0 0
Pasztet Szlachecki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pasztet Szlachecki

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pasztet Szlachecki, bo jest w nim dużo suszonych borowików i prawdziwe wędzone śliwki.
Ponadto jest go dużo, więc wystarczy nie tylko na Święta, ale będzie można część przechować na karnawał 🙂

Idealnym dodatkiem do pasztetu jest ,,Sos tatarski” lub klasyczna sałatka jarzynowa, ale i z marynowanymi grzybami czy dynią jest doskonały.

Nie wyobrażam sobie Świąt bez domowego pasztetu 🙂

Polecam!

 

Pasztet

 Składniki na pasztet:

  • 1 kg schabu karkowego
  • 0,50 kg szynki
  • 1,5 kg wołowiny (gicz, łata, udziec)
  • 1 kg boczku surowego
  • 1 cały kurczak
  • 0,40 kg słoniny
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka w proszku
  • 3 duże cebule
  • 1,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka suszonych prawdziwków
  • 3/4 szklanki śliwek wędzonych
  • 3 czerstwe kajzerki

Sposób przygotowania pasztetu:

Mięsa umyć i osuszyć.
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, zostawić na 1h. lub na całą noc.

Mięso, szczodrze posolić, doprawić pieprzem i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce, na kilka godzin lub na noc.

Rano, do dużego garnka wkładamy mięsa (bez obsmażania), śliwki i grzyby (razem z wodą w której się moczyły, wodę przecedzić przez bardzo gęste sitko, aby nie dostał się piasek i nieczystości), ponadto cebulę i śliwki.

Całość dusimy przez 1h -1,5 h.

Po uduszeniu ostudzić, kurczaka oddzielić od kości, następnie 2-3-krotnie zmielić mięso wraz z dodatkami i bułką namoczoną w sosie z duszenia. Dodać jajka i świeżo startą gałkę muszkatołową. Wymieszać bardzo dokładnie.

Masę rozłożyć do foremek keksowych, posmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką lub wyłożonych papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 oC (z termoobiegiem) i piec ok. 50 – 60 min. do suchego patyczka. 

Upieczony pasztet wystudzić w foremkach. Kiedy będzie zimny wyjąć.

Podajemy z chrzanem, borówkami lub sosem tatarski.

Smacznego!
pasztet domowy, pasztet przepis, pasztet domowy przepis, święta, przepisy, jak zrobić pasztet
(Visited 2 571 times, 1 visits today)

Dorota

Piernikowa Kawa Inka
previous
Kawa Piernikowa
Choinka z Ciasta Francuskiego
next
Makowa Choinka z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem
Piernikowa Kawa Inka
previous
Kawa Piernikowa
Choinka z Ciasta Francuskiego
next
Makowa Choinka z Ciasta Francuskiego – przepis z filmem

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »