• Home
  • Ciasta
  • Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami – film
Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Najlepszy przepis na śliwkowy sezon, ciasto możemy podawać nie tylko na deser, ale i na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Śliwki

Użyłam dużych, fioletowych śliwek, ale równie dobre będą śliwki czerwone lub Węgierki. Można owoce mieszać, śliwki z jabłkami lub gruszkami.

Ciasto długo zachowuje świeżość, więc doskonale się je przechowuje.

Placek można polukrować, LUKIER robię mieszając cukier pudrem z sokiem z cytryny i bardzo dokładnie mieszając.

Można również posypać je cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 150 g cukru

  • 3 żółtka

  • 220 ml. mleka (ciepłego ok. 25 st.C.)

  • 20 g świeżych drożdży1

  • 65 g masła lub margaryny rozpuszczonej i przestudzonej

  • zapach waniliowy

 

Ponadto:

  • 300 g śliwek

  • 1-2 łyżki brązowego cukru

 

 

 

 

(Visited 603 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Zaczyn drożdżowy.
Ciepłe mleko, drożdże i po 1 łyżeczce mąki i cukru, mieszam do rozpuszczenia drożdży.
Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 10 min.

2
Done

W misie miksera łączę mąkę, cukier, żółtka, zapach i wyrośnięty zaczyn, zaczynam wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego.

Kiedy składniki się połączą wlewam masło i wyrabiam na średnich obrotach przez 6-7 min.
Wyłączam mikser, zdejmuję misę, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

3
Done

Śliwki

W czasie kiedy ciasto rożnie przygotowuję śliwki.
Z umytych śliwek usuwam pestki, dzielę je na 4 części.

Wkładam do miski, dodaję brązowy cukier, mieszam i odstawiam.

4
Done

Wyrośnięte ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozprowadzam je palcami aby było wszędzie równe (ręce mączę w wodzie, dzięki temu ciasto nie klei się do palców).

Na ciasto wykładam równą warstwę śliwki, staram się nie wlewać soku ze śliwek.

5
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem. piekę 45-50 min.

Do nagrzanego piekarnika wstawiam ciasto.
Piekę 45 -50 min lub do suchego patyczka.

Ciasto powinno być pięknie zrumienione, a śliwki miękkie.

Ciasto wyjmuję i studzę na kuchennej kratce najpierw 10 min w formie.
Potem wyjmuję z formy i studzę całkowicie.

Zimne ciasto lukruję lub posypuję cukrem pudrem.

Smacznego

Dorota

Zapiekanka Makaronowa z Serem
previous
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa
next
Duszony Kurczak w Sosie Curry – film
Zapiekanka Makaronowa z Serem
previous
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa
next
Duszony Kurczak w Sosie Curry – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »