Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Proste, szybkie i bardzo pyszne.
Jeśli wolicie umiarkowanie słodkie ciastka, dodajcie połowę cukru zgodnie z przepisem ciasteczka są naprawdę bardzo słodkie. Delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, czyli ciasta idealne.
Wkładam je do lunchbox-a mojego synka, jako drobną, słodką przekąskę
Polecam:)
Ciastka Owsiane z Bakaliami
Składniki:
- 250 g cukru
- 150 g masła
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka (M)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
Masło rozpuścić, przestudzić.
Żurawiny i rodzynki posiekać jeśli są bardzo duże.
W dużej misce, połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy użyciu łyżki do lodów zamoczonej w wodzie (lub wilgotną ręką) nakładamy porcję ciasta na papier. Zachować odstęp, ciastka trochę rosną.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 10-15 min, do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękki, należy pozostawić je na kilka minut na blasze do delikatnego przestygnięcia (1 min).
Następnie przełożyć na kuchenną kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać w szczelnej puszce lub pojemniku.
Smacznego!!!
8 komentarzy Ukryj
ale mi ochoty narobiłaś! 🙂
…ale smakowicie wyglądają ;D
Zdrowe i smakowite 🙂
Chyba zrobię jutro, tylko składniki kupię:)
Idealne ciastka dla ciasteczkowego potwora 🙂 Chociaż zamiast rodzynek i żurawiny dałabym czekoladę, wiadomo 🙂 Dzisiaj je sobie upiekę i będę miała na podwieczorek przy czarnej Teekanne i dobrej książce. Jak długo mozna je trzymać w puszcze? Może zrobiłabym więcej 😛
u nas najbardziej schodzą ciasteczka bez pieczenia z czekoladą 🙂
Rewelacja! Zniknęły z 5 sekund.
Pyszne, łatwe do wykonania, polecam przepis 🙂