• Home
  • Ciasta
  • Ciasto Cytrynowe – łatwe i pyszne – film
0 0
Ciasto Cytrynowe – łatwe i pyszne – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Cytrynowe – łatwe i pyszne – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia Ciasto Cytrynowe z cytrynowym syropem.

Ciasto robi się bardzo szybko. można podać je polane syropem, lub polukrowane.

 

Lukier cytrynowy 🍋

Robię go łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Mieszam bardzo dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Lukruję całkowicie wystudzone ciasto.

 

Syrop Cytrynowy 🍋🍋

Syropem polecam lekko ciepłe ciasto, syrop również powinien być delikatnie ciepły.

 

Cytryny 🍋🍋🍋

Przed otarciem skórki cytryny myję bardzo dokładnie kuchenną gąbką, następnie jeszcze odrobiną płynu do naczyń, a na koniec polewam je gotującą wodą.
Jeśli uda się nam kupić ekologiczne nie woskowane cytryny, wystarczy je po prostu bardzo dokładnie wyszorować.

 

Polecam to ciasto jest naprawdę pyszne 😃

 

 

 

 

 

 

Pyszne Ciasto Cytrynowe

 

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

  • 1 szklanka cukru

  • 3 cytryny (otrzeć skórkę i wycisną sok)

  • 3 jajka

  • 3/4 szklanki jogurty greckiego (może być zwykły)

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody

  • szczypta soli

 

Syrop cytrynowy

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka wody

  • sok z 1 cytryny

 

 

 

 

(Visited 875 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Skórkę z 3 cytryn ocieram do dużej miski, dodaję cukier, lekko rozcieram między palcami (aby nie zrobiły się grudki).

Dodaję całe jajka i ucieram mikserem przez kilka minut.
Następnie cały czas miksując dodaję sok wyciśnięty z 3 cytryn, jogurt i olej. Miksuję chwilę, aby składniki się połączyły.

2
Done

Mąkę łączę z proszkiem, sodą i solą, mieszam.

Wsypuję ją do miski z mokrymi składnikami i miksuję tylko do połączenia składników.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem.

Foremkę u mnie 22 x 12 cm. wykładam papierem do pieczenia (można posmarować masłem i oprószyć mąką).
Ciasto przekładam do foremki.

Wstawiam do piekarnika i piekę 50-55 min, lub do suchego patyczka.

4
Done

Upieczone ciasto wyjmuję, odstawiam na kuchenną kratkę na 10 min. do przestygnięcia.

Wyjmuję z formy, zdejmuję papier, nakłowam ciasto patyczkiem i polewam lekko ciepłym syropem.
Zostawiam do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego

5
Done

Syrop cytrynowy:

W garnuszku łączę sok z cytryny, wodę i cukier, zagotowuję.
Gotuję na małym ogniu ok. 5-7 min, bez przykrycia, do chwili kiedy syrop lekko zgęstnieje.

Zdejmuję i odstawiam do przestygnięcia.
Ciasto polewam delikatnie ciepłym syropem.

6
Done

Dorota

previous
Gęsta Kremowa Zupa Pomidorowa z Tortellini
next
Sernik Klasyczny – film
previous
Gęsta Kremowa Zupa Pomidorowa z Tortellini
next
Sernik Klasyczny – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »