0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciastka Owsiane z Bakaliami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciastka Owsiane z Bakaliami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Proste, szybkie i bardzo pyszne.
Jeśli wolicie umiarkowanie słodkie ciastka, dodajcie połowę cukru zgodnie z przepisem ciasteczka są naprawdę bardzo słodkie. Delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, czyli ciasta idealne.

Wkładam je do lunchbox-a mojego synka, jako drobną, słodką przekąskę
Polecam:)

Ciastka Owsiane z Bakaliami

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka (M)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 oC.

Masło rozpuścić, przestudzić.

Żurawiny i rodzynki posiekać jeśli są bardzo duże.

W dużej misce, połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Przy użyciu łyżki do lodów zamoczonej w wodzie (lub wilgotną ręką) nakładamy porcję ciasta na papier. Zachować odstęp, ciastka trochę rosną.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10-15 min, do zrumienienia.

Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękki, należy pozostawić je na kilka minut na blasze do delikatnego przestygnięcia (1 min).

Następnie przełożyć na kuchenną kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Przechowywać w szczelnej puszce lub pojemniku.

Smacznego!!!

 

 

 

(Visited 12 182 times, 35 visits today)

Dorota

previous
Kurczak Garam Masala
next
Kluski Leniwe lub Kopytka z Serem
previous
Kurczak Garam Masala
next
Kluski Leniwe lub Kopytka z Serem

6 komentarzy Ukryj

Idealne ciastka dla ciasteczkowego potwora 🙂 Chociaż zamiast rodzynek i żurawiny dałabym czekoladę, wiadomo 🙂 Dzisiaj je sobie upiekę i będę miała na podwieczorek przy czarnej Teekanne i dobrej książce. Jak długo mozna je trzymać w puszcze? Może zrobiłabym więcej 😛

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię