Składniki
-
ok. 800 g masy makowej1 puszka kupnej masy lub domowa
-
1-2 łyżki miodu
-
2 opakowania ciasta francuskiegokupne ciasto. Jeśli mrożone wcześniej rozmrozić.
-
jajkodo posmarowania ciasta
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Czasami można zabłysnąć i zachwycić biesiadników i zrobić to minimalnym nakładem pracy.
Choinka makowa z ciasta francuskiego jest właśnie takim ciastem, które zachwyci wszystkich. Zrobicie ją w 10 min + 15 min pieczenia i doskonały i piękny świąteczny deser gotowy.
Polecam, bo sama nieraz korzystałam z tego przepisu i wiem, że robi wrażenie na wszystkich, nawet dzieci, które często za makiem nie przepadają,
w tej wersji jedzą go z wielką chęcią.
Smacznego ☺
Steps
1
Done
|
Do średniej miski wkładamy masę makową, dodajemy do niej miód i dokładanie mieszamy. Odstawiamy. |
2
Done
|
Ciasto rozwijamy delikatnie, jeśli pojawią się dziury naprawiamy je wałkują ciasto. |
3
Done
|
Na jednym z płatów ciasta rozsmarowujemy masę makową. |
4
Done
|
Delikatnie zwijamy ciasto w rulonik, czasami uda się nam to zrobić 2-3 razy, na wyższych i krótszych ramionach wystarczy zawinąć ciasto tylko raz. |
5
Done
|
Delikatnie przenosimy, a raczej przesuwamy choinkę na blachę do pieczenia. |
6
Done
|