Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pasztet Szlachecki, bo jest w nim dużo suszonych borowików i prawdziwe wędzone śliwki.
Ponadto jest go dużo, więc wystarczy nie tylko na Święta, ale będzie można część przechować na karnawał 🙂
Idealnym dodatkiem do pasztetu jest ,,Sos tatarski” lub klasyczna sałatka jarzynowa, ale i z marynowanymi grzybami czy dynią jest doskonały.
Nie wyobrażam sobie Świąt bez domowego pasztetu 🙂
Pasztet
Składniki na pasztet:
- 1 kg schabu karkowego
- 0,50 kg szynki
- 1,5 kg wołowiny (gicz, łata, udziec)
- 1 kg boczku surowego
- 1 cały kurczak
- 0,40 kg słoniny
- Sól
- Pieprz
- Ostra papryka w proszku
- 3 duże cebule
- 1,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 1 szklanka suszonych prawdziwków
- 3/4 szklanki śliwek wędzonych
- 3 czerstwe kajzerki
Sposób przygotowania pasztetu:
Mięsa umyć i osuszyć.
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 1h. lub na całą noc.
Mięso, szczodrze posolić, doprawić pieprzem i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce, na kilka godzin lub na noc.
Rano, do dużego garnka wkładamy mięsa (bez obsmażania), śliwki i grzyby (razem z wodą w której się moczyły, wodę przecedzić przez bardzo gęste sitko, aby nie dostał się piasek i nieczystości), ponadto cebulę i śliwki.
Całość dusimy przez 1h -1,5 h.
Po uduszeniu ostudzić, kurczaka oddzielić od kości, następnie 2-3-krotnie zmielić mięso wraz z dodatkami i bułką namoczoną w sosie z duszenia. Dodać jajka i świeżo startą gałkę muszkatołową. Wymieszać bardzo dokładnie.
Masę rozłożyć do foremek keksowych, posmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 oC (z termoobiegiem) i piec ok. 50 – 60 min. do suchego patyczka.
Upieczony pasztet wystudzić w foremkach. Kiedy będzie zimny wyjąć.
Podajemy z chrzanem, borówkami lub sosem tatarski.
4 komentarze Ukryj
Przepięknie wygląda!!
no,no.. ale kuszący! wspaniały ten pasztet. wygląda oszałamiająco.
Z podanej w przepisie ilości mięsa ile powstanie blaszek pasztetu?
U mnie wychodzą 3 średnie ,,keksówki”