0 0
Kurczak na Kapuście – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak na Kapuście – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na pyszny obiad, czyli kurczak pieczony na kapuście kiszonej. Danie jest bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale nadaje się do odgrzewania. Do przygotowania kurczaka można użyć każdej jego części, może to być cały kurczak lub jego części, te które lubicie najbardziej.

Polecam 🙂

 

Kurczak Pieczony na Kapuście Kiszonej

Składniki:

Kurczak:

  • ok. 1–1,5 kg. kurczaka (ćwiartki, podudzia, udka)
  • ok. 1/4 szklanki oliwy (ok. 60 ml.) 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżki majeranku

Na kapustę:

  • ok. 1 kg kiszonej kapusty
  • kilka klastrów wędzonego boczku
  • 1 średnie jabłko
  • ok. 1/3 szklanki bulionu (ok. 70 ml.) 
  • 2 ziarna Ziela Angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
[/mp_span] [/mp_row]
(Visited 2 271 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie kurczaka:

Mięso myjemy.
Przygotowujemy marynatę, w dużej misce łączymy oliwę, miód, sól, pieprz, papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy.
Kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy na ok. 2 godz, lub na całą noc do lodówki.

2
Done

Przygotowanie kapusty:

Kapustę jeśli jest kwaśna, płuczemy i wyciskamy. Kroimy na małe kawałki.
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w plasterki średniej grubości.
Boczek kroimy na drobną kostkę.

3
Done

Boczek rumienimy na patelni. Do boczku dodajemy kapustę, pieprz i ziele angielskie, mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.
Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na kapuście układamy plastry jabłka.

4
Done

Kurczaka obsmażamy na patelni, na dużym ogniu do zrumienienia. Po obsmażeniu skórkę kurczaka posypujemy majerankiem.

Na kapuście układamy mięso, dość ścisło. Wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie, jeśli macie pokrywką, jeśli nie kawałkiem folii aluminiowej.

5
Done

Piekarnik rozgrzać 190 st.C. grzałki góra/dół

Kurczaka pieczemy 50 min, następnie wyłączamy grzanie i zostawiamy mięso 10 min, w zamkniętym piekarniku.

Podajemy na gorąco z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub klusek kładzionych.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Placki Naan Przepis
previous
Chlebki Placki Naan – przepis z filmem
Przepis na Solony Karmel
next
Słony Karmel – przepis z filmem
Placki Naan Przepis
previous
Chlebki Placki Naan – przepis z filmem
Przepis na Solony Karmel
next
Słony Karmel – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »