0 0
Tradycyjna Sałatka Śledziowa w Sosie Majonezowo-Chrzanowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tradycyjna Sałatka Śledziowa w Sosie Majonezowo-Chrzanowym

  • 6 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Nasz rodzinny przepis na sałatkę śledziową, którą robię nie tylko na Święta. Sałatka najlepiej smakuje na ciemnym, pełnoziarnistym chlebie.

Po przygotowaniu sałatki śledziowej najlepiej jest zostawić ją na kilka godzin w chłodnym miejscu, żeby składniki miały czas się przemieszać, wtedy sałatka jest naprawdę pyszna.
Do przygotowania sałatek śledziowych używam najczęściej filetów śledziowych w oleju, są delikatniejsze od tych w zalewie solnej. Nie muszę śledzi moczyć i nie obawiam się, że będą zbyt słone. Jeśli Wy preferujecie jednak zdecydowane i słone smaki, to do tej sałatki z powodzeniem możecie użyć śledzi z zalewy solnej.

Śledzie z solanki najlepiej jest przez kilka godzi moczyć w wodzie lub mleku, następnie osuszyć i takie już nieco złagodzone użyć do sałatek śledziowych i tatara.

Najważniejsze jednak nie jest to czy śledzie będą z zalewy czy z oleju, najważniejsze, żeby były mięsiste i jasne. Kolor śledzi im jaśniejszy tym lepszy, nie powinny być szare, ani żółtawe.
Warto zwrócić na to uwagę.

Bardzo polecam 🙂

 

Sałatka Śledziowa

Tradycyjna Sałatka Śledziowa

Składniki:

  • 3-4 filety śledziowe Matiasy w oleju lub w zalewie

  • 2 średnie ogórki konserwowe

  • 1/2 puszki groszku konserwowego (puszka 400 ml.)

  • 1 jajko ugotowane na twardo

  • 1/2 pęczka szczypiorku lub koperku (zadecydujcie co wolicie, ja dodaję koperek)

Na sos majonezowo-chrzanowy

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżeczka chrzanu

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

Przepisy na Śledzie

 

 

Sposób przygotowania sałatki śledziowej:

Przygotować sos. Wszystkie składniki  sosu połączyć w misce, dokładnie wymieszać, odstawić.

Następnie:

Groszek wyłożyć na sitko i pozwolić mu bardzo dokładnie odcieknąć.
Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, ja kroję razem ze skórką, ale można ją obrać.
Jajko pokroić w drobną kostkę.
Śledzie pokroić w niewielką kostkę.
Koperek  lub szczypiorek pokroić drobno.

W misce połączyć wszystkie pokrojone składniki sałatki, wymieszać. Wlać sos majonezowy i ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Odstawić sałatkę na minimum 30 min, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, można zostawić na noc w lodówce.

Podawać z ciemnym pieczywem gruboziarnistym.

Smacznego 🙂

 

Przepisy na Tradycyjne Święta
🎄🎄🎄 

  • Sałatka ze Śledzi
  • Sałatka Śledziowa
(Visited 11 652 times, 1 visits today)

Dorota

Choinka z Ciasta Francuskiego
previous
Makowa Choinka z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
next
Kurczak Curry
Choinka z Ciasta Francuskiego
previous
Makowa Choinka z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
next
Kurczak Curry

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here