Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia Ciasto Cytrynowe z cytrynowym syropem.
Ciasto robi się bardzo szybko. można podać je polane syropem, lub polukrowane.
Lukier cytrynowy
Robię go łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Mieszam bardzo dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Lukruję całkowicie wystudzone ciasto.
Syrop Cytrynowy
Syropem polecam lekko ciepłe ciasto, syrop również powinien być delikatnie ciepły.
Cytryny
Przed otarciem skórki cytryny myję bardzo dokładnie kuchenną gąbką, następnie jeszcze odrobiną płynu do naczyń, a na koniec polewam je gotującą wodą.
Jeśli uda się nam kupić ekologiczne nie woskowane cytryny, wystarczy je po prostu bardzo dokładnie wyszorować.
Polecam to ciasto jest naprawdę pyszne 😃

SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru
- 3 cytryny (otrzeć skórkę i wycisną sok)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki jogurty greckiego (może być zwykły)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- Syrop cytrynowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- sok z 1 cytryny
przygotowanie
Skórkę z 3 cytryn ocieram do dużej miski, dodaję cukier, lekko rozcieram między palcami (aby nie zrobiły się grudki).
Dodaję całe jajka i ucieram mikserem przez kilka minut.
Następnie cały czas miksując dodaję sok wyciśnięty z 3 cytryn, jogurt i olej. Miksuję chwilę, aby składniki się połączyły.
Mąkę łączę z proszkiem, sodą i solą, mieszam.
Wsypuję ją do miski z mokrymi składnikami i miksuję tylko do połączenia składników.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Foremkę u mnie 22 x 12 cm. wykładam papierem do pieczenia (można posmarować masłem i oprószyć mąką).
Ciasto przekładam do foremki.
Wstawiam do piekarnika i piekę 50-55 min, lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmuję, odstawiam na kuchenną kratkę na 10 min. do przestygnięcia.
Wyjmuję z formy, zdejmuję papier, nakłowam ciasto patyczkiem i polewam lekko ciepłym syropem.
Zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
SYROP CYTRYNOWY
W garnuszku łączę sok z cytryny, wodę i cukier, zagotowuję.
Gotuję na małym ogniu ok. 5-7 min, bez przykrycia, do chwili kiedy syrop lekko zgęstnieje.
Zdejmuję i odstawiam do przestygnięcia.
Ciasto polewam delikatnie ciepłym syropem.
Notes
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.