Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na klasyczne Chili Con Carne, doskonałe na obiad lub na karnawałowe przyjęcie.
W tym przepisie wykorzystuję mieloną wołowinę, najlepsza będzie chudą, ale każda mielona wołowina będzie tu odpowiednia.
Wołowina jest najpopularniejszym mięsem mielonym na chili, ponieważ jej smak dobrze komponuje się z fasolą i pomidorami.
Chili można również ugotować z mielonego indyka lub kurczaka. Chili z drobiu będzie znacznie delikatniejsze i nieco mniej kaloryczne.
MROŻENIE:
Chili doskonale nadaje się do mrożenia. Po całkowitym wystudzeniu potrawkę przekładamy do plastikowych pojemników, szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażarki.
W ten sposób można chili przechowywać do 3-mcy.
Rozmrażamy wyjmując noc przed podaniem pudełko z potrawką i wstawiamy do lodówki. Dzięki temu chili delikatnie się rozmrozi, a następnie podgrzejemy je na małym ogniu w garnku, lub wstawimy na kilka minut do kuchenki mikrofalowej. Pamiętajcie, że odgrzewając w mikrofali, pudełko musi być otwarte (nie koniecznie całkowicie odkryte, ale odblokowane). Danie podgrzewamy stopniowo, najpierw 1-2 min, następnie mieszamy całość i jeśli konieczne jest dłuższe podgrzewanie, wstawiamy pojemnik i grzejemy kolejną minutę.
Pamiętajcie, że kuchenki mikrofalowe podgrzewają wodę, więc przed jedzeniem trzeba potrawę bardzo dokładnie wymieszać.
DODATKI DO CHILI:
Chili możemy podawać z wieloma dodatkami
Śmietaną – kwaśną 18% – śmietana delikatnie łagodzi ostrość potrawy
Serami – gorące chili możemy posypać startym serem typu cheddar, mozarella lub każdym innym miękkim serem żółtym
Szczypiorkiem lub dymką – cebulkę kroimy dość grubo i posypujemy nią danie z dodatkiem śmietany.
Kolendrą – świeża doskonale pasy do chili, kroimy ją lub rwiemy na duże kawałki i posypujemy.
Chipsami kukurydzianymi – to doskonały dodatek do chili, dzięki nim potrawa staje się daniem imprezowym, chipsami nabieramy sos.
Polecam Wam chili bo to doskonałe i naprawdę szybkie do przygotowania danie.
Życzę smacznego 🙂
Chili Con Carne
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 puszka pomidorów (400g)
- ok. 1 szklanki sosu pomidorowego (ok. 200 ml.)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka cukru (może być brązowy)
Przyprawy:
- 1 łyżka soli (ok. 20 g)
- 1,5 łyżeczki pieprzu (ok. 7,5g)
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) (ok. 10g)
- 1 łyżeczka sproszkowanej chili (5 g)
- 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku (ok. 7,5 g)
Ponadto:
- śmietana 18%
- chipsy kukurydziane
- świeża kolendra
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę oczyścić i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Mięso jeśli mamy w kawałku zmielić. |
2
Done
|
Na dużej głębokiej patelni bul w garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Kiedy przyprawy zaczną silnie pachnieć na patelnię wrzucić zmielone mięso i smażyć od czasu do czasu mieszając. Smażymy do chwili, kiedy całe mięso się podsmaży i nie będzie już surowych kawałków. |
3
Done
|
Teraz na patelnię wlewamy pomidory z puszki, mieszamy. Następnie wlewamy część ok. 2/3 ilości sosu pomidorowego, dodajemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy, zmniejszamy płomień i na średnim gotujemy 10 min. Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy. Po ok. 10 min odkrywamy garnek dodajemy paprykę i fasolę, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 30 min. |
4
Done
|
Na koniec gotowania próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem. Chili podajemy w miseczkach z łyżką kwaśnej śmietany, chipsami kukurydzianymi, posypaną kolendrą lub grupym szczypiorkiem. Najlepsze na gorąco, smacznego :) |
5
Done
|