Gęsta Kremowa Zupa Pomidorowa z Tortellini

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gęsta Kremowa Zupa Pomidorowa z Tortellini

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Gęsta i kremowa zupa pomidorowa z dodatkiem kiełbasy i pierożków tortellini. To doskonałe danie jednogarnkowe, które można podać nie tylko na codzienny domowy obiad, ale również na  imprezę.

Zupa w mojej wersji jest dość ostra, ale jeśli nie lubicie bardzo przyprawionych dań, możecie zrezygnować z papryczki Piri Piri, i zastąpić ją odrobiną zwykłej ostrej papryki, lub całkowicie z niej zrezygnować.

Zupa jest najsmaczniejsza zaraz po ugotowaniu, ale nadaję się również do odgrzewania, a nawet do zamrożenia. Pamiętajmy jednak, że zbyt często odgrzewane tortellini mogą się rozgotować, więc podgrzewajcie zupę delikatnie, na niewielkim ogniu i mieszajcie jedynie kilka razy.

 

Czy tylko kiełbasa?

Do przyrządzenia zupy użyłam łagodnej, polskiej białej kiełbasy, ale można zamienić ją na:

» surową włoską kiełbasę.

Jeśli nie chcecie używać kiełbasy, możecie również użyć:

» mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego.

Czy tylko śmietana kremówka?

Do zupy można dodać zamiast kremówki

» śmietanę 18%
» jogurt grecki
» zupełnie zrezygnować z zabielania zupy

 

Przepisy na ZUPY 

 

 

 

 

 

 

 Zupa Pomidorowa z Tortellini

Składniki na dużą porcję dla ok. 6 osób

  • ok. 400 g tortellini (u mnie ze szpinakiem i serem)

  • 1 czerwona papryka

  • 3-4 kawałki selera naciowego

  • 1 łyżka masła

  • 1 szalotka i 1 cebula biała

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 1 puszka pomidorów

  • ok. 600 g surowej białej kiełbasy

  • ok. 2 l bulionu

  • 0,5 szklanki śmietany kremówki (u mnie 36%)

  • 1 szklanka tartej mozzarelli (może być parmezan)

  • natka do posypania

 

ponadto

  • 2 łyżeczki oregano

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • ok. 1 łyżeczki ostrej papryki czerwonej lub piri piri

 

Pomysły na Obiad 

 

(Visited 491 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Cebulę kroję w drobną kostkę.

Paprykę kroję w drobne paski.

Selera kroję na niewielkie kawałki.

Czosnek obieram i będę przeciskała go przez praskę.

Kiełbasę obieram ze skóry.

2
Done

W dużym płaskim garnku rozgrzewam olej i masło, wrzucam paprykę i smażę przez kilka minut. Mieszam od czasu do czasu.

Następnie dodaję cebulę i czosnek, mieszam i smażę przez kolejnych kilka minut.

Następnie wkładam surową kiełbasę, dzielę ją drewnianą łyżką na kawałki, smażę na sporym ogniu.
Dodaję przyprawy, mieszam.

3
Done

Dodaję przecier pomidorowy, a następnie pomidory z puszki mieszam i gotuję kilka minut.

Do garnka wlewam bulion i mieszam.

Wrzucam tortellini, doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję 15 min., lub do miękkości pierożków.

4
Done

Na koniec kiedy tortellini są miękkie wlewam kremówkę, dodaję ser, mieszam i gotuję jeszcze 2 min.

Posypuję posiekaną natką i podaję.

Smacznego

5
Done

Dorota

previous
Ciasto Drożdżowe Bardzo Bakaliowe
next
Ciasto Cytrynowe – łatwe i pyszne – film
previous
Ciasto Drożdżowe Bardzo Bakaliowe
next
Ciasto Cytrynowe – łatwe i pyszne – film

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »