Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Najlepszy przepis na śliwkowy sezon, ciasto możemy podawać nie tylko na deser, ale i na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Śliwki
Użyłam dużych, fioletowych śliwek, ale równie dobre będą śliwki czerwone lub Węgierki. Można owoce mieszać, śliwki z jabłkami lub gruszkami.
Ciasto długo zachowuje świeżość, więc doskonale się je przechowuje.
Placek można polukrować, LUKIER robię mieszając cukier pudrem z sokiem z cytryny i bardzo dokładnie mieszając.
Można również posypać je cukrem pudrem.
Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami
Składniki:
-
500 g mąki pszennej
-
150 g cukru
-
3 żółtka
-
220 ml. mleka (ciepłego ok. 25 st.C.)
-
20 g świeżych drożdży1
-
65 g masła lub margaryny rozpuszczonej i przestudzonej
-
zapach waniliowy
Ponadto:
-
300 g śliwek
-
1-2 łyżki brązowego cukru
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Zaczyn drożdżowy. |
2
Done
|
W misie miksera łączę mąkę, cukier, żółtka, zapach i wyrośnięty zaczyn, zaczynam wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy składniki się połączą wlewam masło i wyrabiam na średnich obrotach przez 6-7 min. |
3
Done
|
ŚliwkiW czasie kiedy ciasto rożnie przygotowuję śliwki. Wkładam do miski, dodaję brązowy cukier, mieszam i odstawiam. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem. piekę 45-50 min.Do nagrzanego piekarnika wstawiam ciasto. Ciasto powinno być pięknie zrumienione, a śliwki miękkie. Ciasto wyjmuję i studzę na kuchennej kratce najpierw 10 min w formie. Zimne ciasto lukruję lub posypuję cukrem pudrem. Smacznego |