Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia Ciasto Cytrynowe z cytrynowym syropem.
Ciasto robi się bardzo szybko. można podać je polane syropem, lub polukrowane.
Lukier cytrynowy 🍋
Robię go łącząc cukier puder z sokiem z cytryny. Mieszam bardzo dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Lukruję całkowicie wystudzone ciasto.
Syrop Cytrynowy 🍋🍋
Syropem polecam lekko ciepłe ciasto, syrop również powinien być delikatnie ciepły.
Cytryny 🍋🍋🍋
Przed otarciem skórki cytryny myję bardzo dokładnie kuchenną gąbką, następnie jeszcze odrobiną płynu do naczyń, a na koniec polewam je gotującą wodą.
Jeśli uda się nam kupić ekologiczne nie woskowane cytryny, wystarczy je po prostu bardzo dokładnie wyszorować.
Polecam to ciasto jest naprawdę pyszne 😃
Pyszne Ciasto Cytrynowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
-
1 szklanka cukru
-
3 cytryny (otrzeć skórkę i wycisną sok)
-
3 jajka
-
3/4 szklanki jogurty greckiego (może być zwykły)
-
1/2 szklanki oleju rzepakowego
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody
-
szczypta soli
Syrop cytrynowy
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżka wody
-
sok z 1 cytryny
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Skórkę z 3 cytryn ocieram do dużej miski, dodaję cukier, lekko rozcieram między palcami (aby nie zrobiły się grudki). Dodaję całe jajka i ucieram mikserem przez kilka minut. |
2
Done
|
Mąkę łączę z proszkiem, sodą i solą, mieszam. Wsypuję ją do miski z mokrymi składnikami i miksuję tylko do połączenia składników. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem.Foremkę u mnie 22 x 12 cm. wykładam papierem do pieczenia (można posmarować masłem i oprószyć mąką). Wstawiam do piekarnika i piekę 50-55 min, lub do suchego patyczka. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Syrop cytrynowy:W garnuszku łączę sok z cytryny, wodę i cukier, zagotowuję. Zdejmuję i odstawiam do przestygnięcia. |
6
Done
|