Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa

Bardzo łatwy przepis na zapiekankę makaronową z serami.

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zapiekanka jest pyszna i sycąca, można podawać ją jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie obiadowe.
Najsmaczniejsza na gorąco.

Polecam 🙂

Zapiekanka Makaronowa z Serem

Zapiekanka Farmerska

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 250 g makaronu Penne
  • 1 szklanka sera Gouda/Chedara
  • 1 Szklanka Parmezanu
  • 1 kulka Mozzarelli
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
na posypkę opcjonalnie:
  • 1 kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka

 

(Visited 1 108 times, 10 visits today)

Steps

1
Done

Kajzerkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku, bardzo dokładnie odciskamy i kruszymy. Odstawiamy.
Sery trzemy na grubej tarce, mozzarellę rwiemy na kawałki. Odstawiamy.
Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy. Odstawiamy.

2
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C.

3
Done

Boczek pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć w głębokiej patelni lub płaskim garnku.
Kiedy tłuszcz się wytopi łyżką zdjąć skwarki i odłożyć na bok.

4
Done

Na patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku dodać masło, a kiedy się roztopi wsypać mąkę, zamieszać. Patelnia powinna stać na średnim ogniu, do mąki wlewamy 1 szklankę mleka i mieszamy całość kuchenną rózgą tak, aby nie było grudek. Sos zacznie gęstnieć, dolewamy kolejną porcję mleka, solimy doprawiamy pieprzem i gałką, mieszamy. Na małym ogniu podgrzewamy sos i mieszamy. Następnie dodajemy do sosu starte sery, cały czas mieszamy.  Sery powinny się całkowicie rozpuścić.

5
Done

Patelnię zdejmujemy z ognia i wsypujemy na nią ugotowany makaron, mieszamy dokładanie.

Makaron przekładamy do jednego dużego naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem lub małych naczynek, posypujemy zrumienionym boczkiem i odciśniętą bułką.

Zapiekankę pieczemy w 190 st.C. przez 20-25 min do zrumienienia. 

6
Done

Podajemy na gorąco.

Dorota

Tarta ze Szpinakiem
previous
Tarta ze Szpinakiem i Boczkiem – film jak ją zrobić
Żeberka w Miodzie
next
Żeberka w Miodzie Duszone – idealne
Tarta ze Szpinakiem
previous
Tarta ze Szpinakiem i Boczkiem – film jak ją zrobić
Żeberka w Miodzie
next
Żeberka w Miodzie Duszone – idealne

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię