0 0
Tarta Makowa z Jabłkami – pyszna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta Makowa z Jabłkami – pyszna

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Sprawdzony przepis na kruchą tartę z nadzieniem makowo-jabłkowym. Alternatywa dla klasycznych makowców i strucli makowych.

Dzięki dodatkowi jabłek masa makowa jest lekka i puszysta. Do przygotowania tarty makowej można użyć masy kupnej lub domowej masy makowej z tego przepisu (klik).

Ja najczęściej robię domową masę makową, jest pyszna i możemy dodać do niej tylko bakalie jakie najbardziej lubimy, jeśli jednak zdecydujecie się na masę kupioną, wzbogaćcie ją dodatkowymi bakaliami i odrobiną miodu, będzie znacznie smaczniejsza.

Do przygotowania kruchego ciasta użyłam dwóch rodzajów mąki, pszennej luksusowej i krupczatki, dzięki temu ciasto jest bardzo delikatne i naprawdę kruchutkie.
Polecam spróbujcie ją zrobić, jest pyszna i bardzo świąteczna 🙂

 

Makowiec Tradycyjny

Tarta makowo-jabłkowa

Składniki na tartę makowo-jabłkową

na kruche ciasto:

  • 100 g masła może być w temperaturze pokojowej lub z lodówki bez znaczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 żółtko (białko zachować do posmarowania ciasta)

na masę makową:

  • 400 g gotowej masy makowej lub domowej masy z tego przepisu (klik)
  • 1 żółtko
  • 20 g cukru
  • 1 łyżka drobnej kaszy manny
  • ok. 100 g rodzynek
  • 1 duże jabłko (u mnie Bosco, może być również Szara Reneta)

pnadto:

  • cukier puder do posypania
  • garść orzechów pekan do przybrania

Przygotowanie kruchego ciasta:

W misce połączyć mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, wymieszać. Do mąki dodać pokrojone
w kostkę masło i żółtko, posiekać lub rozcierać między palcami. Szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odciąć, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Pozostałym ciastem wylepić foremkę do tart u mnie płaska foremka posmarowana masłem (wymiary foremki 35 cm x 10 cm)
i wysypana mąką. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do zamrażalnika na ok. 30-40 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. 

W międzyczasie przygotować masę makowo-jabłkową.

Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać rodzynki, wymieszać i odstawić.

W misce żółtko i cukier dokładnie ubić najlepiej kuchenną rózgą. Do żółtka dodać masę makową
i dokładnie wymieszać. Wsypać kaszę manną, wymieszać, a następnie dodać jabłko z rodzynkami, całość dokładnie wymieszać. Odstawić.

Ciasto wyjąć z zamrażalnika posmarować białkiem. Piec ok. 13 min do lekkiego zrumienienia.

Wyjąć na ciasto wyłożyć masę makową, pozostałe ciasto zetrzeć na tarce i posypać nim tartę.
Piec w 175 st.C. przez 25 min. 

Wyjąć, pozostawić do przestygnięcia. Udekorować orzechami pekan i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Jak zrobić Makowiec
Tarta Makowa
Przygotowanie masy makowo-jabłkowej
Tarta Makowa
Przygotowanie tarty do pieczenia
  • Makowiec
  • makowiec, makowiec przepis, makowiec przepisy, makownik, makownik przepis, święta przepisy, święta przepis, przepisy na święta, mak, mak przepisy, ciasto, ciasto przepisy, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, ciast, przepisy, przepisy kuchni polskiej

Więcej przepisów na świąteczne ciasta znajdziecie tutaj:

Makowiec Zawijany

 

 

Przepisy na świąteczny obiad znajdziecie tutaj: 

Schab Pieczony ze Śliwką

(Visited 8 791 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Keks Angielski – Pyszny
next
Kurczak Garam Masala
previous
Keks Angielski – Pyszny
next
Kurczak Garam Masala

4 komentarze Ukryj

Najczęściej używam Bakallandi, jeśli już muszę skorzystać z kupionej to najbardziej lubię właśnie ich. Zawsze jednak dodaję ekstra owoce i miód.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »