Gęsta i kremowa zupa pomidorowa z dodatkiem kiełbasy i pierożków tortellini.
To doskonałe danie jednogarnkowe, które można podać nie tylko na codzienny domowy obiad, ale również na imprezę.
Zupa w mojej wersji jest dość ostra, ale jeśli nie lubicie bardzo przyprawionych dań, możecie zrezygnować z papryczki Piri Piri, i zastąpić ją odrobiną zwykłej ostrej papryki, lub całkowicie z niej zrezygnować.
Zupa jest najsmaczniejsza zaraz po ugotowaniu, ale nadaję się również do odgrzewania, a nawet do zamrożenia. Pamiętajmy jednak, że zbyt często odgrzewane tortellini mogą się rozgotować, więc podgrzewajcie zupę delikatnie, na niewielkim ogniu i mieszajcie jedynie kilka razy.
Czy tylko kiełbasa?
Do przyrządzenia zupy użyłam łagodnej, polskiej białej kiełbasy, ale można zamienić ją na:
» surową włoską kiełbasę.
Jeśli nie chcecie używać kiełbasy, możecie również użyć:
» mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego.
Czy tylko śmietana kremówka?
Do zupy można dodać zamiast kremówki
» śmietanę 18%
» jogurt grecki
» zupełnie zrezygnować z zabielania zupy
Przepisy na ZUPY

SKŁADNIKI
- ok. 400 g tortellini (u mnie ze szpinakiem i serem)
- 1 czerwona papryka
- 3-4 kawałki selera naciowego
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka i 1 cebula biała
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- ok. 600 g surowej białej kiełbasy
- ok. 2 l bulionu
- 0,5 szklanki śmietany kremówki (u mnie 36%)
- 1 szklanka tartej mozzarelli (może być parmezan)
- natka do posypania
- ponadto
- 2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ok. 1 łyżeczki ostrej papryki czerwonej lub piri piri
przygotowanie
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Paprykę kroję w drobne paski.
Selera kroję na niewielkie kawałki.
Czosnek obieram i będę przeciskała go przez praskę.
Kiełbasę obieram ze skóry.
W dużym płaskim garnku rozgrzewam olej i masło, wrzucam paprykę i smażę przez kilka minut. Mieszam od czasu do czasu.
Następnie dodaję cebulę i czosnek, mieszam i smażę przez kolejnych kilka minut.
Następnie wkładam surową kiełbasę, dzielę ją drewnianą łyżką na kawałki, smażę na sporym ogniu.
Dodaję przyprawy, mieszam.
Dodaję przecier pomidorowy, a następnie pomidory z puszki mieszam i gotuję kilka minut.
Do garnka wlewam bulion i mieszam.
Wrzucam tortellini, doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję 15 min., lub do miękkości pierożków.
Na koniec kiedy tortellini są miękkie wlewam kremówkę, dodaję ser, mieszam i gotuję jeszcze 2 min.
Posypuję posiekaną natką i podaję.
Notes
Składniki na dużą porcję dla ok. 6 osób
Pomysły na Obiad
4 komentarze
Fajna zupka 🙂 muszę wypróbować 🙂
Bardzo polecam jest pyszna, nawet zaskakująco pyszna 😉
Tylko gdzie w przepis ie wykorzystuje sie biala kapuste? Czy moze przeoczylam?
Nie widzę nigdzie kapusty to jest biała kiełbasa 🙂