Czasami można zabłysnąć i zachwycić biesiadników i zrobić to minimalnym nakładem pracy.
Choinka makowa z ciasta francuskiego jest właśnie takim ciastem, które zachwyci wszystkich.
Zrobicie ją w 10 min + 15 min pieczenia i doskonały i piękny świąteczny deser gotowy.
Polecam, bo sama nieraz korzystałam z tego przepisu i wiem, że robi wrażenie na wszystkich, nawet dzieci, które często za makiem nie przepadają,
w tej wersji jedzą go z wielką chęcią.
Smacznego ☺

SKŁADNIKI
- ok. 800 g masy makowej
- 1-2 łyżki miodu
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- jajko
przygotowanie
Do średniej miski wkładamy masę makową, dodajemy do niej miód i dokładanie mieszamy. Odstawiamy.
Ciasto rozwijamy delikatnie, jeśli pojawią się dziury naprawiamy je wałkują ciasto.
Ciasto powinno zostać na papierze w który jest zawinięte. Ułatwi nam to później przenoszenie choinki na blachę do pieczenia.
Na jednym z płatów ciasta rozsmarowujemy masę makową.
Przykrywamy drugim płatem, lekko przyciskamy, aby warstwy ładnie się skleiły.
Przy pomocy wałka lub linijki zaznaczamy na środku ciasta miejsce które będzie pniem choinki i które utrzyma całą konstrukcję w całości (zobaczcie na filmie jak to zrobić).
Nożem nacinamy ,,gałęzie", miejsca które będziemy zawijać. Zróbmy równe kawałki wtedy choinka będzie ładnie wyglądała.
Delikatnie zwijamy ciasto w rulonik, czasami uda się nam to zrobić 2-3 razy, na wyższych i krótszych ramionach wystarczy zawinąć ciasto tylko raz.
Z pozostałego ciasta wycinamy np. gwiazdkę przy pomocy wykrawaczki do pierników.
Na szczycie choinki przyklejamy gwiazdę.
Choinkę smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Delikatnie przenosimy, a raczej przesuwamy choinkę na blachę do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 200 st.C. z termoobiegiem przez 15-16 min, do ładnego zrumienienia.
Ciasto odstawiamy na kilka minut żeby przestygło.
Delikatnie zsuwamy z papieru do pieczenia.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.