Taki łatwy i szybki do zrobienia, a taki pyszny. To co może być najlepszego słony i słodki w jednym pysznym deserze.
Solony karmel może być samodzielną słodką przekąską, dodatkiem do lodów lub ciastek, można przełożyć nim wafle, można w końcu użyć go do przełożenia biszkoptu.
Karmel przechowujemy w lodówce.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 150 ml. śmietany kremówki 36%
- 2-3 szczypty soli morskiej
przygotowanie
W naczyniu z grubym dnem (patelnia, garnek) rozgrzewamy cukier. Podgrzewamy na dużym płomieniu do chwili kiedy zacznie się topić.
Teraz można lekko zmniejszyć grzanie.
Cukier mieszamy i podgrzewamy do chwili, kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.
Czas podgrzewania może być dość długi nawet 7-10 min.
Do całkowicie rozpuszczonego cukru dodajemy masło i natychmiast mieszamy (płomień musi być duży). Na początku składniki są oddzielone, ale w miarę podgrzewania i mieszania zaczną się łączyć.
Do jednolitej masy dodajemy śmietanę kremówkę, ostrożnie bo masa zacznie bulgotać, od razu mieszamy dość energicznie.
Mieszamy dokładnie ok. 1-1,5 min, do powstania jednolitej masy.
Zdejmujemy karmel z ognia i chwilę mieszamy.
Kiedy przestanie bulgotać dodajemy sól i ponownie mieszamy.
Słony karmel jest gotowy.
Przelewamy do szklanego słoika, odstawiamy do wystygnięcia.
Przechowujemy w lodówce.
3 komentarze
Ciesze się, że znalazłam ten przepis. Uwielbiam smak słonego karmelu, ale nigdy go nie przygotowałam sama. A może się bardzo przydać w mojej kuchni:)
Czy dodawana śmietana kremówka ma być ubita? Wnioskuję z filmiku 😉
Nie, śmietana kremówka nie jest ubita, dodajemy prosto z kartonika. MOja była gęsta bo bo 36%.