Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sprawdzony przepis na kruchą tartę z nadzieniem makowo-jabłkowym. Alternatywa dla klasycznych makowców i strucli makowych.
Dzięki dodatkowi jabłek masa makowa jest lekka i puszysta. Do przygotowania tarty makowej można użyć masy kupnej lub domowej masy makowej z tego przepisu (klik).
Ja najczęściej robię domową masę makową, jest pyszna i możemy dodać do niej tylko bakalie jakie najbardziej lubimy, jeśli jednak zdecydujecie się na masę kupioną, wzbogaćcie ją dodatkowymi bakaliami i odrobiną miodu, będzie znacznie smaczniejsza.
Do przygotowania kruchego ciasta użyłam dwóch rodzajów mąki, pszennej luksusowej i krupczatki, dzięki temu ciasto jest bardzo delikatne i naprawdę kruchutkie.
Polecam spróbujcie ją zrobić, jest pyszna i bardzo świąteczna 🙂
Tarta makowo-jabłkowa
Składniki na tartę makowo-jabłkową
na kruche ciasto:
- 100 g masła może być w temperaturze pokojowej lub z lodówki bez znaczenia
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 żółtko (białko zachować do posmarowania ciasta)
na masę makową:
- 400 g gotowej masy makowej lub domowej masy z tego przepisu (klik)
- 1 żółtko
- 20 g cukru
- 1 łyżka drobnej kaszy manny
- ok. 100 g rodzynek
- 1 duże jabłko (u mnie Bosco, może być również Szara Reneta)
pnadto:
- cukier puder do posypania
- garść orzechów pekan do przybrania
Przygotowanie kruchego ciasta:
W misce połączyć mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, wymieszać. Do mąki dodać pokrojone
w kostkę masło i żółtko, posiekać lub rozcierać między palcami. Szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odciąć, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Pozostałym ciastem wylepić foremkę do tart u mnie płaska foremka posmarowana masłem (wymiary foremki 35 cm x 10 cm)
i wysypana mąką. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do zamrażalnika na ok. 30-40 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
W międzyczasie przygotować masę makowo-jabłkową.
Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać rodzynki, wymieszać i odstawić.
W misce żółtko i cukier dokładnie ubić najlepiej kuchenną rózgą. Do żółtka dodać masę makową
i dokładnie wymieszać. Wsypać kaszę manną, wymieszać, a następnie dodać jabłko z rodzynkami, całość dokładnie wymieszać. Odstawić.
Ciasto wyjąć z zamrażalnika posmarować białkiem. Piec ok. 13 min do lekkiego zrumienienia.
Wyjąć na ciasto wyłożyć masę makową, pozostałe ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim tartę.
Piec w 175 st.C. przez 25 min.
Wyjąć, pozostawić do przestygnięcia. Udekorować orzechami pekan i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na świąteczne ciasta znajdziecie tutaj:
Przepisy na świąteczny obiad znajdziecie tutaj:
4 komentarze Ukryj
Jaka duża ta foremka?
Foremka ma wymiary 35cm x 10cm. Już uzupełniłam wpis.
A jaka gotowa masę Pani poleca?
Najczęściej używam Bakallandi, jeśli już muszę skorzystać z kupionej to najbardziej lubię właśnie ich. Zawsze jednak dodaję ekstra owoce i miód.