelni i od ilości kurczaka. Na ilość podaną w przepisie wystarczą 2 łyżki bo w marynacie jest już tłuszcz.

Pani pisze, żeby śmietanę doleć na końcu, a wcześniej przez 15 min. dusić kurczaka. Więc mam pytanie, bo zdaje mi się, że dusimy w czymś, a w kurczaku jest tylko kilka łyżek oleju i ze trzy na patelni, to przecież po paru minutach to się wszystko wysmaży, zwłaszcza, że to kurczak jest. Z tego co wiem to duszenie jest w jakimś sosie, a nie w paru łyżkach oleju. To jak to zrobić :)? Pozdrawiam Autorkę

Panie Krzysztofie, wszystko się zgadza. Wystarczy tych kilka łyżek oleju, sos powstanie ze śmietany. Prosze się nie obawiać i spróbować 🙂 Pozdrawiam 😀

Zdecydowanie tak, ale ja jestem na kolendrę uczulona i dlatego bardzo rzadko jej używam nawet do dań gdzie jest wschodnich.

Niestety nie smakowało mi. Za dużo soli, jakieś takie kwaskowe w posmaku przez ta śmietanę, ten koperek pasował do całości ale już nie jeśli chciała bym to danie nazwać „curry”…no kurczak w sosie śmietanowo koperkowym raczej 😉 ale zjedli wszyscy więc jest ok

Ojej, przykro mi, ale nie wszyscy lubimy to samo (na szczęście 🙂 ). Najważniejsze, że zostało zjedzone, uffff 😀

Na stronie Pataks.pl znalazłam podpowiedź jakie dodatki najlepiej pasują do dań w typie indyjskim. Ja dodaję najczęściej sałatę z dodatkiem grubo porwanej natki pietruszki, skropioną oliwą i cytryną.

,,PIKLE I SOSY CHUTNEY
Pikle są przygotowywane z surowych owoców i warzyw, które są marynowane w solance lub oleju z dodatkiem przypraw. Natomiast sosy chutney są przyrządzane z owoców lub warzyw połączonych z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą lub octem. Zarówno sosy chutney, jak i pikle są podawane jako dodatek do curry lub papadamów”

Dziękuję za odpowiedź. Ostatecznie zrobiłam marchew pieczona w maśle orzechowym z czarnym sezamem, również pasowało 🙂 Pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię