Przepis na pyszny obiad, czyli kurczak pieczony na kapuście kiszonej. Danie jest bardzo łatwe do przygotowania.
Doskonale nadaje się do odgrzewania. Do przygotowania kurczaka można użyć każdej jego części, może to być cały kurczak lub jego części, te które lubicie najbardziej.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- Kurczak:
- ok. 1–1,5 kg. kurczaka (ćwiartki, podudzia, udka)
- ok. 1/4 szklanki oliwy (ok. 60 ml.)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 łyżki majeranku
- Na kapustę:
- ok. 1 kg kiszonej kapusty
- kilka klastrów wędzonego boczku
- 1 średnie jabłko
- ok. 1/3 szklanki bulionu (ok. 70 ml.)
- 2 ziarna Ziela Angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:
Mięso myjemy.
Przygotowujemy marynatę, w dużej misce łączymy oliwę, miód, sól, pieprz, papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy.
Kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy na ok. 2 godz, lub na całą noc do lodówki.
PRZYGOTOWANIE KAPUSTY:
Kapustę jeśli jest kwaśna, płuczemy i wyciskamy. Kroimy na małe kawałki.
Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w plasterki średniej grubości.
Boczek kroimy na drobną kostkę.
Boczek rumienimy na patelni. Do boczku dodajemy kapustę, pieprz i ziele angielskie, mieszamy i podsmażamy przez kilka minut.
Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na kapuście układamy plastry jabłka.
Kurczaka obsmażamy na patelni, na dużym ogniu do zrumienienia. Po obsmażeniu skórkę kurczaka posypujemy majerankiem.
Na kapuście układamy mięso, dość ścisło. Wlewamy bulion. Przykrywamy naczynie, jeśli macie pokrywką, jeśli nie kawałkiem folii aluminiowej.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ 190 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Kurczaka pieczemy 50 min, następnie wyłączamy grzanie i zostawiamy mięso 10 min, w zamkniętym piekarniku.
Podajemy na gorąco z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub klusek kładzionych.