Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Nasz rodzinny przepis na sałatkę śledziową, którą robię nie tylko na Święta. Sałatka najlepiej smakuje na ciemnym, pełnoziarnistym chlebie.
Po przygotowaniu sałatki śledziowej najlepiej jest zostawić ją na kilka godzin w chłodnym miejscu, żeby składniki miały czas się przemieszać, wtedy sałatka jest naprawdę pyszna.
Do przygotowania sałatek śledziowych używam najczęściej filetów śledziowych w oleju, są delikatniejsze od tych w zalewie solnej. Nie muszę śledzi moczyć i nie obawiam się, że będą zbyt słone. Jeśli Wy preferujecie jednak zdecydowane i słone smaki, to do tej sałatki z powodzeniem możecie użyć śledzi z zalewy solnej.
Śledzie z solanki najlepiej jest przez kilka godzi moczyć w wodzie lub mleku, następnie osuszyć i takie już nieco złagodzone użyć do sałatek śledziowych i tatara.
Najważniejsze jednak nie jest to czy śledzie będą z zalewy czy z oleju, najważniejsze, żeby były mięsiste i jasne. Kolor śledzi im jaśniejszy tym lepszy, nie powinny być szare, ani żółtawe.
Warto zwrócić na to uwagę.
Bardzo polecam 🙂
Tradycyjna Sałatka Śledziowa
Składniki:
-
3-4 filety śledziowe Matiasy w oleju lub w zalewie
-
2 średnie ogórki konserwowe
-
1/2 puszki groszku konserwowego (puszka 400 ml.)
-
1 jajko ugotowane na twardo
-
1/2 pęczka szczypiorku lub koperku (zadecydujcie co wolicie, ja dodaję koperek)
Na sos majonezowo-chrzanowy
-
3 łyżki majonezu
-
1 łyżka śmietany 18%
-
1 łyżeczka chrzanu
-
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania sałatki śledziowej:
Przygotować sos. Wszystkie składniki sosu połączyć w misce, dokładnie wymieszać, odstawić.
Następnie:
Groszek wyłożyć na sitko i pozwolić mu bardzo dokładnie odcieknąć.
Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, ja kroję razem ze skórką, ale można ją obrać.
Jajko pokroić w drobną kostkę.
Śledzie pokroić w niewielką kostkę.
Koperek lub szczypiorek pokroić drobno.
W misce połączyć wszystkie pokrojone składniki sałatki, wymieszać. Wlać sos majonezowy i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Odstawić sałatkę na minimum 30 min, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, można zostawić na noc w lodówce.
Podawać z ciemnym pieczywem gruboziarnistym.
Smacznego 🙂
Przepisy na Tradycyjne Święta
🎄🎄🎄
Jeden komentarz Ukryj
W składnikach jest 1/2 szczypiorku…w przygotowaniu koperek…to co za składnik dodajemy?