Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Gęsta i kremowa zupa pomidorowa z dodatkiem kiełbasy i pierożków tortellini. To doskonałe danie jednogarnkowe, które można podać nie tylko na codzienny domowy obiad, ale również na imprezę.
Zupa w mojej wersji jest dość ostra, ale jeśli nie lubicie bardzo przyprawionych dań, możecie zrezygnować z papryczki Piri Piri, i zastąpić ją odrobiną zwykłej ostrej papryki, lub całkowicie z niej zrezygnować.
Zupa jest najsmaczniejsza zaraz po ugotowaniu, ale nadaję się również do odgrzewania, a nawet do zamrożenia. Pamiętajmy jednak, że zbyt często odgrzewane tortellini mogą się rozgotować, więc podgrzewajcie zupę delikatnie, na niewielkim ogniu i mieszajcie jedynie kilka razy.
Czy tylko kiełbasa?
Do przyrządzenia zupy użyłam łagodnej, polskiej białej kiełbasy, ale można zamienić ją na:
» surową włoską kiełbasę.
Jeśli nie chcecie używać kiełbasy, możecie również użyć:
» mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego.
Czy tylko śmietana kremówka?
Do zupy można dodać zamiast kremówki
» śmietanę 18%
» jogurt grecki
» zupełnie zrezygnować z zabielania zupy
Przepisy na ZUPY
Zupa Pomidorowa z Tortellini
Składniki na dużą porcję dla ok. 6 osób
ok. 400 g tortellini (u mnie ze szpinakiem i serem)
1 czerwona papryka
3-4 kawałki selera naciowego
1 łyżka masła
1 szalotka i 1 cebula biała
1 duży ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
ok. 600 g surowej białej kiełbasy
ok. 2 l bulionu
0,5 szklanki śmietany kremówki (u mnie 36%)
1 szklanka tartej mozzarelli (może być parmezan)
natka do posypania
ponadto
2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki wędzonej
ok. 1 łyżeczki ostrej papryki czerwonej lub piri piri
Pomysły na Obiad
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Cebulę kroję w drobną kostkę. Paprykę kroję w drobne paski. Selera kroję na niewielkie kawałki. Czosnek obieram i będę przeciskała go przez praskę. Kiełbasę obieram ze skóry. |
2 Done | W dużym płaskim garnku rozgrzewam olej i masło, wrzucam paprykę i smażę przez kilka minut. Mieszam od czasu do czasu. Następnie dodaję cebulę i czosnek, mieszam i smażę przez kolejnych kilka minut. Następnie wkładam surową kiełbasę, dzielę ją drewnianą łyżką na kawałki, smażę na sporym ogniu. |
3 Done | Dodaję przecier pomidorowy, a następnie pomidory z puszki mieszam i gotuję kilka minut. Do garnka wlewam bulion i mieszam. Wrzucam tortellini, doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję 15 min., lub do miękkości pierożków. |
4 Done | Na koniec kiedy tortellini są miękkie wlewam kremówkę, dodaję ser, mieszam i gotuję jeszcze 2 min. Posypuję posiekaną natką i podaję. Smacznego |
5 Done |
4 komentarze Ukryj
Fajna zupka 🙂 muszę wypróbować 🙂
Bardzo polecam jest pyszna, nawet zaskakująco pyszna 😉
Tylko gdzie w przepis ie wykorzystuje sie biala kapuste? Czy moze przeoczylam?
Nie widzę nigdzie kapusty to jest biała kiełbasa 🙂