Pyszne ciasto drożdżowe.
Ciasto wyrabiałam bardzo długu bo ok. 20 min., dzięki temu ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Długo zachowuje świeżość.
To jedna z moich ulubionych drożdżowych babek, bardzo duża ilość bakalii to doskonały pomysł bo ciasto jest słodkie i naprawdę smaczne.
Do przygotowania ciasta użyłam drożdży świeżych, ale można je również upiec na drożdżach suszonych.
Na blogu znajdziecie dużą przepisów na ciasta drożdżowe, bo to jedno z moich ukochanych ciast.
Wszystkie przepisy na Ciasta Drożdżowe

SKŁADNIKI
- 500 g maki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 200 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- cukier puder
- ok. 1 garści rodzynek
- ok. 2 garści orzechów laskowych
- ok 1 garści suszonych moreli
przygotowanie
Połączyłam w misie miksera mleko, jajka, cukier, mąkę, drożdże i masło.
Wyrabiałam hakiem najpierw na wolnych obrotach przez 4 min, następnie przez 15 min na średnich obrotach.
Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na 1h.
Bakalie posiekałam drobno, orzechy zmieliłam średnio grubo, można orzechy również posiekać nożem.
Połączyłam wszystkie w misce, dodałam 1 łyżkę mąki i wymieszałam (mąka sprawi, że owoce nie opadną w czasie pieczenia).
Do wyrośniętego ciasta wrzuciłam bakalie, ponownie wyrobiłam hakiem ok. 4 min na wolnych obrotach.
Ciasto przełożyłam do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Ponownie odstawiłam do wyrastania teraz na ok. 30 min.
PIEKARNIK ROZGRZAŁAM DO 170 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Wyrośnięte ciasto wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 40-45 min, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam na kuchenną kratkę na 10 min.
Następnie wyjmuję z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto posypuję cukrem pudrem i podaję.