• Home
  • Ciasta
  • Makowa Choinka z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
0 0
Makowa Choinka z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
ok. 800 g masy makowej 1 puszka kupnej masy lub domowa
1-2 łyżki miodu
2 opakowania ciasta francuskiego kupne ciasto. Jeśli mrożone wcześniej rozmrozić.
jajko do posmarowania ciasta

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makowa Choinka z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem

  • 1 porcje
  • Prosty

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Czasami można zabłysnąć i zachwycić biesiadników i zrobić to minimalnym nakładem pracy.

Choinka makowa z ciasta francuskiego jest właśnie takim ciastem, które zachwyci wszystkich. Zrobicie ją w 10 min + 15 min pieczenia i doskonały i piękny świąteczny deser gotowy.

Polecam, bo sama nieraz korzystałam z tego przepisu i wiem, że robi wrażenie na wszystkich, nawet dzieci, które często za makiem nie przepadają,
w tej wersji jedzą go z wielką chęcią.

 

Smacznego ☺

 

Choinka z Ciasta

 

 

 

(Visited 4 296 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Do średniej miski wkładamy masę makową, dodajemy do niej miód i dokładanie mieszamy. Odstawiamy.

2
Done

Ciasto rozwijamy delikatnie, jeśli pojawią się dziury naprawiamy je wałkują ciasto.
Ciasto powinno zostać na papierze w który jest zawinięte. Ułatwi nam to później przenoszenie choinki na blachę do pieczenia.

3
Done

Na jednym z płatów ciasta rozsmarowujemy masę makową.
Przykrywamy drugim płatem, lekko przyciskamy, aby warstwy ładnie się skleiły.
Przy pomocy wałka lub linijki zaznaczamy na środku ciasta miejsce które będzie pniem choinki i które utrzyma całą konstrukcję w całości (zobaczcie na filmie jak to zrobić).
Nożem nacinamy ,,gałęzie", miejsca które będziemy zawijać. Zróbmy równe kawałki wtedy choinka będzie ładnie wyglądała.

4
Done

Delikatnie zwijamy ciasto w rulonik, czasami uda się nam to zrobić 2-3 razy, na wyższych i krótszych ramionach wystarczy zawinąć ciasto tylko raz.
Z pozostałego ciasta wycinamy np. gwiazdkę przy pomocy wykrawaczki do pierników.
Na szczycie choinki przyklejamy gwiazdę.
Choinkę smarujemy rozkłóconym jajkiem.

5
Done

Delikatnie przenosimy, a raczej przesuwamy choinkę na blachę do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 200 st.C. z termoobiegiem przez 15-16 min, do ładnego zrumienienia.
Ciasto odstawiamy na kilka minut żeby przestygło.
Delikatnie zsuwamy z papieru do pieczenia.

6
Done

Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Dorota

Pasztet Domowy
previous
Pasztet Szlachecki
next
Tradycyjna Sałatka Śledziowa w Sosie Majonezowo-Chrzanowym
Pasztet Domowy
previous
Pasztet Szlachecki
next
Tradycyjna Sałatka Śledziowa w Sosie Majonezowo-Chrzanowym

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »