0 0
Słony Karmel – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Słony Karmel – przepis z filmem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Taki łatwy i szybki do zrobienia, a taki pyszny. To co może być najlepszego słony i słodki w jednym pysznym deserze.

Solony karmel może być samodzielną słodką przekąską, dodatkiem do lodów lub ciastek, można przełożyć nim wafle, można w końcu użyć go do przełożenia biszkoptu.

Karmel przechowujemy w lodówce.

Polecam 🙂

 

Solony Karmel

Słony Karmel

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml. śmietany kremówki 36%
  • 2-3 szczypty soli morskiej
(Visited 117 times, 5 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W naczyniu z grubym dnem (patelnia, garnek) rozgrzewamy cukier. Podgrzewamy na dużym płomieniu do chwili kiedy zacznie się topić. Teraz można lekko zmniejszyć grzanie.
Cukier mieszamy i podgrzewamy do chwili, kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Czas podgrzewania może być dość długi nawet 7-10 min.

2
Done

Do całkowicie rozpuszczonego cukru dodajemy masło i natychmiast mieszamy (płomień musi być duży). Na początku składniki są oddzielone, ale w miarę podgrzewania i mieszania zaczną się łączyć.

Do jednolitej masy dodajemy śmietanę kremówkę, ostrożnie bo masa zacznie bulgotać, od razu mieszamy dość energicznie.
Mieszamy dokładnie ok. 1-1,5 min, do powstania jednolitej masy.

Zdejmujemy karmel z ognia i chwilę mieszamy.
Kiedy przestanie bulgotać dodajemy sól i ponownie mieszamy.

Słony karmel jest gotowy.

Przelewamy do szklanego słoika, odstawiamy do wystygnięcia.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

3
Done

Dorota

Kurczak na Kapuście Pieczony
previous
Kurczak na Kapuście – przepis z filmem
Kurczak na Kapuście Pieczony
previous
Kurczak na Kapuście – przepis z filmem

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię