0 0
Chili Con Carne – Najlepszy Klasyczny Przepis

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chili Con Carne – Najlepszy Klasyczny Przepis

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Chili Con Carne

Przepis na klasyczne Chili Con Carne, doskonałe na obiad lub na karnawałowe przyjęcie.

W tym przepisie wykorzystuję mieloną wołowinę, najlepsza będzie chudą, ale każda mielona wołowina będzie tu odpowiednia.

 Wołowina jest najpopularniejszym mięsem mielonym na chili, ponieważ jej smak dobrze komponuje się z fasolą i pomidorami. 

Chili można również ugotować z mielonego indyka lub kurczaka. Chili z drobiu będzie znacznie delikatniejsze i nieco mniej kaloryczne.

MROŻENIE:

Chili doskonale nadaje się do mrożenia. Po całkowitym wystudzeniu potrawkę przekładamy do plastikowych pojemników, szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażarki.
W ten sposób można chili przechowywać do 3-mcy.

Rozmrażamy wyjmując noc przed podaniem pudełko z potrawką i wstawiamy do lodówki. Dzięki temu chili delikatnie się rozmrozi, a następnie podgrzejemy je na małym ogniu w garnku, lub wstawimy na kilka minut do kuchenki mikrofalowej. Pamiętajcie, że odgrzewając w mikrofali, pudełko musi być otwarte (nie koniecznie całkowicie odkryte, ale odblokowane). Danie podgrzewamy stopniowo, najpierw 1-2 min, następnie mieszamy całość i jeśli konieczne jest dłuższe podgrzewanie, wstawiamy pojemnik i grzejemy kolejną minutę.

Pamiętajcie, że kuchenki mikrofalowe podgrzewają wodę, więc przed jedzeniem trzeba potrawę bardzo dokładnie wymieszać.

DODATKI DO CHILI:

Chili możemy podawać z wieloma dodatkami

Śmietaną – kwaśną 18% – śmietana delikatnie łagodzi ostrość potrawy

Serami – gorące chili możemy posypać startym serem typu cheddar, mozarella lub każdym innym miękkim serem żółtym

Szczypiorkiem lub dymką – cebulkę kroimy dość grubo i posypujemy nią danie z dodatkiem śmietany.

Kolendrą – świeża doskonale pasy do chili, kroimy ją lub rwiemy na duże kawałki i posypujemy.

Chipsami kukurydzianymi – to doskonały dodatek do chili, dzięki nim potrawa staje się daniem imprezowym, chipsami nabieramy sos.

Polecam Wam chili bo to doskonałe i naprawdę szybkie do przygotowania danie.

Życzę smacznego 🙂

Chili Concarne

 

Chili Con Carne

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • ok. 1 szklanki sosu pomidorowego (ok. 200 ml.)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru (może być brązowy)

Przyprawy:

  • 1 łyżka soli (ok. 20 g)
  • 1,5 łyżeczki pieprzu (ok. 7,5g)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) (ok. 10g)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chili (5 g)
  • 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku (ok. 7,5 g)

Ponadto:

  • śmietana 18%
  • chipsy kukurydziane
  • świeża kolendra
(Visited 3 701 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić.

Mięso jeśli mamy w kawałku zmielić.
Fasolę z puszki opłukać pod bieżącą wodą.

2
Done

Na dużej głębokiej patelni bul w garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju.
Na gorący wrzucić cebulę i smażyć przez kilka minut. Kiedy cebula się zeszkli wrzucić wszystkie przyprawy (bez cukru), zamieszać i smażyć chwilę.

Kiedy przyprawy zaczną silnie pachnieć na patelnię wrzucić zmielone mięso i smażyć od czasu do czasu mieszając. Smażymy do chwili, kiedy całe mięso się podsmaży i nie będzie już surowych kawałków.

3
Done

Teraz na patelnię wlewamy pomidory z puszki, mieszamy. Następnie wlewamy część ok. 2/3 ilości sosu pomidorowego, dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy, zmniejszamy płomień i na średnim gotujemy 10 min.

Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy.
Mieszając sprawdzamy czy odpowiada nam gęstość, jeśli lubimy nieco rzadsze chili dolewamy pozostały sos pomidorowy. Potrawa powinna być jednak dość gęsta.

Po ok. 10 min odkrywamy garnek dodajemy paprykę i fasolę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 30 min.
Odkrywamy i mieszamy od czasu do czasu. Gotujemy pod przykryciem.

4
Done

Na koniec gotowania próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem.

Chili podajemy w miseczkach z łyżką kwaśnej śmietany, chipsami kukurydzianymi, posypaną kolendrą lub grupym szczypiorkiem.

Najlepsze na gorąco, smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Makowiec Krucho-Drożdżowy przepis z filmem
next
Ciasto Drożdżowe Bardzo Bakaliowe
previous
Makowiec Krucho-Drożdżowy przepis z filmem
next
Ciasto Drożdżowe Bardzo Bakaliowe

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »