Pyszny obiad dla całej rodziny. Łatwy i szybki sposób na kurczaka z dużą ilością aromatycznego sosu.
Danie nadaje się do odgrzewania i do mrożenia.
Mięso
Użyłam różnych części kurczaka, ćwiartek, podudzi i udźców z kurczaka. MOżna jednak użyć tylko jednego rodzaju.
Można to danie przygotować również z piersi, trzeba je jednak nieco krócej dusić, ok. 30 min.
Jeśli lubimy dania bardziej ostre można do sosu dodać 1 łyżeczkę ostrej papryki, dzięki temu sos będzie miał bardziej zdecydowany smak.
Kurczaka w Curry podaję z ryżem gotowanym na sypko, lub ziemniakami. Można podawać je również z Chlebkami NAAN (mój łatwy przepis tutaj 👆)
Polecam i zachęca do przygotowania tego wyjątkowo smacznego dania 😃

SKŁADNIKI
- ok. 1-15 kg kurczaka (u mnie różnych części)
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżka pieprzu
- 2-3 łyżki oleju
- ok. 1 szkl. mąki
- 2 średnie cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka curry
- ok. 2 szkl. bulionu warzywnego
- ok. 2/3 szkl. mleka kokosowego
przygotowanie
W dużej misce łączę sól, pieprz i olej, mieszam.
W przyprawach obtaczam kurczaka, każdy kawałek powinien być pokryty ciemną papką.
Przykrywam kurczaka i odstawiam do lodówki na min. 2 h, lub na noc.
Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju.
Kawałki kurczaka obtaczam w mące, strzepuję nadmiar.
Każdy kawałek mięsa obsmażam na oleju do zrumienienia, zajmie to chwilę.
Obsmażonego kurczaka zdejmuję i odkładam na talerz.
Na patelnię na której smażyłam mięso wlewam trochę oleju i obsmażam na nim pokrojoną w półplasterki cebulę.
Dodaję do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, curry i mieszając smażę przez kilka minut na średnim ogniu.
Następnie wlewam bulion, przez chwilę gotuję.
Wkładam na patelnię obsmażonego kurczaka.
Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i duszę przez 15 min.
Odkrywam patelnię, wlewam mleko kokosowe, mieszam, próbuję i jeśli trzeba doprawiam solą.
Przykrywam i duszę kurczaka na małym ogniu, bez odkrywania przez 40 min.
Kurczaka podaję posypanego natką pietruszki z ryżem lub ziemniakami.