Zapiekanka jest pyszna i sycąca, można podawać ją jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie obiadowe.
Najsmaczniejsza na gorąco.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 200 g boczku wędzonego
- 250 g makaronu Penne
- 1 szklanka sera Gouda/Chedara
- 1 Szklanka Parmezanu
- 1 kulka Mozzarelli
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- na posypkę opcjonalnie:
- 1 kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
przygotowanie
Kajzerkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku, bardzo dokładnie odciskamy i kruszymy. Odstawiamy.
Sery trzemy na grubej tarce, mozzarellę rwiemy na kawałki. Odstawiamy.
Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy. Odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C.
Boczek pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć w głębokiej patelni lub płaskim garnku.
Kiedy tłuszcz się wytopi łyżką zdjąć skwarki i odłożyć na bok.
Na patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku dodać masło, a kiedy się roztopi wsypać mąkę, zamieszać. Patelnia powinna stać na średnim ogniu, do mąki wlewamy 1 szklankę mleka i mieszamy całość kuchenną rózgą tak, aby nie było grudek. Sos zacznie gęstnieć, dolewamy kolejną porcję mleka, solimy doprawiamy pieprzem i gałką, mieszamy. Na małym ogniu podgrzewamy sos i mieszamy. Następnie dodajemy do sosu starte sery, cały czas mieszamy.
Sery powinny się całkowicie rozpuścić.
Patelnię zdejmujemy z ognia i wsypujemy na nią ugotowany makaron, mieszamy dokładanie.
Makaron przekładamy do jednego dużego naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem lub małych naczynek, posypujemy zrumienionym boczkiem i odciśniętą bułką.
Zapiekankę pieczemy w 190 st.C. przez 20-25 min do zrumienienia.
Podajemy na gorąco.
Przepisy na Zapiekanki