0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kurczak Curry

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak Curry

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pamiętacie ,,Pamiętnik Bridget Jones” i indyka curry, który był specjalnością mamy Bridget?

Widziałam ten fragment niedawno i jestem prawie pewna, że wiem jak ten indyk smakował.
Mój jest o niebo ostrzejszy, aż wyciska łzy z oczu. Przygotowuje się go bardzo podobnie do >>kurczaka garam masala>>, ale przyprawy są nieco inne i znacznie ostrzejsze.

Naprawdę polecam!!!

kurczak-w-sosie-cury

 

Kurczak Curry

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka lub indyka
  • 2 łyżki przyprawy chilli w proszku
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • ok. 1/2 szklanki oleju
  • 300 ml. śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

W sporym szklanym naczyniu łączymy wszystkie przyprawy z 1/2 szkl. oleju (bez śmietany). Dokładnie mieszamy, powinna powstać dość gęsta pasta.

Do przypraw wkładamy pokrojone piersi i mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek mięsa pokryty był pastą. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin albo na noc.

Na głęboką patelnię wlewamy pozostały olej i obsmażamy mięso przez kilka minut z każdej strony (cała marynatę wrzucamy do smażenia), następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy całość przez 15 min., od czasu do czasu mieszamy. Kiedy mięso jest dokładnie usmażone, wlewamy śmietanę, mieszamy i pozostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Wyłączamy.

Podajemy np. ze świeżą bagietką lub plackami tortilla  i szklanką wody:)

Smacznego.

kurczak-cury

 

 

 

(Visited 869 times, 4 visits today)

Dorota

previous
Tradycyjna Sałatka Śledziowa w Sosie Majonezowo-Chrzanowym
next
Domowy Sernik Karmelowy – Najłatwiejszy
previous
Tradycyjna Sałatka Śledziowa w Sosie Majonezowo-Chrzanowym
next
Domowy Sernik Karmelowy – Najłatwiejszy

5 komentarzy Ukryj

Można użyć jogurtu greckiego, ale nie tego light tylko zwykłego. Musi być trochę tłuszczu bo inaczej jogurt się zważy. Jogurty tyle ile śmietany 🙂

Witam,odnośnie oleju najpierw z 1/2szkl mieszamy wszystkie przyprawy,następnie pisze Pani że na pozostałym oleju smażymy mięso?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię