Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny obiad dla całej rodziny. Łatwy i szybki sposób na kurczaka z dużą ilością aromatycznego sosu. Danie nadaje się do odgrzewania i do mrożenia.
Mięso
Użyłam różnych części kurczaka, ćwiartek, podudzi i udźców z kurczaka. MOżna jednak użyć tylko jednego rodzaju.
Można to danie przygotować również z piersi, trzeba je jednak nieco krócej dusić, ok. 30 min.
Jeśli lubimy dania bardziej ostre można do sosu dodać 1 łyżeczkę ostrej papryki, dzięki temu sos będzie miał bardziej zdecydowany smak.
Kurczaka w Curry podaję z ryżem gotowanym na sypko, lub ziemniakami. Można podawać je również z Chlebkami NAAN (mój łatwy przepis tutaj 👆)
Polecam i zachęca do przygotowania tego wyjątkowo smacznego dania 😃
Duszony Kurczak w Sosie Curry
Składniki:
ok. 1-15 kg kurczaka (u mnie różnych części)
1 łyżka soli
1 płaska łyżka pieprzu
2-3 łyżki oleju
ok. 1 szkl. mąki
2 średnie cebule
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka curry
ok. 2 szkl. bulionu warzywnego
ok. 2/3 szkl. mleka kokosowego
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W dużej misce łączę sól, pieprz i olej, mieszam. Przykrywam kurczaka i odstawiam do lodówki na min. 2 h, lub na noc. |
2 Done | Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Kawałki kurczaka obtaczam w mące, strzepuję nadmiar. Każdy kawałek mięsa obsmażam na oleju do zrumienienia, zajmie to chwilę. |
3 Done | Na patelnię na której smażyłam mięso wlewam trochę oleju i obsmażam na nim pokrojoną w półplasterki cebulę. Następnie wlewam bulion, przez chwilę gotuję. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i duszę przez 15 min. |
4 Done | Odkrywam patelnię, wlewam mleko kokosowe, mieszam, próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą. Przykrywam i duszę kurczaka na małym ogniu, bez odkrywania przez 40 min. |
5 Done |