0 0
Ciasto Drożdżowe Bardzo Bakaliowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Drożdżowe Bardzo Bakaliowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiałam bardzo długu bo ok. 20 min., dzięki temu ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Długo zachowuje świeżość.

To jedna z moich ulubionych drożdżowych babek, bardzo duża ilość bakalii to doskonały pomysł bo ciasto jest słodkie i naprawdę smaczne.

 

Do przygotowania ciasta użyłam drożdży świeżych, ale można je również upiec na drożdżach suszonych.

Na blogu znajdziecie dużą przepisów na ciasta drożdżowe, bo to jedno z moich ukochanych ciast.

Ciasto ze Śliwkami 

Drożdżowe Bułeczki Cynamonowe 

Drożdżówki z Budyniem 

Wszystkie przepisy na Ciasta Drożdżowe 

 

 

 

 

 

Babka Drożdżowa Bardzo Bakaliowa

Składniki:

  • 500 g maki pszennej

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka

  • 25 g drożdży świeżych

  • 200 g cukru

  • 80 g miękkiego masła

  • cukier puder

  • ok. 1 garści rodzynek

  • ok. 2 garści orzechów laskowych

  • ok 1 garści suszonych moreli

 

(Visited 463 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Połączyłam w misie miksera mleko, jajka, cukier, mąkę, drożdże i masło.

Wyrabiałam hakiem najpierw na wolnych obrotach przez 4 min, następnie przez 15 min na średnich obrotach.

Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na 1h.

2
Done

Bakalie posiekałam drobno, orzechy zmieliłam średnio grubo, można orzechy również posiekać nożem.

Połączyłam wszystkie w misce, dodałam 1 łyżkę mąki i wymieszałam (mąka sprawi, że owoce nie opadną w czasie pieczenia).

3
Done

Do wyrośniętego ciasta wrzuciłam bakalie, ponownie wyrobiłam hakiem ok. 4 min na wolnych obrotach.

Ciasto przełożyłam do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Ponownie odstawiłam do wyrastania teraz na ok. 30 min.

4
Done

Piekarnik rozgrzałam do 170 st.C. z termoobiegiem.

Wyrośnięte ciasto wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 40-45 min, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam na kuchenną kratkę na 10 min.
Następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto posypuję cukrem pudrem i podaję.
Smacznego

5
Done

Dorota

Chili z Mięsa Mielonego
previous
Chili Con Carne – Najlepszy Klasyczny Przepis
next
Gęsta Kremowa Zupa Pomidorowa z Tortellini
Chili z Mięsa Mielonego
previous
Chili Con Carne – Najlepszy Klasyczny Przepis
next
Gęsta Kremowa Zupa Pomidorowa z Tortellini

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »