Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Najlepszy przepis na śliwkowy sezon, ciasto możemy podawać nie tylko na deser, ale i na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Śliwki
Użyłam dużych, fioletowych śliwek, ale równie dobre będą śliwki czerwone lub Węgierki. Można owoce mieszać, śliwki z jabłkami lub gruszkami.
Ciasto długo zachowuje świeżość, więc doskonale się je przechowuje.
Placek można polukrować, LUKIER robię mieszając cukier pudrem z sokiem z cytryny i bardzo dokładnie mieszając.
Można również posypać je cukrem pudrem.

SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- 220 ml. mleka (ciepłego ok. 25 st.C.)
- 20 g świeżych drożdży1
- 65 g masła lub margaryny rozpuszczonej i przestudzonej
- zapach waniliowy
- Ponadto:
- 300 g śliwek
- 1-2 łyżki brązowego cukru
przygotowanie
Zaczyn drożdżowy:
Ciepłe mleko, drożdże i po 1 łyżeczce mąki i cukru, mieszam do rozpuszczenia drożdży.
Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.
W misie miksera łączę mąkę, cukier, żółtka, zapach i wyrośnięty zaczyn, zaczynam wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego.
Kiedy składniki się połączą wlewam masło i wyrabiam na średnich obrotach przez 6-7 min.
Wyłączam mikser, zdejmuję misę, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozprowadzam je palcami aby było wszędzie równe (ręce mączę w wodzie, dzięki temu ciasto nie klei się do palców).
Na ciasto wykładam równą warstwę śliwki, staram się nie wlewać soku ze śliwek.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM. PIEKĘ 45-50 MIN.
Do nagrzanego piekarnika wstawiam ciasto.
Piekę 45 -50 min lub do suchego patyczka.
Ciasto powinno być pięknie zrumienione, a śliwki miękkie.
Ciasto wyjmuję i studzę na kuchennej kratce najpierw 10 min w formie.
Potem wyjmuję z formy i studzę całkowicie.
Zimne ciasto lukruję lub posypuję cukrem pudrem.
ŚLIWKI
W czasie kiedy ciasto rożnie przygotowuję śliwki.
Z umytych śliwek usuwam pestki, dzielę je na 4 części.
Wkładam do miski, dodaję brązowy cukier, mieszam i odstawiam.