Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zapiekanka jest pyszna i sycąca, można podawać ją jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie obiadowe.
Najsmaczniejsza na gorąco.
Polecam 🙂
Zapiekanka Farmerska
Składniki:
200 g boczku wędzonego
250 g makaronu Penne
1 szklanka sera Gouda/Chedara
1 Szklanka Parmezanu
1 kulka Mozzarelli
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
2 szklanki mleka
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
na posypkę opcjonalnie:
1 kajzerka
1/2 szklanki mleka
Przepisy na Zpiekanki
Steps
1 Done | Kajzerkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku, bardzo dokładnie odciskamy i kruszymy. Odstawiamy. |
2 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. |
3 Done | Boczek pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć w głębokiej patelni lub płaskim garnku. |
4 Done | Na patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku dodać masło, a kiedy się roztopi wsypać mąkę, zamieszać. Patelnia powinna stać na średnim ogniu, do mąki wlewamy 1 szklankę mleka i mieszamy całość kuchenną rózgą tak, aby nie było grudek. Sos zacznie gęstnieć, dolewamy kolejną porcję mleka, solimy doprawiamy pieprzem i gałką, mieszamy. Na małym ogniu podgrzewamy sos i mieszamy. Następnie dodajemy do sosu starte sery, cały czas mieszamy. Sery powinny się całkowicie rozpuścić. |
5 Done | Patelnię zdejmujemy z ognia i wsypujemy na nią ugotowany makaron, mieszamy dokładanie. Makaron przekładamy do jednego dużego naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem lub małych naczynek, posypujemy zrumienionym boczkiem i odciśniętą bułką. Zapiekankę pieczemy w 190 st.C. przez 20-25 min do zrumienienia. |
6 Done |